Züleyha Karaman

UBP Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, UBP'li bakanların, buğun yapılacak Bakanlar Kurulu'nda, Başbakan Ömer Kalyoncu’dan suyun yönetimi ve işletmesi konusunda daha önce sözlü olarak Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen metni imzalamasını talep edeceğini açıkladı. Türkiye'den taşınan su konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili Halkın Sesi’ne açıklama yapan Dursun Oğuz, 4 bakanın su konusunda Ankara'da yaptığı müzakerelerin sonucunda oluşan metnin geçen hafta yapılan Bakanlar Kuruluru'nda görüşüldüğünü ve sözlü olarak onayladığını söyledi.

Bakanlar Kurulu'nda sözlü olarak onaylanan metin hakkında, aynı günün akşamı da 21 belediye başkanına bilgi verildiğini belirten Oğuz, "UBP olarak sorumluluk ve risk alarak kurduğumuz bu hükümette, Başbakan'ın sorumluğunu yerine getirmesini bekliyoruz" dedi.

Başbakan Ömer Kalyoncu'nun Bakanlar Kurulu'nda vereceği karar sonucu çıkacak durumun. Cuma günü toplanacak UBP parti Medisi'nde görüşülüp değerlendirileceğini söyleyen Oğuz, Parti Medisi'nden, başbakanın tavrına göre, radikal kararlar da çıkabileceğini bildirdi.

"OLUP BİTENDEN AN BE AN BİLGİLERİ VARDI"

İlgili 4 bakanın Ankara'da yaptığı müzakerelerden, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, UBP Gene Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Ömer Kalyoncu ve diğer bakanların an be an bilgi sahibi olduğunu ifade eden Dursun Oğuz, "Peşkeş çekiliyor havası veriliyor. Onlardan gizlenen yeni bir bilgi o metne girmedi. Metne giren tüm bilgilerden Sayın Talat'ın ve Sayın Başbakan'ın bilgisi vardı. Bu metin geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü v sözlü olarak kabul edildi, hemen akşamında da metinle ilgili 21 belediye başkanına bilgi verildi" dedi.

"BAŞBAKAN ZİK ZAK ÇİZİYOR"

Başbakan Ömer Kalyoncu'nun, daha önce kabul ettiği metni inkar eder durumda olduğunu kaydeden UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, "Başbakan zik zak çiziyor. Su konusunda hazırlanan metni, geçen hafta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında kabul etmişti. Başbakanın zik zaklığı kendi bakanlarını da zorda bırakıyor" diye konuştu.

Başbakan Kalyoncu'nun, su konusunu görüşen "4 bakanının Ankara'da gördüğü muamelenin hoş olmadığını" söylemesini de eleştiren Oğuz, 4 bakanın Başbakanın talebi üzerine Ankara'ya gittiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Başbakan'ın talebi üzerene 4 bakan Ankara'ya gitti. Ancak aşağılama diye bir durum yok, Ankara'ya giden bakanlar böyle bir şey demedi. Görüşmelerde kriz de oldu, son günü görüşmelere Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de katıldı. Bu durumda, bakanın da üstü başbakan yardımcısı düzeyinde kabul görmüş oluyorlar. Müsteşar Yardımcısı ile görüştüğü diye sorun ediliyorsa ortada bir aşağılama yok, bizden de konunun uzmanı bakanlar gitti. Bu görüşmeyi Başbakan talep etmişti, o zaman 'bakanlar düzeyinde görüşme talep ederim' deseydi. Başbakan kendi kabul ettiğini inkar eder durumdadır."

"BAŞBAKAN SORUMLULUĞUNUN GEREĞİNİ YAPSIN"

Başbakan Ömer Kalyoncu'nun su konusunda, "zik zak" olarak nitelediği tavrının hükümete ve ülkeye zarar verdiğini ifade eden Dursun Oğuz, UBP-CTP koalisyon hükümetin reform hükümeti olarak kurulduğunu, halkın icraat beklediğini ama hükümetin sudan sebeplerle bu duruma geldiğini söyledi.

"UBP'de olası hükümet modelleri görüşüldü mü?" sorusu üzerine Oğuz, gelinen durumda UBP'nin her şeyi geniş olarak konuştuğunu, farklı hükümet olasılıklarının henüz konuşulmadığını kaydetti.

UBP'nin hükümet olmanın bilinci ve sorumluluğu ile hareket ettiğini, risk ve sorumluluk alarak CTP ile reform hükümeti kurduklarını ifade eden Oğuz, şöyle devam etti:

"Başbakan'ın davranışı hükümete, ülkeye zarar veriyor. Biz, sorumluluk ve risk alarak kurduğumuz bu hükümette Başbakan'ın sorumluluğunun gereğini yerine getirmesini bekliyoruz. KKTC siyasi tarihinde iki siyasi büyük parti elini taşın altına koyarak reform hükümeti kurdu. Başbakan'ın bu davranışı sonucu, belki de bir daha böyle bir hükümet ortaklığı denenmeyecek. Halk bizden icraat bekliyor. Başbakan'ın şuandaki tavrı icraatı engelliyor. Bu hükümet halkın büyük umut ve beklentileriyle reform hükümeti olarak kuruldu ama sudan sebeplerle bu duruma gelmesi hoş değil. Başbakan'ın böyle davranışı hizmet anlamında ülkeyi geriye götürüyor. UBP'li bakanlar. Bakanlar Kurulu'nda Başbakan'dan su konusundaki metni imzalamasını talep edecek. Başbakan'ın tavrına göre, gelinen durum Cuma günü toplanacak UBP Parti Medisi'nde görüşülecek, gerekirse radikal kararlar da alınabilir"