Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Dursun Oğuz, su konusunda hükümet krizi bulunmadığını, görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Oğuz, “Su konusunda görüşmeler halen devam etmektedir. BESKİ’nin de içerisinde olacağı bir yönetim olacaktır. Bütün yetki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olacaktır. Devletin denetiminde olmazsa çok sorun çıkacaktır. Ben belediyelerin bu ihaleyi yapabilecek konumda olduğunu sanmıyorum” ifadesini kullandı.

UBP’den yapılan yazılı açıklamaya göre Oğuz, bu sabah SİM TV’de bir programa katılarak çeşitli soruları yanıtladı ve gündemi değerlendirdi.

“HÜKÜMET KRİZİ YOK”

Oğuz, Türkiye’den gelen su ile ilgili günlerden beri etrafta “Hükümet krizi olabilir, su konusu hükümeti bozabilir” gibi söylemler olduğunu belirterek, su konusunda herhangi bir hükümet krizi olmadığını, görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Oğuz, şöyle devam etti:

“Su konusunda görüşmeler halen devam etmektedir. BESKİ’nin de içerisinde olacağı bir yönetim olacaktır. Bütün yetki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olacaktır. Devletin denetiminde olmazsa çok sorun çıkacaktır. Ben belediyelerin bu ihaleyi yapabilecek konumda olduğunu sanmıyorum. Alt yapı için 500-600 milyon gerekir. Ama bu kaynak gereklidir. Belediyelerin en büyük gelir kaynağı su paralarıdır. Su konusunda belediye çalışanları da mağdur olmayacaktır. Su bölümünde çalışan belediye görevlileri alınıp da muhasebe veya başka bir bölüme verilemez. Bu personel araziyi biliyor, işi biliyor, kesinlikle mağdur olmayacaklardır. Bu konuda hükümet krizi de yoktur. Belediyelerin de mağdur olmayacağı bir anlaşma olacaktır. İşletmeyle ilgili ufak tefek pürüzler olabilir ama bunlar da kısa zamanda aşılacak ve iş tatlıya bağlanacaktır”

Belediyeler Yasası ile artık belediye çalışanlarının sosyal hakların korunduğunu kaydeden Oğuz, tüm belediyelerde sorun yaşandığını, belediyelerin sayılarının azaltılmasıyla belediyelerin icraatlarının daha iyi duruma geleceğini ifade etti.

“13. MAAŞLA İLGİLİ HÜKÜMET YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRECEK”

13. maaş konusuna da değinen Oğuz, bu konunun hükümetin yükümlülüğünde olduğunu, yerine getirileceğini vurguladı.

Oğuz, “İmzalanmış bir protokol vardır. 13. maaşlara denk geldi. Şanssızlık! Su süreci ve protokol imza süreci yılbaşı arifesine geldi ve millet 13. maaş konusunda tedirgin oldu. Ekonomik Protokol iki ülke arasında genel konulardır. Yalnızca su konusu veya 13.maaş ile ilgili değildir. Devlet 13. maaşı ödemek zorundadır. Bunun için ‘Hükümet gidiyor’ diye reklam yapmak da yanlıştır. Bu konu hükümetin yükümlülüğündedir ve yerine getirilecektir.”

“MÜLK KONUSU EN ZOR KONU”

Kıbrıs konusuyla ilgili de değerlendirmeler yapan Oğuz, mülkiyetin “en zor konu” olduğunu belirtti.

Oğuz, şunları kaydetti:

“UBP’nin Kıbrıs konusu ile ilgili görüşleri vardır. Hükümet ortağımız bunları bilerek bizimle ortaklık kurmuştur. Bu da güzel bir şeydir. Keşke daha önceden böyle bir ortaklık olsaydı diye düşünüyorum. Kıbrıs Konusunda şunu da söylemek istiyorum. Kıbrıs Konusunda Rum Toplumu Lideri genel bir açıklama yapınca bizim Cumhurbaşkanımızın da bir açıklama yapması ve halkımızı bilgilendirmesi gerekmektedir. Bize bilgi vermiştir. Mülk konusu en zor konudur. Basında çıkan belge de doğrudur ama tam olarak netleşmemiştir. Dönüşümlü başkanlık da halen tartışma aşamasındadır, bir netlik yoktur.”