Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) 17 Nisan’da PKK ve lideri Abdullah Öcalan lehinde sloganlar atarak yasadışı eylem düzenleyen PKK’nın gençlik örgütlenmesi DEM-GENÇ üyesi 10 öğrenci, disiplin kurulu kararıyla okuldan uzaklaştırılınca, ayrı ayrı dava açtı. Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülen ilk davanın duruşmasında hakim, PKK sempatizanına okulun verdiği cezayı ara emriyle kaldırdı. Karar, diğer başvurulara da emsal olacak.

Diyarbakır’da“DEM-GENÇ”kararı

PKK sempatizanı öğrencilerin KKTC’deki örgütlenmesi, terör örgütünün geçen yıl Nisan ayında Diyarbakır’da aldığı ve farklı isimler altında faaliyet gösteren gençlik örgütlerini Demokratik Gençlik Dernekleri Konfederasyonu (Dem-Genç) çatısı altında toplama kararıyla hızlandı. Dem-Genç’in adı ve üyelerinin eylemleri, Türkiye’de son dönemde bazı bölgelerde tırmanan terör olaylarında ön plana çıkıyor. 

Her üniversiteye bir DEM-GENÇ

KKTC’deki üniversitelerde geçen yıla kadar farklı isimlerle örgütlenen PKK sempatizanları, kısa sürede her üniversitede Dem-Genç grupları oluşturdu. Dem-Genç YDÜ grubuna bağlı yüzden fazla öğrenci 17 Nisan’da Lefkoşa’daki YDÜ kampüsünde toplanarak, PKK ve lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yasadışı yürüyüş düzenledi.

Güvenlik kameralarından tespit

Güvenlik kameraları görüntülerini izleyen okul yönetimi, eylemlerde aktif bir şekilde yer alan ve grubun liderliğini yapan 10 öğrenciyi, Disiplin Kurulu’na sevk etti. 

Disiplin yönetmeliğinin 19’uncu maddesinde yer alan, “yasadışı örgüt propagandası yapmak, siyasi ve ideolojik amaçlarla üniversitenin sulh ve sükûnunu bozmak ve kampus içinde din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yaparak kutuplaşmaya yol açmakla” suçlanan öğrencilerden savunmaları istendi. Kurul, 23 Nisan’daki toplantılarında, İ.H.G (Urfa), H.B (Mardin), S.C.B (Diyarbakır-Bismil), İ.H.T (Urfa-Suruç), S.Ş (Urfa-Suruç), H.K (Mardin-Kızıltepe), H.Ş (Kayseri-Melikgazi), T.Ö (Diyarbakır-Çınar) ve A.K (Van-Erciş) isimli 9 öğrenciye bir yıl süreyle uzaklaştırma cezası verdi. E.D (Şırnak-Cizre) isimli bir öğrenci ise, süresiz uzaklaştırma cezası aldı. 

Biri dağ kadrosuna katıldı

Süresiz uzaklaştırma cezası alan E.D’nin karardan sonra Kuzey Irak’a giderek PKK’nin dağ kadrosuna katıldığı ileri sürülüyor.

Avukat parası toplandı

Okuldan uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, avukatlarına da danışarak, diğer başvurulara ‘emsal’ teşkil edecek, ara emri talepleriyle bireysel davalar açma kararı aldılar. Avukatlık ücretini üniversitelerdeki Dem-Genç yapılanmalarından ve bahar şenliklerinde futbol turnuvalarına katılan sempatizanlardan toplayan öğrenciler, Lefkoşa’da Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava açtılar. YDÜ’den şikâyetçi olan öğrenciler, okula dönmek için ara emri talebinde bulundular. 

Şaşırtan ara emri

Açılan davalardan ilki hakkındaki ara emri, geçen Çarşamba günü Lefkoşa Yüksek İdare Mahkemesi’nde verildi. Tarafların avukatlarını dinleyen mahkeme hakimi, disiplin cezası verilirken ‘usul hataları’ yapıldığına dikkat çekti ve ara emri vererek, okuldan uzaklaştırma cezasını dava sonuçlanıncaya kadar kaldırdı. Davacıların avukatları, kararın sırada bekleyen diğer davalara da emsal olacağına dikkat çekti.