Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında numune alınan 17 bin 25 adet okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürününden 192'sinin güvensiz, 718'inin İSE teknik düzenlemeye aykırı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bakanlığımız 2011 yılında yayımladığı "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" ile ülkemizde ilk defa tekstil, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve mobilya gibi ürünlerde tehlikeli kimyasalların kullanımına kısıtlama getirmiş ve bugüne kadar bunun takibini yapmıştır. 2015'de güncellenen mevzuat kapsamında ürünlerde yeni kimyasalların kısıtlanması ve tekstil, ayakkabı etiketlerinin Bakanlığımız sorumluluğuna geçmesi ile denetimlerdeki etkinliğimiz artmıştır. 2011 yılından beri yapılan denetimlerde, 2015 Ağustos ayı itibariyle 10 bin 135 firmanın 3 milyon 300 bin 554 ürünü denetlenmiş, güvensizlik tespit edilen 715 firmanın 79 bin 355 ürünü ile ilgili olarak idari işlemler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca güvensizlik tespit edilen firmalara toplam 4 milyon 70 bin 212 TL para cezası uygulanmıştır" denildi.

DENETİMLER SÜRÜYOR

2015 yılı eğitim ve öğretim yılının yaklaşması nedeniyle özellikle kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve ayakkabıları ile çocukların kullanabileceği her türlü takı, aksesuar gibi ürünlere ilişkin denetimlerin Ağustos ayında başlamış olup halen 81 ilde devam ettiğinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Okul kıyafetleri yeni kimyasalların yürürlüğe girmesi ile azo boyar madde dışında nikel, kadmiyum, nonil fenoller, perflorooktan sülfanatlar, kalaylı organik bileşikler yönünden denetlenmektedir. Ayrıca tekstil etiketlerinin tüketiciyi yanıltıcı bilgiler içermemesi için elyaf analizlerinin doğruluğu kontrol edilmektedir. Ayakkabılarda kimyasal maddelerin yanı sıra ayakkabıyı oluşturan malzemeleri gösteren etiketler kontrol edilmeye başlanmıştır. Kırtasiye ürünleri, okul ve büro malzemeleri azo boyar, fitalat, ağır metaller ve kadmiyum yönünden incelenmektedir. Özellikle çocukların son dönemlerde sıklıkla kullandığı renkli bileklikler, tokalar, cep telefonu kılıfları, mouse padleri denetim kapsamına alınmıştır. Bakanlığımız çocuklarımızın sağlığına zarar verebilecek her türlü ürünü "güvensiz ürüne sıfır tolerans" sloganı ile kontrol altına almış bulunmaktadır. Bakanlığımızın denetimlerinin aralıksız devam etmesinin yanı sıra üretici, ithalatçı ve dağıtıcıları bilgilendirme faaliyetlerinin sonucu olarak yeni kimyasalların mevzuatlara alınmasına rağmen denetim sonuçlarındaki güvensizlik oranları her geçen gün azalmaktadır. Ağustos ayında riskli bulunarak numune alınan 17 bin 25 adet okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürününden 6 bin 772 adedi güvenli bulunurken, 192 güvensiz, 718 teknik düzenlemeye aykırı ürün tespit edilmiş 9 bin 343 ürünle ilgili analizler devam etmektedir. Eylül ayı itibarıyla Türkiye genelinde denetimler aralıksız olarak, titizlikle sürdürülmektedir."