Ozan ATAK 

KKTC’ye yasal olmayan yollardan giren kimyasal uyuşturucu (Bonzai ) genç yaşlı birçok kişiyi esiri altına almaya devam ediyor. Aile baskısı, arkadaş çevresi, merak, ‘’bir kereden bir şey olmaz‘’ gibi etkenlerle başlanılan bonzai, bağımlılık yapmasının yanında, öldürücü yan etkileriyle de toplum için büyük tehlike arz ediyor. Şeker şeklinde ve renginde hazırlanan bonzai, özellikle küçük yaştakilerin ilgisini çekiyor. 

Konuyla ilgili olarak Star Kıbrıs’a konuşan öğrenci A.K, aile baskısı, kolay ulaşım, yanlış arkadaş seçimleri gibi etkenlerin, bonzaiye başlamalarına neden olduğunu kaydetti. Uyuşturucuya küçük yaşlarda başlandığını söyleyen A.K, “tanıdıklarımın hepsi de küçük yaşlarda başlamış. Merak ve ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bağladıkları uyuşturucuyu bırakma konusunda çok zorlandıklarını görüyorum. Okulların açılmasıyla bu tehlike daha da büyüyecek. Devlet büyüklerinden istediğimiz okul önlerini kontrol altında tutmasıdır. Aileler ise çocuklarının kullanıp kullanmadığını anlayabilir” dedi. 

Uyuşturucu kullanımının 11 yaşına kadar düştüğünü belirten Novber Güntay da, çeşitli etkinliklerle, halka ulaşacaklarını ve gençleri farklı organizasyonlara kanalize ederek, uyuşturucu kullanımından uzaklaştıracaklarını ifade etti: “KKTC ‘de 11 yaşında çocuklarımız bonzai kullanmaya başladı. Yarın okullar açılacak, bunlar okulların kapısında satılmaya başlanacak. Bizler okul çağındaki gençlerimizi farklı kültür aktivitelerine yönlendirerek bilinçlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 
Zerif Ürgen de okul önlerinde normal sigara gibi bonzai satıldığını savunarak, “Yeni eğitim öğretim döneminde umarım daha az uyuşturucu haberi okuruz. Okul önlerinde normal sigara gibi görünüyor ve içinde Bonzai olduğu belli olmuyor. Devlet, okul önlerini kontrol etmeli. Bu tehlike ancak kontrolle önlenebilir” ifadelerini kullandı. 

Muhsin Güneş ise son zamanlarda bonzainin adının sıkça duyulmaya başladığını vurgulayarak, gençlerin bu çıkmaza düşmelerinde bilinçsiz ailelerin de payının olduğunu savundu. 

NOVBER GÜRTAY (ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI): “BONZAİ KULLANIMI 11 YAŞINA KADAR DÜŞTÜ” 


“Boran kültür merkezinde faaliyet sürdürüyorum. Ülkemizde ve dünyada kültür emperyalizmine, yozlaşmaya karşı kültür sanat anlamında icraatlarda bulunmak için faaliyetlerimize başladık. Bu çerçevede kültür merkezimizde; tiyatro, sinema, fotoğrafçılık kısa film müzik spor ve resim kahvaltı etkinliklerimiz var. Bugün ülkemize baktığımızda halkımızın kültür sanat anlamında ne kadar büyük boşluk içinde olduğunu açıkça görebiliyoruz. Biz halkımızla birlikte el ele kültür sanat anlamında paylaşım içinde bulunup üretmek istiyoruz. 

“KİRLENİYORUZ” 
Ülkemizde hem kültürel anlamda hem yaşam anlamında daha fazla yozlaştırıldığımızı, kirliliklere alet edildiğimizi görebiliyoruz. Bugün ülkemizde uyuşturucu kullanımı, kumarhanelerin ne kadar yaygınlaştığını, genelevlere giden insanların ne kadar kötü bir bataklığa düştüğüne bakacak olursak, gün geçtikçe evimizin içinde bile yozlaştırıldığımızı görebiliyoruz. Kampanya kapsamında 20 bin imza toplama amacımız var. Belki aklınıza gelecektir; İmzalarla ülkeyi değiştirebilecek misiniz? Hayır. Biz de farkındayız fakat imza ve etkinliklerimizle hem bugün 11 yaşına kadar düşen bonzai kullanımı hem de 18 yaşında çocukların genel evlere kumarhanelere alınımına dikkat çekmek için biz bu faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Etkinliklerimizle bu bilinci aşılayacağız, halkımıza ve bu yolla daha çok insana ulaşacağız. Bugün az sayıda olabiliriz fakat yarın çoğalacağız. KKTC ‘de 11 yaşında çocuklarımız bonzai kullanmaya başladı. Yarın okullar açılacak, bunlar okulların kapısında satılmaya başlanacak. Bizler okul çağındaki gençlerimizi farklı kültür aktivitelerine yönlendirerek bilinçlendirmeye çalışıyoruz .Yeni eğitim döneminde öğrencilere gelecek ve bizler bu bataklığa gençlerimizin düşmemesi adına mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Sloganımız; ‘gece kulüpleri (Genelevler), kumarhaneler, bahis şirketleri ve uyuşturucu satıcılarına karşı mücadelemizi yükseltelim!’” 


MUHSİN GÜNEŞ (TERZİ): “AİLELER ÇOCUKLARI KONTROL ETMELİ” 
“Uyuşturucu kullanımıyla ilgili haberleri gündemden takip ediyorum. Son zamanlarda kimyasal uyuşturucuyu (bonzai) sıkça duymaya başladım ve bu konuda gençlerin cehaletinin yanı sıra bilinçsiz ailelerin de payının olduğunu düşünüyorum. Çocuklar ailelerinden aldıkları parayı rahatça harcıyor. Bu konuda çocukların, aile takibinde olması çok önemli. Gerek arkadaş çevresi, gerekse çocukların gittiği yerler iyi takip edilmeli. Ayrıca KKTC ‘de devlet destekli bir rehabilite merkezinin olmaması büyük eksiklik. Uyuşturucu kullananlar tedavi olmak isteseler bile, tedavi olmak maddi olarak mümkün değil.” 


ZERİF ÜRGEN: “NORMAL SİGARA GİBİ SATIYORLAR” 
“Okullar açılıyor. Yeni eğitim öğretim döneminde umarım daha az uyuşturucu haberi okuruz. Okul önlerinde normal sigara gibi görünüyor ve içinde Bonzai olduğu belli olmuyor. Devlet, okul önlerini kontrol etmeli. Bu tehlike ancak kontrolle önlenebilir.” 


A.K (ÖĞRENCİ): “OKUL ÖNÜNDE SATILIYOR” 
“Çevremde kullanan arkadaşlarım var. Aile baskısı, kolay ulaşım, yanlış arkadaş seçimleri gibi etkenlerin, bonzaiye başlamalarına neden olduğunu söylüyorlar. Hepsi de küçük yaşlarda başlamış. Merak ve “bir kereden bir şey olmaz” düşüncesiyle bağladıkları uyuşturucuyu bırakma konusunda çok zorlandıklarını görüyorum. Arada bırakma kararı alıyorlar ama bunu uygulamaları mümkün görünmüyor. O uyuşturucuyu bulabilmek için yaşadıkları ise içler acısı. Bağımlılık yapmaz düşüncesiyle başlıyorlarsa da ilerleyen zamanda öyle olmadığını görüyorlar. Okulların açılmasıyla bu tehlike daha da büyüyecek. Devlet büyüklerinden istediğimiz okul önlerini kontrol altında tutmasıdır. Aileler ise çocuklarının kullanıp kullanmadığını anlayabilir.”