‘Zordayız’

Melin DOBRAN
Türkiye’den Kıbrıs’a eğitim için gelen üniversite öğrencileri Okul ücreti ve ev kiralarının döviz olmasının yanı sıra ulaşım ücretlerinin pahalılığından yakınıyor. Son dönemde dövizin dalgalanmasından dolayı bütçelerinin zorlandığını ifade eden öğrenciler, üniversite okumanın zorlaştığını belirtti. Diyalog’a konuşan öğrenciler, “Biz öğrenci olduğumuz için ev kiralarını yüksek tutuyorlar. Ev kirası sterlin, okul harcı Euro. Üniversite yönetiminin kuru kesinlikle sabitlemesi gerekiyor. Resmen işi ticarete döktüler. Bu konuda KKTC ve Türkiye hükümetlerinden yardım istiyoruz. Öğrencilerin sorunlarına çözüm bulunursa Kuzey Kıbrıs gerçek anlamda eğitim adası olur” ifadelerini kulladı.  

Öğrenciler ne dedi..??


Betül Güngör:Kıbrıs’a ilk kez geldim. Lefkoşa’da yaşıyorum. İlahiyat Fakültesinde birinci sınıfı okuyorum. Okul servisleri konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Servisler çok dolu oluyor. Dövizin zaman zaman yükselmesi bizi olumsuz yönde etkiliyor. Ev kirası sterlin, okul harçları Euro olunca bütçemiz zorlanıyor. Kıbrıs’ta eğitimin iyi olduğunu duyduk bu yüzden burada okumak için burayı tercih ettik.

Mehmet Polat: Psikolojik danışmanlık birinci sınıf öğrencisiyim. Dövizden dolayı olumsuz yönde etkileniyoruz. Okul servisleri yoğun olduğu için ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Kıbrıs güzel bir yer. Yurt dışında okumak istediğim için burayı tercih ettiler ben de geldim ve okuyorum.

Abdullah Akar: Ben psikolojik danışmanlık birinci sınıf öğrencisiyim. Kıbrıs umduğum gibi çıkmadı. Sosyal bir şey yok. Ben dershanedeyken temsilcilikten geldiler ve Kıbrıs’taki bir üniversitede okumamı önerdiler. Ben de geldim. İşi ticarete döktüler. Döviz kurunu okulların sabitlemesi gerekiyor. Dövizin sürekli olarak dalgalanması bizi büyük sıkıntı yaşatıyor.

Sabri Küçük: Kıbrıs’a zorunluluktan dolayı geldim birinci sınıfta okuyorum. Yurtta kalıyorum ve yurt çok küçük olduğu için sıkıntı yaşıyorum. Servisler çok dolu oluyor, sıkış sıkış gidiyoruz. Senede 50 bin TL’ye yakın para ödüyoruz. Döviz kurunun sabitlenmesi lazım.

Bilun Coşan: İstediğim bölüm bir tek burada olduğu için Kıbrıs’ta okumayı tercih ettim. Okula başladığım ilk zamanlar biraz zorlandım ama daha sonra alıştım. Dövizin yükseldiği dönemler biraz sıkıntı yaşadım.

Batuhan Saygı: Sınava girdim ve puanım Kıbrıs’ta okumaya yettiği için buraya geldim. Euro çok artıyor. Bu konuda bayağı sıkıntı yaşıyoruz. Kurun sabitlenmesi lazım. Ulaşım ve yurt konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

Mehmet Sungur: Arkadaşlarım Kıbrıs’ta okuyor diye ben de burayı tercih ettim. Kıbrıs’ta ilk yılım. Okul servisleri ve okul harçlarını ödeme konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

Mustafa Arıkan: Hazırlık sınıfında okuyorum. Kıbrıs’a ilk defa geldim. Özellikle Lefkoşa içi olan servislerde çok sıkıntı yaşıyoruz. Dövizin yükselmesi bizi epeyi zorluyor. Bu şartlar altında okumak zor olsa da okulu bitirmeye çalışacağız.

Mehmet Zırtlan: Kıbrıs’taki üniversitelerin eğitiminin iyi olduğunu duyduğum için burada okumaya karar verdim. Zaman zaman sorunlar yaşıyorum. Okul harcı döviz olduğu için bütçe zorlanıyor.

Ayşe Çetinkaya: Döviz konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Yurt dışında okuyamayacağım için Kıbrıs’ta okumayı tercih ettim. Zaman zaman ulaşım konusunda da sıkıntılar yaşıyorum.

Meliha Sekizler: Üniversiteye kardeşimle birlikte geliyoruz. Döviz kurunda bir sabitleme olsaydı ekonomik açıdan zorlanmayacaktık. İstediğim bölüm burada olduğu için burada okuyorum.

Hasan Eren: Doğuya gitmektense Kıbrıs’ta okumak daha mantıklı geldiği için burada okuyorum. Burası biraz pahalı bir yer. Ulaşım ve döviz konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

Behlül Esirci: Bölüm puanım psikolojik danışmanlık bölümüne yettiği için Kıbrıs’a geldim. Burası güzel bir yer fakat döviz konusunda sorun yaşıyoruz. Öğrenciler için döviz kurunu okulların mutlaka sabitlemesi gerekiyor.

Recep Çıtak: Yerleştirmelerde Kıbrıs düştüğü için burada okumaya geldim. Özellikle akşamüzeri olunca servislerdeki kalabalıktan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Öğrenci olduğumuz için ev kiraları bize daha yüksek olarak kiralanıyor. Hem ev kirası hem de okul harcının döviz olması bizi çok zorluyor.

İbrahim Untuç: Puanım Kıbrıs’ı tuttuğu için burada okumaya karar verdim. Döviz bizi gerçekten etkiledi. Ev kiraları çok pahalı öğrenciler için biraz daha uygun olmalıdır.”

Burak Özdağ: Arkadaşlarım Kıbrıs’ta okuyor diye ben de Kıbrıs’a geldim. İnternet, ulaşım ve döviz konusunda sıkıntı yaşıyoruz.

Rengin Arıç: Burada okumak son şansım olduğu için Kıbrıs’a geldim. İlk başta çok zorlanmıştım ama artık alıştım. Ulaşım ve ev kirasını ödeme konusunda sıkıntı yaşıyorum.

Ergin Aykut: 2002 yılından beridir Kıbrıs’tayım. Okul ücretinin Euro olması ve dövizin de zaman zaman yükselmesi bütçeyi zorluyor. Eskiden buradan memnunduk fakat şimdi değiliz. Yaşam şartları zorlaşmaya başladı.

Burak Düzgün: Ben ilahiyat son sınıf öğrencisiyim. Kıbrıs’ta doğup büyüdüm. Okul servislerinde sıkıntı yaşıyoruz. Dövizin yükselmesi bizi zaman zaman etkiliyor. Üniversitede kur sabitlenseydi bizim için daha iyi olurdu.

Abdurrahman Baş: Ben Kaplıca’da yaşıyorum. İlahiyat son sınıf öğrencisiyim. Dövizin yükselmesi Kıbrıs’ta en çok öğrencileri etkiliyor. Ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Arkadaşların tavsiyesi üzerine burada okumayı tercih ettim.