Özlem Çimendal

KKTC’de çocukları cinsel taciz ve istismardan koruyacak bir yasanın olmayışına vatandaşın da tepki gösterdi. Yeni Bakış’a konuşan vatandaşlar, “Hızla artan bu olaylar karşısında çocuklarımızın yalnız başlarına sokağa çıkmasından korkar olduk” dedi.

Ayşe Dereliköylü: "Minicik masumları koruyacak bir yasa yok”

“KKTC’de henüz Çocuk İstismarı ve Önleme Yasası olmaması gerçekten çok üzücü bir durum. Her geçen gün bir çocuk istismarı haberi duyuyoruz. Son yaşanan toplumu alt üst eden minik kız çocuğuna tecavüz olayı hala aklımızda. İnsanın aklı almıyor, her şeyimiz olan minicik masumları koruyacak bir yasanın hala olmayışını. Türkiye’de tecavüzcünün evlenmeye karar vermesi halinde serbest kalacağı haberlerini de duyduk. Böyle bir şey olmaz gerçekten. Hadi orada en azından bir yasa var, KKTC’de o bile yok.” 

Azize Akar: “Sosyal ve hukuk devleti olmadığımızı gösteriyor”

“KKTC’de çocuk istismarının ve tecavüzlerinin önüne geçecek yasanın hala olmayışı sosyal devlet anlayışının yerleşmediği ve hukuk devleti olmadığının da en açık göstergesidir. Tecavüzün küçüğü büyüğü hepsi çok kötü. Bence tecavüzcülere en ağır cezanın verilmesinin yanında, çocukları koruyacak yasal düzenlemenin de bir an evvel hayat bulması gerekmektedir. Çocuklarımızı sokağa salmaktan korkar olduk. Okula bırakıp kapıda bekleyip tekrar alıyorum. Asla tek bırakamıyorum.”

Duygu Güven: “Çocuklarım için çok tedirginim”

“Çocuklarımızın kılına zarar gelse içimiz içimize sığmaz, hele de istismar ya da tecavüz gibi insanlık utancı olayların yaşayan aileleri düşünemiyorum bile. Taciz, tecavüz en ağır cezayı hak ediyor. Hadım edilmeleri gerekir bu tarz kişilerin. Ömür boyu hapis de ödül olur onlara. Benim de ergenlik çağında çocuklarım var ve içinde bulunduğumuz şu zamanda çok tedirginim. Çocukların istismarını önleyecek bir yasanın henüz KKTC’de hayat bulmamış olması da bizim ayrıca utancımızdır.”

Hediye Polat: “Küçük yaşta evlendiren aileler var”

“Ben Türkiye’de mağdurun tecavüzcüsüyle evlendirilmesi olayına çok katı bakmıyorum. Türkiye’de gerçekten erken yaşta evlilikler söz konusu. Bu bilinen bir gerçek. Zorlamayla olmuyor ancak yaşı küçük kişinin de tamamen kendi kararlarını vererek evlenmesi de söz konusu olamaz tabii ama bu şekilde mutlu bir yuva kuranlar da oluyor. Daha sonra koca hapse düşüyor, o çocuklara kadına kim bakacak? İşte bu durumlar için bu tarz mağduriyetleri gidermek adına aslında amacına hizmet ederse çok da kötü bir yasa isteği değil.”

Akın Manga: “AB’ye Çocuk Hakları konusundaki başarımızla mı gireceğiz?”

“KKTC gibi AB’ye girme ve barış, çözüm çalışmalarına son hızla devam eden bir ülkede henüz Çocuk İstismarı ve Önleme Yasası gibi önemli bir yasanın olmayışı hepimizin utanması gereken bir konu aslında. AB’ye Çocuk Hakları konusundaki başarımızla mı gireceğiz? Yasanın olmadığı gibi var olan tasarının da eskidiği için üzerinde tekrar çalışılması için Meclis gündeminden düşmüş. Bu daha da korkunç ve utanç verici bir durumdur. Bir an evvel böylesi önemli bir yasanın hayata geçirilmesi gerekiyor.”

Ayfer Duman: “Henüz daha bir yasanın olmayışı herkesi rahatsız etmeli”

“Ülkede henüz çocuklara yönelik bir yasa olmayışı herkesi rahatsız etmeli bence. Bunun yanında çocuk suçlular için de ayrı bir mekanizma yok, sürekli duyuyoruz yetişkin suçlularla aynı yerlerde tutulduklarını, bu çocuklar nasıl ıslah olacak o kişilerin içinde. O ortamlarda daha duymadıkları birçok şeyi daha duyup, öğrenme tehlikeleri de var. Öncelikle bunlara da bir çözüm bulunmalı.”

Orhan Üzüm: “Çocuklar savunmasız ve korunmaya muhtaç varlıklar”

“Son zamanlarda ülkede üst üste duyduğumuz olaylar hepimizi üzdü toplum olarak. Henüz bir Çocuk İstismarı ve Önleme yasamı bile yokmuş, şok oldum öğrendiğimde. Çocuklar savunmasız ve korunmaya muhtaç varlıklar. Çocuklara yönelik yapılan her türlü istismar ve tacize en ağır cezalar verilmeli.”

Reyhan Yiğitcan: “Zaman çok kötü oldu”

“Benim de küçük çocuklarım var, ülkede bebeklerimize yönelik koruyucu bir yasa olmayışı gerçekten çok büyük bir utanç. Zaman o kadar kötü oldu ki şuracıkta gözümün önünden bir an kaybolduğunda bile korkuyorum. Son zamanlarda çocuklara yönelik işlenen suçlar hepimizi tedirgin etti.”

Ümran Sahilli: “Yasa bir an evvel çıkmalı”

“KKTC’de çocuk haklarına yönelik çalışmalar bence hızlandırılmalı. Çocuk İstismarı ve Önleme Yasası’nın olmadığını yeni öğrendim ve çok şaşırdım. Nasıl bu kadar önemli bir yasa KKTC’de yok gerçekten inanılır gibi değil. Bir an evvel yasalaşması taraftarıyım.”

Zeynep Altoprak: “Çocuklara verilen değer ortada”

“Türkiye’de çocuklara yönelik ya da kadınlara yönelik tecavüzlere, tecavüzcüsüyle evlenmesi durumunda serbesiyet tanınma söylemleri var. O kişi yaşadığı anları nasıl unutacak, her gün aynı şeyleri yaşamayacak mı? Bu kararlar alınırken neye göre alınıyor uzmanlardan görüş alınıyor mu. Hiç sanmıyorum alınıyor olsa böyle olmazdı. KKTC’de de Çocuk Haklarına verilen değer ortada bir yasaları dahi yok.”