Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, çevre bilincini artırmak için ilk ve orta dereceli okulların müfredatına çevre dersi konulmasını karlaştırdıklarını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ve ilgili bürokratlar okullarda çevre bilinci ile ilgili derslerin verilmesi konusunda başlatılan çalışmalarla ilgili bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. 

EVREN: “ÇEVREYE KARŞI MAALESEF DUYARSIZLIK SÖZ KONUSU”

İlk konuşmayı yapan Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, çevrenin geleceği adına çok güzel bir girişimin başlangıcı için Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ve ekibiyle yaptıkları iş birliğini duyurmak istediklerini söyleyerek, “Üzülerek söylemek gerekir ki, toplum olarak çevreye karşı maalesef büyük bir duyarsızlığımız söz konusudur” dedi.

Duyarsızlığı önleme, çevre bilincini arttırma adına Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte girişim başlattıklarını dile getiren Evren, bu kapsamda çevre ve önemini küçük yaştan okullara taşımayı uygun gördüklerini kaydetti.

Evren, çevrenin korunması ve önemini okullarda çocuklara öğretebilmek için eğitim müfredatına ders koyma adına Eğitim Bakan ile hemfikir olduklarını dile getirerek, genel olarak bakıldığında ülkenin çevre kirliliği tehdidi altında olduğunu söyleyerek, bu kirliliğin sağlığı da olumsuz etkileyecek seviyelere gelmek üzere olduğu uyarısında bulundu.

1449230633.jpg

KATI ATIK, ATIK SU VE HAVA KİRLİLİĞİ

Ülkede katı atık başta olmak üzere; atık su ve hava kirliliğinin en çok yaşanan sorunlar olduğunu dile getiren Evren, ülkenin ekonomik olarak gelir getiren sektörünün turizm olduğunu ancak yaşanan çevre sorunlarından dolayı turizm sektörünün de olumsuz etkilendiğini söyledi.

“SAĞLIKLI ÇEVRENİN OLMADIĞI YERDE SAĞLIKLI TURİZM MÜMKÜN DEĞİL”

“Bu bağlamda, sağlıklı bir çevrenin olmadığı yerde, aslında sağlıklı turizm yapılması da mümkün değildir” ifadelerini kullanan Evren, bakanlık olarak küçük yaşlarda verilecek eğitimlerin, yarının büyüklerine çevre bilinci olarak ışık tutacağını belirtti.

Verilecek eğitimle oluşacak altyapının, ileride yeni çevre sorunlarını da önlemesini öngördüklerini söyleyen Evren sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün çevre ile ilgili tüm dünyada kabul gören bir gerçek vardır. Bu gerçek de, çevre sorunlarının birçoğunun insan kaynaklı sorunlar olduğudur. Eğer ülke olarak çevrenin korunması konusunda eğitime önem vermezsek, daha birçok çevre sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz”.

Bakanlık olarak yetersiz bütçe olanakları, yetersiz personel ve ekipman olanaklarıyla çevre sorunlarına karşı mücadele ettiklerini dile getiren Evren, şöyle konuştu:

“Ancak bilinmesini isteriz ki, bakanlık olarak Çevre Koruma Dairemizin personelini, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin bu konuyla ilgili bilgilendirilmesi adına seferber edeceğiz. Eğitim Bakanlığı ile başlatmış olduğumuz bu çalışmamızın ülkemiz ve çevremiz adına hayırlı olmasını dilerken, sayın Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ve ekibine bir kez daha bu iş birliği nedeniyle teşekkür ediyorum.”

1449230634.jpg

DÜRÜST: “KARARLILIK ORTAYA KOYDUK”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ve bakanlığının duyarlılığı neticesinde ülkede çevre bilinci yaratabilmek adına, en çekirdeğe inerek çevre bilincinin kazanması kararlığını ortaya koyduklarını belirtti.

Atılacak bu adımı kamuoyuna birlikte duyurmak istediklerini dile getiren Dürüst, ülkede çevre konularında büyük eksikliklerin olduğunu, Çevre Bakanlığı ve sivil toplum örgütlerinin çabalarının yadsınamaz olduğunu fakat artık yeterli olmadığını söyledi.

Daha önce Eğitim Bakanlığı olarak uyuşturucu ve trafik konularında yaptıkları açılımların yanı sıra bugün de Çevre Bakanlığı’nın kendilerinden çevre için talepleri olmasından mutluluk duyduğunu belirten Dürüst, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz Eğitim Bakanlığı olarak elbette çevre eğitimini önemsemekteyiz. Her şeyin başının da eğitim olduğunu bilmekteyiz. Ancak bilinçlendirme çalışmaları gelişen ve değişen dünya konjonktüründe medyanın ve internet ağlarının da çok ciddi bir şekilde yaygınlaştırmasının ardından hem güçleşmiş hem de kolaylaşmıştır. Bu konuda nasıl faydalı bir noktaya gelebileceğimizi hep birlikte değerlendirmemiz gerekiyor.”

1449230635.jpg

“2016-17 EĞİTİM YILINDA ÇEVRE EĞİTİMİ MÜFREDATTA ETKİLİ ŞEKİLDE YER BULACAK”

Milli Eğitim Bakanı Dürüst, haftaya yapılacak toplantıların ardından 2016 yılında, uyuşturucu eğitiminin müfredata kapsamına girmesi gibi çevre eğitimini de Çevre Bakanlığı bürokratlarının öngörüleri ve hedefleri doğrultusunda müfredata alma anlayışını benimsediklerini dile getiren Dürüst, 2016-2017 eğitim öğretim yılında iki bakanlığın iş birliğinde müfredatta çevre eğitiminin de etkili bir şekilde yer bulacağını belirtti.

Çevre eğitiminin, biyoloji, fen bilgisi, hayat bilgisi dersleri içerisinde özellikle 9’uncu sınıflarda okutulan sağlık ve çevre dersleri bünyesinde verildiğini belirten Dürüst, fakat yaşanan gelişim ve değişimin bu derslerin içinde verilen çevre eğitiminin yetersiz kaldığını gösterdiğini söyleyerek, Çevre Yasası’nın da güncellenerek, çevre politikalarının artık çok öne çıktığını, bu nedenle sonuç verecek bir çalışmayı hayata geçireceklerini kaydetti.

Çevre konusunda çocukların bilinçlenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Dürüst, gerekli bürokratlara da bu konuda gerekli yetkilerin verildiğini belirtti.

Dürüst, Milli Eğitim Bakanlığı ve Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın el ele verip, polisiye tedbirlerle değil eğitim yoluyla bilinçlendirme çalışmalarıyla, kararlı politikaları istikrarlı şekilde hayata geçirme anlayışını ve vizyonunu ortaya koyduklarını vurguladı.