Ülkesindeki savaştan kaçarak KKTC’ye okumaya gelen Kongo uyruklu Evnice Lusamba Mbuyı, İngiltere’ye gitmek için sahte pasaportla Ercan Havalimanı’ndan çıkış yapmak isterken tutuklandı. Aleyhine getirilen suçlamayı kabul eden Mbuyı hakkında başlatılan soruşturma tamamlanırken, teminat talebiyle dün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı.

Devrim DEMİR

Kıdemli Yargıç Musa Avcıoğlu, zanlının ileride davalarında hazır bulunmasını sağlamak için yurt dışına çıkışını yasaklayarak haftada 1 en yakın polis karakoluna isbat-ı vücut yapmasına emir verdi.

Suçlamayı kabul etti

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Meriç Karakolu’nda görevli polis memuru Yusuf Karaoğlulları mahkemede verdiği ifadede, zanlı Evnice Lusamba Mbuyı’nın “Başkasının kimliğine bürünme” suçlaması ile gözaltına alındığını anlattı. Yusuf Karaoğulları zanlının üzerinde kendi resmi olan ve önceden Kidilimi Hornella adına düzenlediği sahte İngiliz pasaportu ile Ercan Havalimanı’ndan çıkış yapmak isterken görevli muhaceret polisi tarafından fark edildiğini söyledi.

Yapılan soruşturmada işlemiş olduğu suçu gönüllü ifade vererek itiraf ettiğini belirten Karaoğulları zanlı hakkında başlatılan soruşturmanın tamamlandığını kaydetti.

Zanlının KKTC’de öğrenci statüsünde olduğunu belirten polis memuru, ileride davarlında hazır olmasını sağlamak için uygun bir teminata bağlanması talebinde bulundu.     

“Ailem ölümle tehdit ediliyor”

Mahkemede söz hakkı alan Kongo uyruklu zanlı, “Ülkemde siyasi durumlardan dolayı ailem ölümle tehdit ediliyor. Bende öldürülmekten korktuğum için, buraya sığındım. Maddi durumumdan dolayı öğrencilik hayatımı yürütemem ve bir şeklide kaçmak zorundayım” şeklinde kendini savundu.