Olgun, “ Cumhurbaşkanı’nın onayı ile Birleşmiş Milletler’e de sunulan yol haritasına göre Temmuz sonuna kadar tüm konuların görüşülmesinin bitirileceğini, Ağustos’taki tatilden sonra Eylül ayı başlarında çok taraflı toplantıya gidileceğini, yıl sonuna kadar ise referandum sürecinin tamamlanacağını” açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ergün M. Olgun bugün Ada TV’ye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs’a gelişiyle yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

“Müzakere sürecinin bırakıldığı yerden, Rum tarafının tekrar sürece katılmasıyla ilgili koşulların oluşturulmasıyla ilgili uzun zamandan beridir çalıştığımız kurgulamayı gerçekleştirdik” diyen  Olgun, Rum tarafının tek yanlı hareketlerinin, kendilerine göre teknik nedenlerle sonra ermesi ve Kıbrıs Türk tarafının kendi faaliyetlerini yenilemeyeceğine dair almış olduğu bir siyasi kararla bir fırsat penceresinin ortaya çıktığını belirtti.

Eide ile dün gerçekleştirdikleri toplantıda da müzakerelerin ne zaman başlayabileceği ve nasıl bir yol haritasıyla bu sürecin sonlandırılabileceğinin konuşulduğuna dikkat çeken Ergün M. Olgun, “Bütün bu konular detaylı bir şekilde ele alındı” dedi.

Olgun açıklamalarına şöyle devam etti:

“EİDE TARAFLARA MESAJ VERDİ”

“Eide yaptığı açıklamalarda ve verdiği mülakatlarda, hidrokarbon konusunun bölgesel bir etkisi olabileceğini, uluslararası camianın da Kıbrıs meselesinden bir yerde usanma noktasına geldiğini AB içerisinde bir çok ülkenin bölünmüş bir adanın birlik içerisinde olmasının bir yüz karası olduğu, kendisinin son danışman olabileceğini söyledi. Buna benzer söylemlerle her iki tarafa da, bu işin artık bitmesi gerektiği konusunda mesajlar verdi. Buna karşı, Rum tarafından Eide’ye  çok ciddi tepkiler geldi. Özellikle Rum sözcü, Sayın Eide’nin Kıbrıs Türk tarafını kollayan bir tavır içerisine girdiğini söylüyor. Halbuki kendisi federal bir ortaklık kurulması yönünde alınmış kararı gerçekleştirmek için bir denge bulmaya çalışıyor. Bunun, taraflardan birinin pozisyonu üzerine inşa edilemeyeceği ancak Kıbrıs’ta her iki tarafın siyasi eşitler olarak haklarına saygı gösterilmesi halinde ortak bir geleceğin sağlanabileceği mesajını verdi.”

“YOL HARİTAMIZ HAZIR”

Eide’nin, Kıbrıs’taki statükonun değişmesi gerektiğini ve bu yönde de adım atılması gerektiğini söylediğine dikkat çeken Müzakereci Olgun, statükoyu koruyacak söylem ve eylemlerle bir yere varılamayacağını da ifade ettiğini vurguladı.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın bize vermiş olduğu talimat çerçevesinde, hazırlamış olduğumuz bir yol haritası var. Bu yol haritası Sayın Cumhurbaşkanı ile istişare edilmiş ve ondan alınan yetki çerçevesinde, bu yıl içerisinde bu sürecin tamamlanması öngörülüyor” diye konuşan Ergün M. Olgun, seçimlerin hemen sonrasında seçilecek cumhurbaşkanı ile müzakerelerin başlama tarihinin belirleneceğini ifade etti.

“BİZ HAZIRIZ. BİZİM AÇIMIZDAN SIKINTI YOK”

En son garantör ülkelerin de katılacağı çoklu bir toplantı yapılacağını belirten Olgun, “Temmuz’a kadar bütün konuların ele alınmasını ön görüyoruz. Ağustos’ta bir ara var. BM o dönemde tatil yapıyor.  Eylül’den itibaren de yıl sonuna kadar hem garantörlerle çoklu toplantı yapılması hem de referanduma gidecek gerekli hukuki dokümanların hazırlanmasıyla ilgili bir takvim öngörüyoruz. Bu cumhurbaşkanımız tarafından onaylandı ve Sayın  Eide’ye bu teklifi yaptık” dedi.

Olgun şu şekilde devam etti:

“SÜREÇ BİR KEZ DAHA BAŞARISIZ OLURSA…”

“Birçok insan da eğer önümüzdeki dönemde Rumlarla uzlaşma mümkün olamayacaksa, ne yapacağımızı artık kararlaştırmamız gerektiğini söylüyor. Sayın Cumhurbaşkanının tabii ki buna yönelik görüş ve düşünceleri vardır ve bu konular elbette değerlendiriliyor. İnsanlarımızın isteklerini, beklentilerini dikkate almak durumundayız.”

“BİZE YAPILAN BİR SAYGISIZLIKTIR”

Müzakerelerin başlama sürecinin hazır olduğunu ve bütün detayların da hazırlandığını ifade eden Olgun, “Biz hazırız. Bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Ancak Rum tarafı ayak sürümeye devam ediyor” diye konuştu.

Olgun şöyle devam etti:

“Mesela sözde Ermeni soykırımının inkarının bile yasak olduğuna dair mecliste aldıkları ve geçirdikleri karar gerçekten Kıbrıs Türk tarafına karşı, hem de müzakerelerin tekrar başlayacağı bir dönemde saygısızlıktır. Bu konuda Kıbrıs Türk tarafının farklı bir görüşü olduğunu bildikleri halde farklı bir karar alma ve bu kararla da bütün adayı bağlama eğilimi siyasi eşit bir tarafa karşı saygısızlıktır. Aynı şekilde hellim konusunda da bunu yapıyorlar.”

“TEKRAR TOPARLAMAK ÇOK ZOR OLUR”

Bütün bunlara rağmen Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs sorununu bütün siyasi yelpaze içerisinde kararlılıkla sonlandırma çabalarına devam edeceğini belirten Müzakereci, “Bunun son ve kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu çabayı ortaya koyacağız. Bu sürecin, yeniden Rumlar tarafından çalışmayacak bir duruma getirilmesi halinde tekrar toparlamak çok zor olacak” dedi.