Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, “Ölmeyen bir Geçmiş: İspanyol İç Savaşının Anısıyla Başa Çıkabilmek” konulu seminer gerçekleştirdi.

“Ölmeyen bir Geçmiş: İspanyol İç Savaşının Anısıyla Başa Çıkabilmek” konulu seminere Research of the Centre for Humanities and Social Sciences at the Spanish National Research Council (CSIC)’den Prof. Dr. Francisco Colom Gonzalez konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Francisco Colom Gonzalez konuşmasında, İspanya'daki iç şavaşın ardından ve 1939-1975 yılları arasında hüküm süren Francisco Franco rejiminden sonra İspanya’nın geçmişle hesaplaşma süreci üzerinde durdu. Prof. Dr. Gonzalez, İspanya’nın 1975-1982 yılları arasında gerçekleştirdiği demokrasiye gecişinin geçiş dönemi adaletini (transitional justice) içermeyen bir siyasi dönüşüm olduğunun altını çizdi.

1977 yılında çıkarılan Siyasi Af Kanunu ile hakikat komisyonlarının kurulmaması, Franco yönetiminin işlediği suçların rapor edilmemesi ve 1936-1939 yılları arasında süren iç savaşın kurbanlarının sembolik tazminattan faydalanmaması garanti edilmiş oluyordu. Bu dönemin siyasi uzlaşması geçmişi unutmak üzerine şekillendi.

Prof. Dr. Gonzalez, sunumunda siyasi erkten gelen muhalefete rağmen sivil toplumdan yükselen bu geçmişle hesaplaşma çağrısının İspanya’nın geçmişini anlamada ve geçmişi yeniden kurgulamada önemli bir etkisi olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Gonzalez gelen bir soru üzerine, Kıbrıs’ta da geçmişle hesaplaşmayı içermeyen bir çözüm modelinin eninde sonunda bazı sorunlarla karşılaşacağının altını çizerek sözlerini tamamladı. Rutin olarak her dönem düzenlenen bölüm seminerleri kapsamında gerçekleşen “Ölmeyen bir Geçmiş: İspanyol İç Savaşının Anısıyla Başa Çıkabilmek” konulu seminere öğretim üyelerinin yanı sıra Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencilerinden de yoğun katılım oldu.

dsc_8076.jpg

dsc_8080.jpg

dsc_8083.jpg