Suna Erden

Milli havayolu olan Kıbrıs Türk Havayolları’nın iflas etmesinin üzerinden 4 yıl geçti ancak batan şirketin çalışanlarının mağduriyeti bitmedi. Batan şirketin son mağdurları olan 64 kişinin başlattığı çadır eylemi 116 güne girerken iki gün önce de açlık grevine başlayan 15 çalışan ölümü göze aldı. İki gündür açlık grevinde olan Mustafa Sertkayaisimli 47 yaşındaki çalışan dün aniden fenalaşarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaşları 29 ile 54 arasında değişen eylemcilerden bazılarının şeker hastası, bazılarının yüksek tansiyon ve bazılarının ise başka hastalıkları olduğu, hayati tehlike altında oldukları dile getirildi. Star Kıbrıs’a konuşan eylemciler, “İçimizden biri ölürse vebali siyasilerindir”dedi.Yetkililerin seslerine kulak vermediğini, sorunlarına çare bulmadığını kaydeden çalışanlar,15 kişi ile başlayan eylemin ileriki günlerde katılımcı sayısının artarak devam edeceğini dile getirdi. 

4-(1)-001.jpg

HÜSEYİN ILGIN: “BAŞBAKAN BİZİ OYALADI” 

“KTHY’ye 1993 yılında girdim ve 21 yıl çalıştım. Ancak şirketin batması ile hepimiz perişan olduk.Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ‘Başsavcılık’tan görüş gelir gelmez sizi istihdam edeceğim’ şeklinde söz vermişti.Fakat savcılıktan görüş gelmesine ve bizim de KTHY çalışanı olduğuma dair rapor vermesine rağmen verilen sözler tutulmadı. Bizi oyalayan başbakana sesleniyorum. Eğer biraz duyarlılığı varsa halimizi görür ve bir çözüm üretir.” 

5-(1).jpg

SALİH ALPARGÜN: “ÇİRKİN TABLO BİTENE KADAR” 

“Açlık grevine 15 arkadaşla başladık ve sonuç alıncaya kadar devam edeceğiz. Bugün 47 yaşındaki Mustafa Sertkaya isimli arkadaşımız fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Benim de diğer arkadaşlarımında sağlık sorunlar var. İçimizden birine bir şey olursa sorumlusu hükümettir. Eğer yaşanan çirkin tablo ortadan kaldırılmazsa grev sonu ne olursa olsun devam edecek.” 

6-(1).jpg

İBRAHİM GARİP: “ÖLSEK UMURLARINDA OLMAYACAK” 

“Ölümüne bir greve başladık ve sonuç alıncaya kadar devam edeceğiz. Devletten yardım bekliyoruz ancak gelip vatandaşlarının halini bile görmediler. Burada ölsek umurlarında olmayacak. Umursamaz tavırlarını sürdürdükleri sürece biz de greve devam edeceğiz.” 

ALİ ÖZCAN: “HAKKIMIZI İSTİYORUZ” 

“2006 yılında KTHY’ye girdim ve üç kez mağdur oldum. Bugüne kadar çadır eylemine gelen tüm siyasiler haklı olduğumuzu söylediler.Haklı görülsekde bizim için bir adım atmadılar.Hükümetten hakkımız neyse onu istiyoruz. Fakat onların sesimizi duyup sorunlarımızı çözeceğine inanmıyorum. Mecliste Cumhurbaşkanının hellim getirip getirmediğini konuşanlar burada açlık grevi yapanları unuttular.” 

7-020.jpg

EREN BÜYÜKOĞLU: “ÇOCUKLARIMIZA KİM HESAP VERECEK” 

“Yetkililerden bu işe çözüm bulmasını istiyoruz. Olumlu bir adım atılmadığı sürece ölene kadar hepimiz buradayız. Burada yaşanan insanlık dramına sessiz kalmaya devam etsinler. İçimizden biri yaşamını kaybederse çocuklarımıza kim hesap verecek. Bunu oturup düşünsünler. Biz sadece hakkımız neyse onu istiyoruz.” 

MEHMET AKTAŞ: “CANIMIZI ORTAYA KOYDUK” 

“Çadır eylemine 116 gün önce başladık ama bir sonuç alamadık. Bu kez canımızı ortaya koyduk.Maden haklarımız verilmiyor, elimizden alındı şimdi de canımızı alsınlar.Belki o zaman mutlu olurlar. Sanmasınlar ki bir süre sonra bu grevden vazgeçeriz.Canımızı, kanımızı ortaya koyduk.47 yaşındayım ve bir babayım. Çocuklarım benim için endişeleniyor ama yetkililer vatandaşı için endişe etmiyor.”