KKTC’de sürücülerde uyuşturucuya bakılmıyor.

Ülkede, Ocak 2015’ten bu yana, Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet Laboratuarı bünyesinde faaliyet gösteren Adli Kimya Bölümü’nde Bonzai tetkikleri yapılmaya başlanırken, bu uygulamaya trafikte başlanmaması ciddi bir eksiklik olarak görülüyor.

“UYUŞTURUCUYA ÖLÜDE DEĞİL CANLIDA BAKILMALI”

Detay Gazetesine konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, yaralanma veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, uyuşturucu testi yapılması gerektiğini anlattı. Avcı, Bonzai veya uyuşturucuya ölüde bakılıyor, halbuki biz canlıda bakılmasını istiyoruz ve ölüm olmadan kullanımının önüne geçilmesini istiyoruz” dedi.

Rana SARRO

Ülkede, Ocak 2015’ten bu yana, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı bünyesinde faaliyet gösteren Adli Kimya Bölümü’nde Bonzai tetkikleri yapılmaya başlanırken, bu uygulamaya trafikte başlanmaması ciddi bir eksiklik olarak görülüyor.

Adli Kimya Bölümü’nde her türlü uyuşturucunun tetkikinin yapılabildiği cihazın, tedarik edilmesine rağmen, trafikte alkol testleri kadar önem arz eden uyuşturucu testlerinin, halen yapılmaya başlanmadığı belirtiliyor.

2009 yılından beri adamızda görülmeye başlayan, esrardan 300-400 kat daha etkili ve çok tehlikeli bir madde olan ve ölümlere de neden olabilen uyuşturucu maddelerden ‘sentetik cannabinoid’ türü bonzainin tespitinin şuanda yalnızca şüpheli ölüm durumlarında yapılabildiği belirtiliyor.

Hâlbuki yolda araçların durdurulup bakılmasından ziyade, özellikle kaza ve çok tehlikeli araç kullananlarda bu testin yapılması gerektiği belirtiliyor.

Detay Gazetesi’ne konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ciddi kaza yapan sürücülere kesinlikle alkol testi yapıldığı gibi uyuşturucu testi de yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“ÖLÜMLÜ KAZA YAPILDIĞI BİR GERÇEK”

Mehmet Avcı ise, şüphelenilmesi halinde, uyuşturucu tesiri altında araç kullanıp kullanmadığına, bugüne dek bir tek ölümlü vakalarda ölüden kan alınarak bakıldığını belirtti. Avcı, “Uyuşturucu tesiri altında ölümlü kaza yapıldığı dünyanın bir gerçeğidir dolayısıyla özellikle sürücülere uyuşturucu testinin yapılması en önemli caydırıcılık yöntemidir” dedi.

“ÖLÜDE BAKILIYOR, CANLIDA BAKILMASINI İSTİYORUZ”

Trafikte yaralanma veya ölümle sonuçlanan kazalarda, kan, tükürük, idrar ve ter ile uyuşturucu testi yapılması gerektiğini anlatan Avcı, Türkiye’de bu uygulamaya başlandı. KKTC’de ise, Bonzai veya uyuşturucuya ölüde bakılıyor, halbuki biz canlıda bakılmasını istiyoruz ve ölüm olmadan kullanımının önüne geçilmesini istiyoruz” dedi.

“ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN ADIM ATMASI BEKLENİYOR”

Devlet Laboratuarı’nda tükürük, kan ve idrardan uyuşturucu tespiti çalışmalarının başlatılabilmesi için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yasal prosedürü tamamlamasının beklendiğini belirten Avcı, “uyuşturucu ile mücadele konusunda hükümetlerin ve yetkililerin niyetinde şüphe duyarım” dedi.

Mehmet Avcı, “Uyuşturucu kullananlar, bunun bir kaza anında bakılacağını bilirlerse, uyuşturucu alsalar da, yola çıkıp araç kullanmayacaklar. Bu da tüm dünyada kullanımda bir caydırıcılık yöntemidir. Şuanda polisin eli kolu bağlıdır. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağı yasa bekleniyor” diye konuştu.