Duygu Alan

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi ve devletin ilgili kurumları, etkileri kamuoyunda günlerdir tartışılan “kahkaha gazının” (nitrözoksid)  ithalinin yasaklanması ve maddenin “Uyuşturucu Madde Yasası” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’ndan alınan bilgiye göre, söz konusu maddenin ülkeye girişinin yasaklanmasına ilişkin bir emirname çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Maddenin “Uyuşturucu Madde Yasası” kapsamına alınması için de ilgili çalışmalar kısa süre içerisinde başlatılacak.

Karaokçu: Bu gazdan ölümler oldu

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Havadis’e yaptığı açıklamada, ülkemizde bazı eğlence mekanlarında sunulmaya çalışılan ve halk arasında “kahkaha gazı” olarak bilinen maddenin çok tehlikeli olduğunu kaydetti.

Söz konusu gazın insani amaç için üretilmediğini söyleyen Karaokçu, “Ülkemizde polis operasyonunda yakalanan söz konusu maddeler, edindiğim bilgi kadarı ile Tıbbın belli alanlarında ve kremayı köpürtmek amaçlı pasta sektöründe kullanılan bir gaz. Bu gazın güldüren etkisi olduğu iddiası ile eğlence mekanlarında gençlere vermenin doğru bir yaklaşım olmadığına inanıyorum. Bu maddeler oldukça tehlikeli, zaten kurusunda da solunum amaçlı kullanılamayacağı yazıyor ve kutusunun üzerinde daha birçok uyarı yazmakta” dedi.

İngiltere’de bu gazın kullanımına bağlı olarak 2006-2012 yılları arasında 17 kişinin yaşamını yitirdiğini söylen Karaokçu, bu bağlamda Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nin çok zamanında ve yerinde bir takip sonucu bir operasyon gerçekleştirdiğini ifade etti.

“Piyasadakiler de toplanmalı”

Hasan Karaokçu,  “kahkaha gazı” olarak bilinen nitrözoksid’in ticari olarak dolaşımının yasaklandığı ülkeler olduğuna vurgu yaparak,  gazın KKTC’de de ithalinin yasaklanması gerektiğini söyledi.

“Bu gaz uyuşturucu madde kapsamına da alınmalıdır” diyen Karaokçu, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi ve devletin ilgili kurumları ile konuya ilişkin yaptıkları görüşmede gazın ithalinin yasaklanması gerektiğine ilişkin maddenin Uyuşturucu Madde Yasası kapsamına alınması gerektiği yönünde de görüş birliğine vardıklarını, ilgili çalışmaların başlatıldığını aktardı.

Hasan Karaokçu, bir şekilde ülkeye sokulan ve halen piyasada olan bu gazların toplatılması gerektiğine de işaret etti.