Ahmet Vamık

Haspolat Çemberi yakınlarında bulunan benzin istasyonun karşısına yaya geçidi yapılmasını eleştiren Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, yapılan uygulamayı bir “ölüm tuzağı” olarak değerlendirdi. Çift şerit anayola hiçbir şekilde yaya geçidi yapılmasının bir mantığı olmadığını savunan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, anayollara üst geçit ya da altgeçit uygulaması yapılması gerektiğini vurguladı. Geçmişte de Gönyeli bölgesinde benzer bir uygulama yapıldığını söyleyen Avcı, geçtiğimiz yıllarda Gönyeli Güzelyurt Anayolunda açılan yaya geçidinden geçmeye çalışan küçük bir çocuğa araba çarptığını hatırlattı. Konu ile ilgili olarak Detay Gazetesine açıklama yapan Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran ise eleştirilere yanıt verdi.

AVCI, “BÖLGEDE BAŞKA KAZALARINDA OLMASI KAÇINILMAZDIR”

Uluslararası Kıbrıs Üniversite’nin olduğu bölgede de birçok trafik kazası meydana gelmesine ve birçok yayaya araba çarpmasına rağmen halen daha bu bölgeye üst geçit yapılmadığını dile getiren Avcı, çift şerit anayola yaya geçidi yapmanın hiçbir mantıklı bir açıklamasının olmadığını belirtti. O bölgede yıllardır üniversite olduğunu şimdide bölgeye ilahiyat koleji ve cami yapıldığını dile getiren Avcı, “bölgedeki nüfus giderek artmasına rağmen uygun bir noktaya üst geçit ya da alt geçit yapmak yerine yaya geçidi açılıyorsa azami süratin 100 km olduğu bu bölgede daha da fazla ölüm olması kaçınılmazdır” diyerek söz konusu hatadan geri dönülmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

ERDURAN, “YAYA GEÇİDİ YAPMASAKTA REFÜJ ÜZERİNDEN YOLA ATLIYORLARDI”

Konu ile ilgili olarak Detay Gazetesine açıklama yapan ve eleştirilere yanıt veren Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, yaya geçidi olmamasına rağmen yayaların refüjlerin üzerinden yola atlayarak yolu karşıdan karşıya geçmeye çalıştığının tespit edildiğini ifade ederek bunun daha tehlikeli olduğunu ve daha kötü bir sonuca sebep olmamak için önlem amacıyla Haspolat Çemberi yakınlarına yaya geçidi açıldığını belirtti.

“YAYA GÜVENLİĞİ İÇİN YAYA GEÇİDİ YAPMAK ZORUNDAYDIK”

Erduran, “bizim amacımız yayaları korumaktır. Biz o bölgeye yaya geçidi yapmasak ta zaten vatandaşlar geçiş yapmaya çalışıyordu. Bölgede okullar var öğrenciler var daha az bir riskle anayoldan geçiş yapmaları için bu bölgeye bir yaya geçidi çalışması yaptık ve aydınlatmalı yaya geçidi tabelaları ile de bu yaya geçitlerini destekledik” dedi.

“ÜST GEÇİT YAPMAK BİLE BAZEN ÇARE OLMUYOR”

Girne Çevreyolu, Hamitköy kavşağı ve Gönyeli – Güzelyurt Anayolu’nun da duble yol (çift şerit anayol) olmasına rağmen bu bölgelere de yaya geçidi uygulaması yapıldığını söyleyen Erduran, “Gönyeli’de ve Fuar Alanı kavşağında üst geçitler bulunmasına rağmen yayalar üst geçitleri kullanmak yerine yoldan karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorlar, üst geçit yapmak bile bazen çare olmuyor” diyerek vatandaşların duyarsızlığından yakındı.

“YAYA GEÇİDİ GEÇİCİ BİR TEDBİRDİR”

Araç sürücülerinin yayalara karşı yeterli saygıyı göstermediğini belirten Hasan Nihat Erduran, yayaların korunması gerektiğini söyledi. Bölgeye mutlaka üst geçit ve servis yolları yapılması gerektiğini de vurgulayan Erduran, üst geçit yapılana kadar yaya geçidinin geçici bir tedbir olduğunu ifade etti.