Züleyha Karaman

Karayolları Dairesi, Güzelyurt-Lefkoşa ana yolunda bariyer yapımının durmasının yol güvenliği açısından tehlike arz ettiğini, 9 Mart 2015 tarihinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Trafik Ulaştırma Hizmetleri Başkanlığı’na bildirmesine rağmen bu konuda hiçbir adım atılmadı. Söz konusu yoldaki ölümler adeta göz göre göre geldi!

Karayolları Dairesi’nin, Daire’nin kontrolünde bulunun ve yapımı Nefer İnşaat Ldt. tarafından yürütülen New Jersey tipi beton bariyer yapımı işinin uzunca bir süredir durmasının Güzelyurt-Lefkoşa anayolu üzerinde yol trafik güvenliği açısından büyük tehlike arz ettiğini yazılı olarak 9 Mart 2015’de Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Trafik Ulaştırma Hizmetleri Başkanlığı’na bildirdiği öğrenildi.

Uyarı yazısında, reflektörlerin takılmamış olmasının, havanın kararması ile sürücülere zorluk yaşattığına işaret edilerek, şu uyarılarda bulunuldu:

“Güzelyurt-Lefkoşa anayolu üzerinde bulunan içe dönük (orta refüj) deverlerde yapılması gereken drenaj (rögar+ızgara) işlerinin yapılmaması nedneiyle yağmurlu havalarda yol içerisinde su birikmekte ve sürücülere tehlike oluşturmaktadır.

New Jersey tipi beton bariyer işlerinin devam etmesi için çelik oto korkuluklar sökülmüş ancak iş durduğundan bu alanlar açık kalmıştır. Bu durum yol güvenliği açısından tehlike arz etmektedir.”

Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, Karayolları’nın bariyer yapımında sadece kontrol ve denetim yaptığını, Güzelyurt-Lefkoşa anayolunda bariyer yapımını yarım bırakan firmanın Bakanlar Kurulu ile sözleşme imzaladığını belirterek, söz konusu firmanın, “bu paraya bunu yapmam fiyatı artırın “talebinde bulunduğunu ve bariyer yapmayı bıraktığını söyledi.

180 GÜNDE BARİYERLER TAMAMLANACAKTI

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Karalım Co. Ltd. arasında yapılan sözleşmeye göre, 2 milyon 802 bin 800 TL değerindeki projenin 180 takvim gününde tamamlanması öngörülüyordu. Sözleşmeye göre, Alayköy kavşağının ilerisinden başlayacak çalışma, Güzelyurt’a kadar sürecek ve yaklaşık 21 kilometrelik mesafe New Jersey tipi bariyerle döşenecekti. Ayrıca söz konusu yolun sanatsal yapıları da ilgili firma tarafından düzenlenecekti.

07-11-2015-01-06-61146200.jpg