Ülke gündemini sarsan ve Polis Örgütü’nü suçlama ve eleştirilere maruz bırakan, 70 yaşındaki Mehmet Vechi’nin Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutuklu bulunduğu esnada, dördüncü kattan atlayarak canına kıyması olayının ardından, sarsıcı gerçekler ortaya çıkıyor.

Polis binasında yaşanan Vechi’nin tartışmalı ölümünü araştıran Soruşturma Komitesi’nin raporunda, merdiven etrafının kapalı olmaması hususuna dikkat çekilirken; gazetemizin elde ettiği resmi belgeler, merdivenlerin emniyetli hale getirilmesinin maliyetinin 3 Bin 450 TL olduğunu gösteriyor.

Müdürlük binası içerisinde bulunan basamakların başlangıcına demir parmaklıklı kapı, merdiven girişine çift kanatlı alüminyum kapı (korkuluklu), merdiven korkuluğu üzerine ilave mızraklı korkuluk, merdiven arasındaki boşluğa sahanlık ve otomatik kapı kilidi yapılmasının maliyetinin, 3 Bin 450 TL olduğu öğrenildi.

“RESMİ BELGELERLE MALİYET ORTADA”

Gazimağusa Polis Müdürü Ömer Tazeoğlu tarafından, 10 Şubat 2014 tarihinde Polis Genel Müdürlüğü’ne gönderilen dilekçede; Mağusa Polis Müdürlüğü binası içerisinde bulunan hücrelerin daha emniyetli bir duruma getirilebilmesi amacı ile hücrelere inilmesi için kullanılan basamakların başlangıcına İnterkom sistemi ile çalışan demir parmaklıklı kapı yapılması gerektiğinin bildirildiği görülüyor. Dilekçe ile konu kapının yapılması için Polis Genel Müdürlüğü’nün emir ve görüşleri talep edildi.

Mağusa Polis Müdürlüğü’ne şirketler tarafından verilen fiyat tekliflerinde; merdiven girişine çift kanatlı alüminyum kapı (korkuluklu), merdiven korkuluğu üzerine ilave mızraklı korkuluk, merdiven arasındaki boşluğa sahanlık ve otomatik kapı kilidi yapılmasının bedeli, 3,450 TL olarak belirtildi.

m1-(kopyala).jpeg

m2-(kopyala).jpeg

m3-(kopyala).jpeg

 

“POLİS ÖRGÜTÜ MERDİVEN BOŞLUKLARINI AÇIK BIRAKMAMALIYDI”

18 Haziran 2014 tarihinde yaşanan polis müfettişi Mehmet Bayraktar cinayetiyle ilgili olarak, tutuklu bulunan Mehmet Vechi’nin, 4 Temmuz tarihinde, Lefkoşa Polis Müdürlüğü binasında yaşanan ölümünün araştırıldığı Soruşturma Komitesi’nin raporunda, Vechi’nin ölümünde merdiven etrafının kapalı olmaması hususuna dikkat çekilmişti. Bilindiği gibi, Soruşturma Komitesi’nin raporunda şu ifadelere yer verilmişti:

“Polis Örgütünün, çok daha sıkı önlemlerle Mehmet Vechinin yaşama hakkını koruması gerekirdi. 3.kata her tarafı boşluk olan merdivenlerden çıkarmaya gerek duyulmadan, alt katta gerekli işlemler yapılabilirdi. Öte yandan polis örgütü, risk değerlendirmesi yaparak, merdiven boşluklarını açık bırakmamalıydı. Çünkü bu, öngörülebilir bir açık risk idi. Nitekim Mehmet Vechi olayından sonra süratle boşluklar parmaklıklarla kapatılmıştır.”