Remzi SAMAR

Eski Başbakanlardan, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Siber Siber’i desteklemeyecekleri yönündeki iddialara sert tepki gösterdi.

Diyalog’a konuşan Soyer, önümüzdeki günlerde Sibel Siber’in adaylıktan çekileceği ve yerine Mehmet Ali Talat’ın gösterileceği yönündeki iddiaları spekülatif olarak nitelerken “ölümüne Siber’in yanındayız”dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun siyasi partilere müdahale ettiğini ve uyguladığı siyasetin tamamen tıkandığını savunan Soyer,  CTP parti meclisinin, Sibel Siber’in adaylığını oybirliği ile ilan ettiğini anımsattı.

“Farklı bir alternatif gündeme gelmedi”

Hiçbir CTP’linin bunun dışında fikir belirtmediğini anlatan Soyer, bunun dışında farklı bir alternatifin gündeme getirilemeyeceğini ifade etti. Soyer şöyle dedi:

“Ne ben ne Ömer Kalyoncu ne Mehmet Ali Talat, ne Kutlay Erk… Biz CTP’liyiz. İlkeli siyasetin simgeleriyiz. Onun için bizim üstümüze de gölge etmeye kalkanlar hiçbir zaman bu gölgelerinin tutmayacağını bilmelidir. Ayrıca bu spekülasyonlarla bir yere varmak da mümkün değildir.” 

Siber Siber’in ilk seçilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerine belirten Soyer,  bunun çok net bir tavır olduğunu dile getirdi. Siber’e toplum içerisinde büyük bir sempati olduğunu savunan Ferdi Sabit Soyer,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben diğer adaylar hakkında şu başarısızdır bu tutmadı gibi spekülasyonlar yapmak istemiyorum. Çünkü her bir aday bir değerdir. Siz kendi adayınızı yücelteceksiniz diye bir başka adayla uyduruk haberler yapmakla yücelmezsiniz. Sonuçta bütün toplumun manevi değerlerini mahvedersiniz. Onun için ne Sayın Mustafa Akıncı ile ilgili ne Sayın Derviş Eroğlu ile ilgili durumu şudur, budur diye yorum yapmıyorum ama iddiam çok açıktır. Sibel Hanım en önde olan adaydır ve kazanma ipini halkın desteği ile göğüsleyebilecek adaydır.” a

Kıbrıs sorununu biliyor

Bazı çerelerin “Sibel Siber Kıbrıs konusuna vakıf değildir” şeklinde iddialarda bulunmasını değerlendiren Soyer şöyle dedi:

“Sayın Talat 2003 seçimlerinde seçime giderken görüşmeci Talat olacak demiştik. Herkes bizimle alay etmişti. Cumhurbaşkanı seçimi değil seçimi kazansanız bile Talat Başbakan olacak görüşmeci olamaz demişlerdi. Sonuçta Talat, görüşmeci oldu. Bugün Sibel Hanım için söylenenlerin aynısını Talat için söylerlerdi. Tecrübesi yoktur. Bilgi birikimi zayıftır. Talat’ın milli ulusal değerler sıfırdır diye… Bugüne herkes Talat’ın bıraktığı yerden devam diyor. Bütün görüşmelerde Talat’ın eski Rum lider Hristofyas ile arasında yapılan yakınlaşmaların temel olması noktasındadır. Bu dün tutmadığı gibi bugün de tutmaz. 

Sibel Hanım, toplumun her aydın insanı gibi Kıbrıs sorununa vakıf bir insandır. Bununla ilgili emeğini katkısını dün de gösterdi. Bugün de gösteriyor. Seçildikten sonra da gösterecek. Sibel Hanımın bir diğer özelliği de her insanla işbirliği içerisinde bu işi de layıkıyla götürebilecektir.” 

UBP’ye geçen vekiller konusu

Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG)’den Ulusal Birlik Partisi’ne (UBP) geçen vekillerle ilgili de konuşan Soyer, şunları söyledi: 

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erken başladığına dönük kamuoyunda yaygın bir kanaat vardır. Bunu için de adaylıkların açıklanması öne sürülmektedir. Bence bu yanlıştır. Çünkü Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası 2012 UBP Kurultayları ile başlamıştır. Sayın Eroğlu açık bir şekilde parti başkanı ve başbakanı olan İrsen Küçük’e güvenmediği için onu ekarte ederek Cumhurbaşkanlığı hedefine dönük olarak gerekli bütün müdahalelerini kendine göre UBP içinde yapmıştır. Bütün insanlar hafızalarını bir yoklasın. 2012’de UBP Kurultayı’nda Cumhurbaşkanı olarak ben partili bir cumhurbaşkanıyım deyip Sayın Eroğlu’nun yaptığı konuşmayı hatırlasın. Temel hedefimiz 2015 Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığıdır. Bu kurultaydan birlik içerisinde çıkıp iyi ve sağlam bir UBP ile o da Ahmet Kâşif ile olacaktı. 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmak için çalışın, yani cumhurbaşkanlığı seçimi 2012 yılında UBP içindeki kriz ile başladı.”