Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, bugün 879 bin TL olarak öngörülen Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), 4 milyon 792 bin 900 TL öngörülen Sayıştay Başkanlığı ve 17 milyon 771 bin 400 TL öngörülen Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçelerini görüşmeye başladı.

İlk görüşülen Ombusman bütçesi 879 bin TL olarak onaylandı.

Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer toplantının başında söz alarak,  Ombudsman görevinin uzun süredir boş olduğunu ve bu makama Emine Dizdarlı’nın atandığını belirterek Dizdarlı’ya yeni görevinde başarılar diledi.

DİZDARLI

Yüksek Denetim Denetçisi (Ombudsman)  Başkanı Emine Dizdarlı konuşma yaparak, dairenin 10 kişiden oluştuğunu, şuanda görev yapan 2 baş denetçi olduğunu, bunun 3 olması gerektiğini ve denetçinin altında da 7 tane denetçi münhalının boş olduğunu söyleyerek, bu yerlerin süratle doldurulması gerektiğini kaydetti.

İç hacimlerin artacağının görüldüğünü dile getiren Dizdarlı, öncelikli hedeflerinin boş münhalların doldurulması olduğunu vurgulayarak, gerekli olan kırtasiye ve büro alımları kaleminin de yeterli olmadığını kaydetti.

Kendilerinin basında çıkan haberleri takip etmek durumunda olduklarını da dile getiren Dizdarlı, ocak ayı itibarıyla eksik personelin tamamlanmasının ardından personelin eğitim alması gerektiğini fakat bu kalemlerin kaldırıldığını söyleyerek, özellikle personelin eğitimi için katılması gereken kalemlerin konması gerektiğini belirtti.

Denetçilerin görevlerini yani raporlarını bilgisayarlarla yaptıklarını bu nedenle de cihaz alımı için gerekeli kalemin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Dizdarlı, bütçeye bina yapım ve onarım kaleminin de eklenmesi gerektiğini kaydetti.

ÖZDENEFE

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, dilekçe ve ombudsman komitesinde olduğundan dolayı söz almak istediğini söyleyerek, Emine Dizdarlı’nın atanmasının olumlu olduğunu kaydetti.

Kendilerinin denetlenebilen şeffaf bir yapı söylemiyle yola çıktıklarını dile getiren Özdenefe, Ombudsmanın atanmasının da bu denetlenme açısından sevindirici olduğunu ifade etti.

Özdenefe, Ombudsman’ın gerçek anlamada sağlıklı bir şekilde çalışılması için bütçesinin artırılması gerektiğini kaydetti.

Yapının işlevsel olması açısından da gerekli münhalların açılması gerektiğini dile getiren Özdenefe, Ombudsman binasının da yenilenmesinin önemine işaret ederek, alternatif kaynak bulunarak binanın hemen iyileştirilmesi veya bina yapılana kadar da Ombudsman çalışanlarının geçici bir binaya yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlulları da, Ombudsmana açılacak münhalların nasıl olacağını sorgulayarak, Ombudsmanın adaleti getirecek bir yer olmasından dolayı da açılacak münhalın gerçek değerinde yapılması gerektiğini kaydetti.

TAÇOY

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, Ombudsman makamının önemine vurgu yaparak, yılların getirdiği bir boşluk nedeniyle bu makamın  önemini kaybetmiş gibi görünmesinden üzüntü duyduğunu söyleyerek, bu önemin en kısa zamanda kazandırılması gerektiğini belirtti.

Taçoy, Ombudsman’ın öneminin kazandırılması için yeni personelin alınması gerektiğini de söyledi.

Sıkıntıların aşılması için yapılacak çok şey olması gerektiğine de değinen Taçoy, yeni Ombusman Başkanına görevinde başarılar diledi.

DENKTAŞ

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ihtiyaç olan yerlere gerekli alımların yapılması gerektiğini dile getirerek, dünyadaki bazı ülkelerde Ombudsman çalışanları hakkında örnekler verdi.

Ombudsman binasının yeterli olmadığı konusunun önemine dikkat çeken Denktaş, yeni bina yapmaktansa mevcut boş duran binalardan birinin Ombudsmana verilmesinin uygun olacağını söyledi.

Ombudsman’dan beklentilerinin her iki tarafın dinlenmesini ve yasalara göre hareket etmesi olduğunu söyleyen Denktaş, idarenin haklı olduğu bağımsız bir kuruma ihtiyaç olunduğunu kaydetti.

SOYER

Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Türk Meclisinden 1973 yılında yapılan yasanın daha avantajlı olduğunu belirterek,  bu yasanın bulunup incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Ombudsman bina ihtiyacı olduğunun da görüldüğünü söyleyen Soyer, yeni binaların şehir dışına değil Lefkoşa içine yapılması gerektiğini, Lefkoşa şehrinin terk edilmemesinin önemine vurgu yaptı.

HAVUTÇU

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu da, yıl içinde gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasını öngördüklerini söyledi.

Daha öncede ihtiyacı olan bakanlıklara aktarma yaptıklarını söyleyen Havutçu, bunun yıl içerisinde yapılmasında bir sıkıntı olmadığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Yüksek Yönetim Denetçisi Ombusman bütçesi 879 bin TL olarak onaylandı.

Komite görüşmelerine devam ediyor.