Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın huzurunda yemin ederek görevine resmen başladı. Böylece Şubat 2012’den beri boş olan Ombdusman makamı, yeniden işlev kazanmış oldu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ombudsman’ın kamu yönetiminin daha düzgün işlemesi, hak ve adalet duygusunun yükselmesi için çok önemli bir görevi olduğunu söyledi.

AKINCI DİZDARLI’YI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün saat 11.00’de Ombudsman Emine Dizdarlı’yı kabul etti; kabul sırasında yemin töreni düzenlendi.

Emine Dizdarlı’nın özgeçmişinin okunmasıyla başlayan törende Dizdarlı, görevi sırasında Kıbrıs Türk halkına ve KKTC’ye bağlı kalacağına, Anayasa, yasa ve diğer mevzuatı koruyacağına, görevini doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde, sadece vicdanının emrine uyarak yapacağına dair namusu üzerine yemin etti.

Ardından Cumhurbaşkanı Akıncı, Dizdarlı’nın görevine resmen başlamasıyla ilgili yazıyı imzaladı.

1446545580.jpg

“GÖREVİ LAYIKIYLA, HAKKINI VEREREK YAPACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Akıncı, törende yaptığı konuşmada, Emine Dizdarlı’nın görevini layıkıyla, hakkını vererek ve en başarılı şekilde yapacağına yürekten inandığını ve bu duyguyla bu atamayı yaptığını ifade etti.

Meclis’te de onaylanmasıyla Ombudsman görevini üstlenen Emine Dizdarlı’ya başarı dileyen Akıncı, “Kamu yönetiminin daha düzgün işlemesi, hak ve adalet duygusunun yükselmesi için Ombudsman’ın çok önemli bir görevi olduğunu düşünüyorum” dedi.

“OMBUDSPERSON DEMEK LAZIM”

Akıncı “Ombudsman” yerine “Ombudsperson” demek gerektiğine işaret ederek “Türkçe’de de tam karşılığını bulmamız gerekir” diye konuştu.

MECLİS VE YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI’NDAN SONRA OMBDUSMAN DA KADIN

Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkede kadın Meclis Başkanı, kadın Yüksek Mahkeme Başkanı’nın ardından bugün kadın bir kamu yönetimi denetçisi olduğuna dikkat çekerek “Hayırlı uğurlu olsun. 2012’den beri boş bulunan bu makamın en uygun isimle doldurulduğu inancıyla imzalıyorum” ifadelerini kullandı.

Emine Dizdarlı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından bu yıl 24 Haziran’da Ombudsman görevine atanmış ve Cumhuriyet Meclisi’nin 26 Ekim’deki toplantısında da atanması onaylanmıştı. Dizdarlı, bu görevden önce Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak görev yapıyordu.

Emine Dizdarlı, ilk kadın Ombudsman sıfatını da kazanmış oldu.

1446545581.jpg

KKTC’DE OMBUDSMAN

KKTC Anayasası’nda düzenlenmiş bir kurum olan Ombudsman, Anayasa’nın yürürlüğe girmesinden 11 yıl sonra, Temmuz 1996’da Meclis’te onaylanan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası ile kurulabilmiş ve ilk Ombudsman Nail Atalay olmuştu. Atalay’ın ardından ikinci Ombudsman Feridun Önsav’ın görev süresini tamamlamasının ardından bu makam Şubat 2012’den beri boş bulunuyordu.

Yasaya göre Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) 6 yıllık süre için atanıyor ve altı yılın sonunda görevi sona eren bir kişi, yeniden ikinci bir defa bu göreve atanamıyor.

OMBUDSMAN’IN GÖREV VE YETKİLERİ

Yasaya göre Ombudsman’ın, “ülkede yürütsel ve yönetsel yetkisi olan organ, makam, teşkilat, kamu kurum ve kuruluşlarının veya kişinin Anayasa'da ve Ombudsman Yasası’nda belirtilen istisnalar dışında ifa ettikleri hizmetlerin yürürlükteki mevzuata ve mahkeme kararlarına uygunluklarını ve yerindeliklerini denetlemek, soruşturmak ve rapor sunmak” görevi bulunuyor.

Ombudsman, yönetimin herhangi bir biriminin görev alanındaki bir hizmetin yerine getirilip getirilmediğinin takibini yaparak ilgili birimden yerine getirilmeyen hizmetle ilgili gerekçeli bilgi isteyebiliyor.

Saptadığı yasa dışı bir işlemin düzeltilmesi için ilgili makamı uyarma yetkisi de olan Ombudsman, soruşturmakta olduğu konunun herhangi bir safhasında hakkında soruşturma açılan kamu görevlisinin görevde kalmasının sakıncalı olacağı kanaatinde olması halinde, Kamu Görevlileri Yasasının 102’nci maddesinin (1)’inci fıkrasında istemin bağlı bulunduğu kurumun en üst amirinden veya yöneticisinden geleceği kuralına bakılmaksızın ilgili kamu görevlisinin geçici olarak görevden alınmasını Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan isteyebiliyor.

Bir konuda haksızlığa uğradığını iddia eden herhangi bir kişinin şahsen yazılı başvurması üzerine işlem yapan Ombudsman, basında çıkan haberler, elde ettiği duyumlar, yaptığı gözlemler sonucu re’sen de harekete geçebiliyor.

Her altı ayda bir Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na, çalışmaları hakkında detaylı rapor sunan Ombdusman’ın raporları Cumhurbaşkanı'na ve Başbakan’a da gönderiliyor. Raporlar basına da açık.

1446545582.jpg

EMİNE DİZDARLI KİMDİR?

Ombudsman görevine bugün resmen başlayan Emine Dizdarlı, 25 Nisan 1959’da Lefkoşa’da doğdu; ilk, orta ve lise tahsilini İngiltere’de tamamladı. Londra Guildhall Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’nden 1982 yılında mezun olan Dizdarlı, 9 Temmuz 1987’den itibaren 5 yıl avukatlık yaptı.

2 Kasım 1992’de Kaza Mahkemesi Yargıçlığı’na; 4 Mart 2002’de Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıçlığı’na; 18 Ocak 2008’de Kaza Mahkemesi Başkanlığı’na ve 3 Şubat 2014 tarihinde Yüksek Mahkeme Yargıçlığı’na atanan Dizdarlı, Dünya Kadın Yargıçlar Birliği üyesi; evli ve bir çocuk annesi...