AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Sandıkların birleştirilmesi ya da seçmenin kayıtlı olduğu sandık dışındaki bir sandıkta oy kullanması söz konusu değil" dedi.

1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy kullanılacak sandıkların taşınmasına il, ilçe seçim kurulları ile valiliklerce karar verildiği tartışmalarına yönelik açıklama yapan Çelik, "Bütün hassasiyetimiz seçimlerin en nitelikli şekilde yapılmasıdır" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyetinin, demokratik bir hukuk devleti olduğunu belirten Çelik, her vatandaşın kanundaki şartlara uygun olarak seçme, seçilme, bir siyasi partiden ya da bağımsız aday olma ve siyasi faaliyetlerde bulunma hakkına sahip olduğuna işaret etti. Çelik, seçimlerin eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapıldığını vurguladı.

"ŞİKAYET VE İTİRAZLARI KESİN KARARA BAĞLAMA YETKİSİ YSK'DA"

Çelik, ayrıca seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama yetkisinin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) ait olduğunu belirtti.

298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" kapsamında, ilçe çevresinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemek, sandık kurullarını ve sandıkları kurmak ve sandıkların konulacağı yerleri belirlemek ilçe seçim kurulunun görev ve yetkisi dahilinde olduğuna dikkat çeken Çelik, sandıkların konulacağı yerin tespitinde temel kıstasın seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde kullanabilmesi olduğunu belirtti.

Çelik, sandıkların okul avlusu ve salonların elverişli kısımları gibi genel yerlere, yetmediği takdirde kiralanacak kahvehane, lokanta gibi yerlere konulduğunu vurgulayarak, söz konusu kanuna göre, kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına sandık konulamadığını kaydetti.

"SANDIKLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Basına yansıyan İlçe Seçim Kurulu kararlarının sandıkların kurulacağı yerin belirlenmesiyle ilgili ve sınırlı olduğunu belirten Çelik, "Sandıkların birleştirilmesi ya da seçmenin kayıtlı olduğu sandık dışındaki bir sandıkta oy kullanması söz konusu değildir" dedi.

Seçimde sandıkların konulacağı yeri belirleme yetkisinin, İlçe Seçim Kurulu olduğunu vurgulayan Çelik, "İtiraz veya şikayet halinde nihai karar, Yüksek Seçim Kurulu'na aittir. Bugüne kadar pek çok köy veya mahallede seçmenlerin oy kullanacağı sandığın, başka bir köy veya mahalleye kurulmasına dair İlçe Seçim Kurulu ve YSK kararları vardır. Burada önemli olan, bu yönde bir kararı gerekli ve zorunlu kılan haklı gerekçenin olup olmadığıdır. Çünkü Anayasa ve yasalar, bu yönde bir karar alınmasına engel değildir" diye konuştu.

"TEK BİR OYUN BİLE HEBA OLMASINI İSTEMİYORUZ"

Çelik, Anayasa ve yasaların aradığı esas şeyin; seçimin dürüstlük ve düzen içinde sürdürülmesi, seçmenlerin kolaylıkla, her türlü korku ve baskıdan uzak serbestçe, güvenle ve gizlice oy kullanmaları olduğunu söyledi. Bu şartların oluşmadığı yerlerde seçmenlerin oy kullanacağı sandıkların başka bir mahalle veya köye kurulması kararını İlçe Seçim Kurulunun verebileceğini anlatan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu konudaki nihai karar elbette YSK'ya aittir. Bizim arzumuz, vatandaşlarımızın kolaylıkla, serbestçe, güvenle ve gizlice oylarını kullanmalarının sağlanması; seçimlerin dürüstlük ve düzenle yönetilmesidir. Hangi partiye oy verirse versin, tüm vatandaşlarımızın iradesinin sandıklara tam yansımasını istiyoruz. Tek bir oyun bile heba olmasını istemiyoruz. Her vatandaşımızın iradesinin sandığa özgürce yansımasını istiyoruz."