Rum Cumhurbaşkanı Vekili ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yiannakis Omirou Lefkoşa'da Rum Hükümet Sözcüsü Nicos Christodoulides ile bir araya geldi ve kendisinden devam etmekte olan ve mülkiyet konusu üzerinde yoğunlaşılan Kıbrıs barış müzakereleri hakkında bilgi aldı.

Görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan Omirou, Kıbrıs'ın %37'lik toprağının Türkiye tarafından askeri işgaline son verilmesini, 1960 garantilerinin ortadan kaldırılmasını ve bütün yasadışı göçmenlerin adayı terk etmesini de kapsayan müzakerelerin temel hedeflerine bağlı kalınması gerektiğini belirtti.

Yiannakis Omirou, çözümün devletin, halkın, kurumlarının ve ekonominin birliğini koruması, insan hakları ve temel özgürlüklerle ilgili uluslararası ve Avrupa anlaşmalarına tam uyulması ve AB müktesebatına kalıcı sapmalar/derogasyonlar olmaması gerektiğini vurguladı.

Çözümün Avrupa Birliği'nin birincil hukuku olmaması gerektiğine dikkat çeken Omirou, bunun Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'nin Katılım Anlaşması 10. Protokol'üyle çeliştiğini kaydetti.

Meclis Başkanı, çözümün Kıbrıs Cumhuriyeti'nin federal bir sistemle sürdürülmesini sağlaması ve bir 'bakir doğum' modelini dışlaması gerektiğini ifade etti.

Omirou müzakere masasında olan mülkiyet konusunda da uluslararası ve Avrupa hukuku hüküm ve prensiplerinin uygulanması gerektiğine işaret etti.

Yiannakis Omirou, ilk sözü meşru hak sahibinin söylemesi gerektiğini, Türk askeri gücü işgali altında bulunan kuzeydeki yasadışı mülkü gasp etmekte olan mülkün şimdiki sahibinin, mülkün yasal sahibi gibi manen ve yasanın ötesinde eşit haklara sahip olamayacağını belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Kıbrıslı Türklerin mülkleriyle ilgili 139/91 Yasası'ndan söz eden Temsilciler Meclisi Başkanı, yasaya göre Kıbrıslı Türklerin mülk sahipliğinin korunduğuna, (Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı olan) Kıbrıslı Türklerin mülkiyetlerinin Vasiliği'nin sadece adada istikrarsız durum sona erene kadar mülkü idare etme sorumluluğu bulunduğuna dikkat çekti.

Hükümet Sözcüsü Nicos Christodoulides de konuşmasında, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde görüşülmekte olan mülkiyet konularına değindi; iki tarafın, bireylerin mülkiyet haklarına saygı gösterilmesi üzerinde görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Christodoulides, “Bu, mülkiyetin takasını öngören ve mülkiyet hakkını ortadan kaldıran Türk tutumu karşısında, gayet önemli bir gelişmedir” şeklinde konuştu.

Sözcü, şimdilik mülkiyet konusuyla ilgili belirli kriterler üzerinde bir görüşmenin yer aldığını, Kıbrıs Rum tarafının kesin görüşünün, yasal mülk sahibinin ilk sözü söylemesi gerektiği yönünde olduğunu bildirdi.

Yiannakis Omirou, Temsilciler Meclisi'ne Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adına Kıbrıs müzakerelerinin seyri konusunda bir bilgilendirme istediğini, Parlamento'nun müzakereler ve masaya konan öneriler hakkında bilgilendirilmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hükümet Sözcüsü Christodoulides ise, Cumhurbaşkanı'nın bu talebi yerine getireceğini, yaz dolayısıyla verilen aradan sonra Cumhurbaşkanı'nın ayrıca Kıbrıs konusunda en üst danışma kurumu olan Ulusal Meclisi toplamayı planladığını da duyurdu.

Görüşmede Christodoulides, Omirou'ya, İsrail Başbakanı'nın Kıbrıs'a yaptığı son ziyaretiyle ilgili de bilgi verdi.

Kaynak: Kıbrıs Haber Ajansı (CNA)