Pelin Yükselay

Dünyanın birçok ülkesinde organik ürünlere ilginin artması karşısında, KKTC’deki firmalar da bu yönde adımlar atmaya başladı.

Karkot Oranik Direkötür Mehmet Sebep, Diyalog’a yaptığı açıklamada, organik ürünlere karşı ilginin artmakta olduğunu, ancak diğer ülkelere göre KKTC’nin gerilerde olduğunu söyledi. Sebep, vatandaşların organik ürünler konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söylerken, özellikle çocuk mamalarına karşı ilgi olduğunu ifade etti.

Soru: Öncelikle Organik Ürün nedir?

Yanıt: Organik ürünün en önemli özelliği kontrol ediliyor olabilmesi ve denetlendikten sonra geriye doğru izlenebilmesidir. Ta tohumdan başlayıp toprağından, tarlasından marketine ve depolanmasına kadar her alanda hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanılmaması, pestisit kalıntı olmaması vs, bu gibi dıştan oluşabilecek müdahalelerin olmamasını sağlayan bir kontrol mekanizmasıyla birlikte yapılan bir üretim biçimidir organik tarım. Evinizde kendiniz bir şeyler yetiştirebiliyorsanız bu çok güzel bir şey. Bunun dışında marketlerden aldığımız ürünler bağımsız kurumlar tarafından kontrol edilmelidir ve bunun sonucunda da sertifika verilmelidir.

Organik ürünü, diğer ürünlerden ayıran en önemli nokta sertifikası olmasıdır.  Organik ürün evinize girdiği anda,  tüm yetiştirilme sürecini takip edebilirsiniz. Organik ürün en genel anlamda budur. 

Soru: Ülkemizdeki organik üretim ne aşamada?

Yanıt: UNDP yıllar önce bu konuda üreticilere önemli bir destek verdi. Kıbrıs’ta organik üreticilerin ki bu üreticiler ‘gönüllülerden’ oluşuyor, bu üreticiler eğitildi. Ardından birkaç yıl boyunca hem eğitimler hem de maddi destekler devam etti, sertifika maliyetleri dahi karşılandı. KKTC Tarım Bakanlığı da daha sonraları aynı desteğin sağlanması için bazı çalışmalar yaptı. KKTC’deki üreticiler organik ürün yetiştirebilmek için çok emek sarf etti. Bugün hala istenilen düzeyde olmasa da organik ürün tarımı yapan üreticilerimiz bulunmaktadır. 

Açıklamalar okunmalı

Soru: Organik ürünü diğerlerinden nasıl ayırabiliriz?

Yanıt: Öncelikle organik ürünün nasıl ayırt edilebileceği konusunda vatandaşı bilgilendirmemiz lazım. Organik ürün işareti nedir? Avrupa Birliği organik ürünlere ne gibi ibareler koyuyor? Bu konuda vatandaşların bilgilendirilmesi şart. Aksi takdirde her meyve ve sebzenin organik olduğu iddia edilebilir. Ama vatandaş bilinçli olursa üründe nereye bakacağını bilir ve güven konusunda bir problem yaşanmaz. Bu noktada medyaya da büyük görevler düşüyor. Vatandaşların organik ürünler konusunda bilgilendirilmesi lazım. Ürünlerle ilgili bilinçsizce haber yapılması ki geçtiğimiz günlerde böyle bir habere tanık oldum, vatandaşların da güvenlerini sarsacaktır. Bunun yanında devlet destekli de projeler yapılıp vatandaşı bilgilendirici toplantılar gerçekleştirilmelidir.

Soru: Organik ürünlerle normal ürünler arasında fiyat farkı var mı?

Yanıt: Evet var. Dünya genelinde, normal üründen yüzde 20-25 oranında daha pahalı. Ancak organik tarım yaygınlaşırsa, bu fiyat dengelenebilir diye düşünüyorum. Özelde ise biz, adaletli bir fiyat sistemi yaratmaya çalışıyoruz. Özellikle de kendi üreticilerimiz fiyat konusunda çok fedakarlıklar yapıyorlar. 

Soru: Satışlarınız nasıl gidiyor peki? İnsanların organik ürünlere ilgisi ne durumda?

Sevindirici ki satışlarımız her geçen gün artıyor. İnsanlar dükkânı görüyorlar, ne var diye bakmak için giriyorlar, bilinçlenip, alışverişlerini yapıp öyle çıkıyorlar. Bunun yanında özellikle organik bebek mamalarımıza büyük talep var. Anneler babalar kendilerinden önce çocuklarını düşündüklerinden özellikle mama satışlarımız iyi bir şekilde gerçekleşiyor.