“Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi (SSİKTK)” Kıbrıslı Türk Ekip Başkanı Hakkı Önen, komitenin, kara para aklanmasına karşı Kıbrıs’taki Bankalar Birliklerinin katılımı ile gerçekleştirdiği iki toplumlu çalışma neticesinde, kara para konusunda Kıbrıs’ın geneli üzerinde yoğunlaşan uluslararası “şüpheli ülke” imajının ortadan kalkmasının sağlandığı inancını belirtti.

Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi (SSİKTK) Kıbrıslı Türk Ekip Başkanı Hakkı Önen, yazılı bir açıklama yaparak, komitenin çalışmalarını anlattı.

“AMAÇ GÜVENİN YARATILMASI VE GELİŞTİRİLMESİ…”

Liderler tarafından 2008 yılı Nisan ayında, Kıbrıs sorununun çözümüne kadar, iki toplumlu “Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi-SSİKTK- Technical Committee on Crime and Criminal Matters”ın kurulduğunu anımsatan Önen, Teknik Komitelerin amaçları veya görevleriyle yetkilerinin (mandate) iki toplumun vatandaşları arasında suçlara ilişkin ve önlenmesi amacıyla, güvenin yaratılması ve geliştirilmesi ile günlük yaşamlarında karşılaştıkları sorunların çözümlenmesinde işbirliği yapmak olduğunu belirtti.

Önen, SSİKTK’nin kuruluş amaçlarının liderler tarafından şöyle düzenlendiğini kaydetti:

“Suçların önlenmesine ilişkin konularda işbirliği; kara para aklanmasına karşı işbirliği; yol güvenliği konularında işbirliği; ara bölge üzerinden kanunsuz insan kaçakçılığının önlenmesi konularında işbirliği; insan kaçakçılığı, silâh ve uyuşturucu madde suçlarına ilişkin konularda işbirliği; terörizm ve mali kaynakları konularında işbirliği.”

“KARA PARA KONUSUNDA ÇALIŞMA”

Çalışmaları sırasında "niyet varsa çare de vardır” söylemi çerçevesinde SSİKTK’nin, günlük çalışmalarına ilaveten, kara para aklanmasına karşı Kıbrıs’taki Bankalar Birliklerinin katılımı ile ilk kez iki toplumlu çalışma yaptığını belirten Önen, “kara para konusunda Kıbrıs’ın geneli üzerinde yoğunlaşan uluslararası ‘şüpheli ülke’ imajının ortadan kalkması sağlanmıştır” ifadesini kullandı.

İlerleyen süre içinde, Kıbrıslı Türk ve Rum Sigortalar Birliklerinin mali desteği ile Kıbrıs’ın iki tarafı arasında aynı olan trafik sistemine karşın farklı uygulamaları sürücülerin bilgisine getirmek amacıyla giriş-çıkış kapılarında farklılıkları gösteren broşürler dağıtıldığını belirten Önen, gençler arasında “zorbalık”, “uyuşturucu maddeler ve bağımlılık yaratan diğer maddelere karşı bağımlığın ve azaltılması”  konularında iki toplumlu seminerler düzenlendiğini kaydetti.

“FEDERAL POLİS KONULU SEMİNER”

SSİKTK’in “federal polis kurumunun zorlukları ve yararlarını” konu alan bir seminer hazırlığı içinde olduğunu anlatan Önen, 17 Şubat’ta yapılacak seminere federal ülkelerde bu konuda tecrübeli olan konuşmacıların da katılacağını vurguladı.

“İKİ TOPLUMLU ORTAK TEMAS ODASI”

SSİKTK kendisine verilen görevlerini daha iyi yapabilmek için 2008 yılında komiteye bağlı olarak çalışacak bir alt komite kurulmasına karar verdiğini belirten Önen, her iki toplum liderinin onaylaması üzerine Mayıs 2009’da iki toplumlu “Ortak Temas Odası-OTO-Joint Comunication Room- JCR” göreve başladığını anlattı.

Önen, Ortak Temas Odasına ilişkin şunları kaydetti:

“Ortak Temas Odası’nın komiteye bağlı olarak her iki toplumun polis teşkilatlarını temsilen atanan ikişer kişiden oluşan ve kişisel kapasiteleri ile 24 saat esası üzerinden görev yapan görevlilerden oluşmaktadır. OTO halen Lefkoşa ara bölgede BM’in desteği ile kendilerine özel olarak inşa edilen ve Kıbrıs’ın bütünü ile temas edebilecek telekomünikasyon alt yapısına haiz bir kuruluştur. Ortak Temas Odası, SSİKT Komitesine verilen görevler çerçevesinde her iki taraf yasalarınca suç olan ancak siyasi olmayan konularda karşılıklı ve politik hassasiyetler de göz önünde bulundurularak bilgi ve istihbarat paylaşımı yapmaktadır.”

“OLAY YERİ ARAMALARI YAPILDI”

Komitenin, karşılıklı işbirliği ve taleplere bağlı olarak her iki polis teşkilatı tarafından bir cinayet ve bir de cinayete teşebbüs suçları ile ilgili Kıbrıs’ın Kuzey ve Güneyinde olay yeri aramaları da yapılmasını sağladığını ifade eden Önen, komitenin verilen görevlere ilaveten her iki liderin de onayı ile insani konularda da gerekli paylaşım ve işbirliğini yaptığını belirtti.

Mayıs 2009 ile Aralık 2015 döneminde Kıbrıslı Rumlar ile toplam 614 belge ve bilgi paylaşımı yapıldığını kaydeden Önen, şöyle devam etti:

“Komitemizin, kendisine verilen görevler çerçevesinde ve zaman kavramı gözetmeksizin, ‘Ara Bölgede, silahlı tarafların arasında’ toplumlar arasındaki kişisel anlaşmazlıkları barış içinde ve barışa yönelik çalışmalarıyla geleceği hazırlama çabalarına mührünü vurduğuna inanıyorum.”

Önen, komitenin ve ona bağlı Ortak Temas Odası’nın görev sınırları içinde toplumlar arası barış yolundaki hizmetlerine zaman kavramı gözetmeksizin karşılık beklemeden devam edeceğini vurguladı.

SSİKTK’nin Kıbrıslı Türk kanadında görev yapan başkan ve üyeler şöyle aktarıldı:

“Em. Başsavcı mv. Hakkı Önen, (ekip başkanı),  Av. Hasan Balman,  Başsavcılık temsilcisi İlter Koyuncuoğlu,  PGM temsilcisi Vasvi Arkın, Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Remziye Ş. Güzöz, Ortak Temas Odasında ise Mehmet Hansoy ve İbrahim Yaman (kişisel kapasiteleri ile görev yapan polis görevliler) görev yapmaktadırlar. Geçtiğimiz zamanlarda Komitemizde Hulus Özberkman, Ayşen İnanıroğlu (Dışişleri Bak. Temsilcisi) Mehmet Özdamar, Pervin Gürler (em PGM 1. Yrd.cıları)  ve Özlem Tümer (em. Savcı) görev yapmışlardır”