Tuğçe Ülkü Aydın

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde inşa edilen ancak henüz hizmete girmeyen Onkoloji Hastanesi’nin “Radyasyon Onkolojisi Birimi” bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Böylece kanser hastalarına, uzun bir aradan sonra yeniden devlet hastanesinde radyoterapi tedavisi verilmeye başlandı. 

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kobalt cihazı sel baskını olayından olumsuz etkilenmesi nedeniyle radyoterapi tedavisi verilemiyordu.

Onkoloji Hastanesi’nin Radyasyon Onkolojisi Birimi’nin açılışını Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu yaptı.

Açılışta, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Dr. Ersan Berksel, bakanlık, hastane, TC Yardım Heyeti, işbirliği yapılacak Adana Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kıbrıs Türk Tabipler Birliği yetkilileri de hazır bulundu.

SUCUOĞLU: “SIKINTILARIN BİR KISMI ORTADAN KALKACAK”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Radyasyon Onkolojisi Birimi’nin açılmasıyla sağlık alanında yaşanan sıkıntıların bir kısmının ortadan kalkacağını belirterek, yaklaşık bir ay sonra Onkoloji Hastanesi’nin tamamının hizmete gireceğini belirtti.

Onkoloji Hastanesi’ne katkı koyan tüm geçmiş bakanlara TC ve TC Yardım Heyeti’ne teşekkür eden Sucuoğlu, Onkoloji Hastanesi konusunda Adana Başkent Üniversitesi ile işbirliği içinde çalışılacağını kaydetti.

1468404119.jpg

HEDEF YILDA 600 HASTAYA HİZMET, 8 MİLYON DOLAR TASARRUF

Radyasyon Onkolojisi Birimi’nde radyoterapiye başlandığını, 2 günde 3 hastanın tedavi gördüğünü anlatan Bakan Sucuoğlu, hedeflerinin ortalama bir yılda 600 hastaya hizmet vermek olduğunu söyledi.

Hastanenin hizmet vermeye başlamasıyla, ciddi bir tasarruf yapılacağını da belirten Bakan Sucuoğlu, bu rakamın ise yaklaşık 8 milyon dolar olarak hesaplandığını ifade etti.

Hastaların her yönüyle rahatlayacağına da dikkat çeken Bakan Sucuoğlu, hastaların evinde, ailesinin yanında tedavi alacaklarını, bunun moral açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

Onkoloji Hastanesi için ikinci adımın ise, kemoterapi hizmetlerinin de verilmesi olduğunu ifade eden Bakan Faiz Sucuoğlu, “Hastanede kemoterapi hizmeti veriliyor, ama amacımız en kısa sürede kemoterapi hizmetinin de bu binada verilmesi” dedi.

Amaçlarının hastalara daha kaliteli hizmet vermek olduğunu vurgulayan Bakan Sucuoğlu, çocuk onkolojisi de dahil olmak üzere tüm onkoloji hastalarına hizmetlerin Onkoloji Hastanesi’nde verileceğini belirtti.

“YENİ HASTANENİN TEMELİ 2017’NİN İLK ÇEYREĞİNDE”

Bakan Sucuoğlu, yeni hastane için çalışmaların da sürdüğüne değinerek, 2017’nin ilk çeyreğinde yeni hastane temelini atmayı planladıklarını, bunun için ise Ağustos ayında Ankara’ya bir ziyaret yapıp konuyu netleştireceklerini anlattı.

Sucuoğlu’nun konuşması ardından açılış gerçekleştirildi ve Radyasyon Onkoloji Merkezi gezildi. 

Sucuoğlu, yetkililerden hastane hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

Onkoloji Hastanesi’nin çalışmaları, Sağlık Bakanlığı ile Adana Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında imzalanan işbirliği protokolü ile birlikte yürütülecek.