Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet verecek Onkoloji Merkezi’nin açılışı, bugün düzenlenen törenle yapıldı.

Toplam 67 yatak kapasiteli, 6 katlı Onkoloji Merkezi’nde, 62 yatak, 5 yoğun bakım yatağı bulunuyor.

Merkez’de 1 hematolog, 1 çocuk hematoloğu, 1 çocuk onkoloğu, 2 onkoloji alanında deneyimli dahiliye uzmanı, 1 pratisyen ve 1 radyoterapi uzmanı görev yapacak.

Onkoloji Merkezi açılış törenine, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Sağlık Bakanı Faiz Sucuğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, bazı bakanlar, eski sağlık bakanları, milletvekilleri, bakanlık ve hastane personeli yanında vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan törende, sırasıyla Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Başbakan Hüseyin Özgürgün konuşma yaptı. 

1475665374.jpg

DİZDARLI: “BOŞ VE ATIL KALMASINI DİLİYORUM AMA HER YIL 500 YENİ KANSER VAKASI EKLENİYOR”

Açılış konuşmasını yapan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, Onkoloji Merkezi’nin temelinin 22 Ağustos 2014’te atıldığına işaret ederek, “Aslında duygusal olarak bu merkezin boş ve atıl kalmasını diliyorum. Ama diğer yandan istatistiklere baktığımda mantığım, her yıl ortalama 500 yeni kanser hastasının eklendiği ülkemizde bunun böyle olmayacağını hemen bana söylüyor” dedi.

İstatistiklere bakıldığında yapının ülke için ne kadar gerekli olduğunu ifade eden Dizdarlı, hastaların yaşamlarını kurtarmak, yaşam kalitesini arttırmak adına neredeyse dünya standartlarında bir merkez yaratıldığını kaydetti.

1475665336.jpg

6 KAT, TOPLAM 67 YATAK KAPASİTESİ

Merkezin 6 kattan oluştuğunu söyleyen Dizdarlı, zemin katta Radyasyon Onkolojisi bölümünün yanı sıra Hematoloji-Onkoloji poliklinikleri bulunduğunu anlattı.

67 yatak kapasiteli merkezde, 62 yatak, 5 yoğun bakım yatağı bulunduğuna dikkat çeken Dizdarlı, şöyle devam etti:

“1. kat ayaktan tedavi alanımızdır. 8 hasta yatağı, 5 yoğun bakım hasta yatağı, 5 kemoterapi hasta yatağı ve 17 kemoterapi koltuğu. 2. ve 3. katta 18’er hasta yatağımız var. 4. katta çocuk onkolojisi katı. 13 hasta yatağı bulunuyor. En son katta ise toplantı odaları ve sosyal alanlar bulunuyor.”

1475665347.jpg

EKİP HAZIR…

Merkezin ekibinin de hazır olduğuna işaret eden Dizdarlı, 1 hematolog, 1 çocuk hematoloğu, 1 çocuk onkoloğu, 2 onkoloji alanında deneyimli dahiliye uzmanı, 1 pratisyen ve 1 radyoterapi uzmanının merkezde görev yapacağını kaydetti.

Türkiye’den Prof. Dr. Özgür Özyılkan ve Prof. Dr. Erkan Topkan’ın da sık sık ekibe katkı sağlamak amacıyla KKTC’ye geleceğini belirten Bülent Dizdarlı, yakın gelecekte hekim kadrosunun daha da güçlenmesini beklediklerini vurguladı.

Bülent Dizdarlı, merkezde, hematoloji onkoloji servisinde 20, çocuk hematoloji onkoloji servisinde ise 10 hemşirenin görev yapacağına dikkat çekerek, merkezde, 3 radyasyon onkolojisi radyograferi, 5 personel işçi, 7 personel memur, 10 özel şirkete ait temizlik işçisi, 1 güvenlik görevlisinin aktif olarak görev yapacağını kaydetti.

Dizdarlı, konuşması sonunda merkezin açılmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

1475665482.jpg

SUCUOĞLU

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da, merkezin ülkenin sağlık alanında önemli bir mihenk taşı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, Başhekim Dizdarlı’nın dediği gibi merkezin boş kalmasını temenni ettiklerini ancak, kanser vakalarının her geçen yıl arttığını söyledi.

Ülkedeki kanser hastalarının çok sıkıntı yaşadıklarını, ancak iki yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan merkez sayesinde, hastaların tedavilerini kendi ülkelerinde alabileceklerini vurgulayan Bakan Sucuoğlu, merkezin hizmete açılması adına katkı yapan herkese, özellikle de sağlık eski bakanlarına teşekkür etti.

“ERKEN TANI VE TEDAVİ HAYAT KURTARIR”

Kanser hastalığında erken tanı ve tedavinin hayat kurtardığına vurgu yapan Bakan Sucuoğlu, merkezin açılmasıyla insanların kendilerine yaraşır hizmeti alacaklarını kaydetti.

Özellikle radyoloji bölümüne çok yoğun talep olduğunu ifade eden Bakan Sucuoğlu, hastaların daha önce yurt dışına gönderildiğini, ancak şimdi kendi ülkelerinde, kendi ailelerinin yanında tedavilerini sürdürebildiklerini söyledi.

Bakan Faiz Sucuoğlu, bunun hastalar için büyük moral ve motivasyon olduğunu vurguladı.

1475665493.jpg

11 EKİM’DE AKDAĞ GELECEK, YENİ HASTANE İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Sağlık alında yapılan diğer çalışmalara da değinen Bakan Sucuoğlu, 11 Ekim’de TC Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve beraberindeki heyetin 5 günlük bir çalışma için KKTC’ye geleceğini ve yeni hastane için çalışmalara başlanacağını kaydetti.

Herkese sağlık dileyen Bakan Sucuoğlu, kanserden korunmak için beslenmeye önem verilmesi çağrısında bulunarak, erken tanı için gerekli tetkiklerin zamanında yapılmasının önemine değindi.

ÖZGÜRGÜN

Açılış töreninde son konuşmayı yapan Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, hükümetin göreve geldiği günden bu yana, sağlığı en öncelikli mesele olarak gördüğüne dikkat çekerek, sağlık alanında bugüne kadar önemli çalışmalar yapılarak, önemli adımlar atıldığını söyledi.

1475665470.jpg

“SAĞLIKTA SİYASET OLMAZ…”

“Keşke bu tip hastanelere hiç gerek olmasa” diyen Başbakan Özgürgün, daha önceki hükümetler ve bakanlar döneminde yapılan çalışmalara değinerek, sağlık konusunda siyaset yapılamayacağını, herkesin yaptığı yatırımların ve katkıların anılması gerektiğini, değerli olduğunu söyledi.

Son yıllarda kanser vakalarının ve türlerinin hızlı bir çoğalma gösterdiğine işaret eden Başbakan Özgürgün,  kanser hastalığında önleyici olunmasının önemine değindi.

Başbakan Özgürgün, bu amaçla çevre koşullarının da dikkate alınarak çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Özgürgün, Onkoloji Merkezi’ne katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

1475665448.jpg

2 KARDEŞ ÇOCUK ONKOLOJİ MERKEZİ’NE 5 BİN TL BAĞIŞ YAPTI

Konuşmalar ardından, Sesil ve Selin Kayım kardeşler, Türk Bankası’nın düzenlediği “Geleceğe de Kalsın” isimli resim yarışmasında birinci olarak kazandıkları bin TL ödül ve biriktirdikleri bayram harçlıklarını da katarak toplam 5 bin TL’lik miktarı, Çocuk Onkoloji Merkezi’ne bağışladı.

İki kardeş parayı, Başbakan Hüseyin Özgürgün’e takdim etti.

Ardından 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay, Başbakan Özgürgün, Sağlık Bakanı Sucuğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dizdarlı, sağlık eski bakanları ile Onkoloji Merkezi’nin açılışını yaptı.

Açılış ardından Onkoloji Merkezi gezildi.