Rana Sarro

Ülkede yaşam süren 5 Bin engelli vatandaşın, çözümlenmeyi bekleyen 11 maddelik sorunlarının Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu tarafından bugün yetkili mercilere iletileceği belirtildi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla gazetemize konuşan Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, engellilerin 11 maddelik sorunlarının başlıcalarını gazetemize açıkladı. Yücetürk, “Devlet istihdamdan kaçınıyor. Dolayısıyla devlete istihdam konusunda baskı kullanacağız” dedi.

Birçok yasa eksikliğine dikkat çeken Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Dernekler Yasası eksikliği nedeniyle, engelli derneklerinin adı kullanılarak, bazı şahıslar tarafından satış ve etkinlik yapıldığına işaret etti ve “Başıboş insanlar kapı kapı gezip bilet, kart, oyuncak satar ve engellilerin adı kullanılarak birçok etkinlikler yapılır. Dernekler denetimsiz durumdadır, geliri de gideri belli değildir” dedi.

YÜCETÜRK: 5 BİN ENGELLİNİN YAŞAMLARINI RAHATLATMAK

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, ülkede yaşam süren 5 Bin’e yakın engelli olduğunu belirterek, engelli vatandaşların sosyal ve ekonomik açıdan, ulaşım, dolaşım, eğitim, istihdam açısından tüm yaşamlarının rahatlatılması gerektiğini vurguladı.

Derviş Yücetürk, engellilerin, halen çözümlenmemiş 11 maddelik sorunlarını bugün yetkili mercilere aktaracaklarını da belirtti ve engellilerin bu sorunlarından en önemlilerini gazetemize açıkladı.  Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, engellilerin sorunlarından en önemlilerini şöyle özetledi.

“GÜNÜN AMACI SAĞLAM KÖPRÜLERİN OLUŞMASIDIR”

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 20 yıl önce Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiş bir gündür. Tüm dünya ülkeleri tarafından bugün ithal edilmektedir. Günün amacı, sosyal ve ekonomik açıdan engellilerin sorunlarını topyekun dile getirmek ve engelli insanlarla engelsiz insanların diyalog açısından birbirleriyle buluşmaları, sağlam köprülerin oluşmasıdır. Biz de bugünü çeşitli etkinliklerle kutlayacağız. Kutlamaktan öte, var olan sorunları dile getirmek için, Başbakan, Cumhurbaşkanı, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmemiz olacak. Yarın (bugün) bu ziyaretleri gerçekleştireceğiz.”

“11 MADDELİK SORUNUMUZ VAR”

“Halen çözümlenememiş 11 maddelik sorunumuz var. Bunları biz yetkililere aktaracağız. 11 maddelik sorunlarımızdan en önemlilerine değinelim. Engelliler ile ilgili yasa tadilatı oldu ve 16 Nisan’da resmi gazetede yayınlandı. ‘Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası’, ‘Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası’ oldu. Ve bu yasa kapsamında özel ağırlıklı istihdamın önü açıldı. Özel sektörde istihdam olacak olan engellilerin, yüzde 30’luk nakdi yardımın devam etmesi sağlandı ve 4 yıl süreyle prim yatırımları devlet tarafından yapılacak. Ama bu konuda istediğimiz noktaya gelinemedi.

“300’Ü AŞKIN İŞ BEKLEYEN ENGELLİ VAR”

“Devlet istihdamdan kaçınıyor. Dolayısıyla devlete istihdam konusunda baskı kullanacağız. Bugüne kadar 680 civarında engelli devlete istihdam edilmiştir. Engelliler Yasası’ndan istihdam edilmeyenler de bu rakama dahildir. 300’ü aşkın iş bekleyen engellimiz var. Devlet sosyal bir devlet ise iş kapısını yaratmak zorundadır.”

“ÖZEL EĞİTİM YASASI ÇIKMALI”

“Bir diğer sorunumuzun belirtildiği ikinci madde ise, engelli çocuklarımızın eğitim açısından  ‘Özel Eğitim Yasası’nın bir an önce güncelleştirilip yasalaşması lazım. ‘Özel Eğitim Yasası’ bakanlar kurulundan geçti ama hükümet değişikliği oldu, kadık oldu.”

“ENGELLİLERİN ADI KULLANILARAK SATIŞ VE ETKİNLİK YAPILIYOR”

“3’üncü madde ise, başıboş insanlar kapı kapı gezer bilet, kart, oyuncak gibi şeyler satar ve engellilerin adı kullanılarak birçok etkinlikler yapılıyor. Bunların önüne geçilebilmesi için, ‘Dernekler Yasası’nın bir an önce çıkması lazım. Dernekler şuanda denetimsiz bir durumdadır, geliri de gideri de belli değil. Tutanın elinde kalıyor. Biz ciddi çalışan dernekler olarak bundan rahatsızlık duyuyoruz. Dolayısıyla bu yasanın çıkmasını isteyeceğiz.”

“YAŞAM EVLERİ İÇİN KADRO İSTİYORUZ”

“Bir diğer en önemli sorunumuz da, kurulacak olan ‘Yaşam Evleri’ için devletten maddiyat ve kadro isteyeceğiz. Çünkü yılbaşından itibaren biz bir tane açıyoruz. Geçmiş hükümet 5 personelin verileceği konusunda söz vermişti. Bu hükümet geldi, ses seda yok. O konuda destek isteyeceğiz. Yine Erülkü Süper Marker yanına kurulacak olan 48 yataklı projenin bir an önce başlamasını isteyeceğiz.”