Devrim DEMİR

CAS’ta işe başlayıp 5 Ağustos’ta işten durulacaklarına dair ihbarname gönderildikten sonra “Gelin asgari ücretle yeniden işe başlayın” teklifi yapılan 64 kişinin eski KTHY binası önünde başlattığı çadır eyleminde 21 gün geride kaldı. 62 gündür maaş alamayan çalışanlar bayramda da aileleri ile birlikte eylemlerine devam etti. 

Bayramı aileleri ile birlikte çadırda geçiren 64 kişi, diğer KTHY çalışanları gibi kendileri için de kamuda istihdam yaratılana dek eylemlerini sürdürmekte kararlı.

“Bizim sıkıntılarımızı kimse duymuyor”

Eşlerine destek olmak için bayramın ilk günü eski KTHY binasının önünde sabahın erken saatlerinde toplanan aileler yetkililere ateş püskürdü. Bayramın ilk günü çocuklarıyla çadır eylemine destek veren aileler, “Bayram günü çocuklarımıza ve bize bunları reva görenlerde vicdan var mı? Bizim karnımız aç ve sıkıntılarımızı 21 gündür kimse duymuyor. Yorgancıoğlu ve Denktaş KTHY çalışanlarına kulaklarını kapattı” dedi.  

Haklarını alana kadar eylemlerine devam edecekler

64 mağdur, dün başlayan Kurban Bayramı’nın ilk gününde aileleriyle birlikte çadırdaydı.  Havadis’e konuşan mağdurlar bayram kutlayacak ekonomik güçleri olmadığını söyleyerek, bayram günü kendilerini ve çocuklarını mağdur eden yetkililere bu sorunu çözmesi için çağrı yaptı. Bundan sonraki süreçte de haklarını aramak için mücadelelerine devam edeceklerini belirten çalışanlar, yetkililerden çözüm istedi.

Mağdurlar ve aileler ne dedi?

Gülsün İlham: KTHY’de 28 yıllık emeğim geçti. Her biriminde yıllarca çalıştım her bölümünde ayrı bir emeğim var. 2008 yılında KTHY’nin batışıyla aralık ayında CAS’a verildik ve gidiş o gidiş. Arkadaşlarım gibi işten bir atılıp bir geri alındım, benden yaşça küçük çocuklara iş öğrettim ve aldığımız maaş aynı oldu. Bunca yıllık emeklerin karşılığı bu olmayacaktı çalışanların. Bizim durumumuzda devlet yetkililerinden ya da bakanların evlatları olmuş olsaydı yine böyle sağır mı olacaklardı? Evlatları işsiz kalıp aç olsa bu kadar rahat duracaklar mıydı? Hükümet görevini yapsın bizi düştürdükleri durumundan çıkarsınlar artık.       

Savaş Şimşek: 19 yıllık KTHY çalışanıyım ve 3 aydır işsizim. 62 gündür maaş alamıyoruz ve sesimizi duyurmak için 21 gündür çadır eylemimiz devam ediyor. Büyük bir mağduriyet yaşıyoruz, buna rağmen hükümetin vurdumduymazlığı devam etmekte. Direnmeyi bitirip, çadırı kaldıracağımızı düşünmesinler. Bizim bu yaşanan süreçte kimsesiz olmadığımızı ne kadar güçlü olduğumuzu Sendikaların bize vermiş olduğu destekle bir kez daha ispatlandı.

Bugün bayram biz çocuklarımız ve ailelerimizle birlikte burada çadırımızdayız. Serdar Denktaş ve Özkan Yorgancıoğlu bayramlarını beş yıldızlı otellerde kutlasınlar. Çocuklarımızın yeri burası mıydı? Hükümet diye geçinen Denktaş ve Yorgancıoğlu bu tabloyu görsün ve utansınlar.

Mustafa Sarp: KTHY’de 1994 yılından bu yana çalışıyorum. Bugün bayram parasız olsak da en azından siyasilerden daha huzurlu ve mutluyuz. Çalıştığım yıllar süresi içerisinde yardıma muhtaç birçok aileye yardım yaptığımı hatırlıyorum. 3 aydır işsizim ve önceki gün bayram nedeni ile yapılan yardımdan dolayı çok duygulandım. Hükümetin küçük ortağı Denktaş böyle bir hüzün yaşıyor mu? Biz yinede her şeye rağmen şükürler olsun diyoruz. Bağlı olduğumuz sendikadan yoksun bir durumda yine ayakta durmaya çalışıyoruz. Karanlık bir tünelde yolun sonunu görmeden gidiyoruz. Bir ışık görmesek de bu tünelde yolun sonunu bulana kadar yürüyeceğiz.

Mehmet Aktaş: KTHY’de 25 yıllık emeğim var ve her biriminde görev aldım. Bayramın ilk gününde ailemiz çocuklarımızla ekmeğimizin savaşını verirken başta oturanların içi rahat mı? Hepimizin istediği sadece haklarımız ne eksik ne fazla. Müdürlük, mevki istemedik bizi bu hallere düşürenler bir de oturdukları yerden bize baksınlar.

Serkan Tuğralı: Yıllarca verdiğimiz emeklerin karşılığı bu olmamalıydı. Bayram gününde ailelerimizi ve çocuklarımızı çadıra reva görenler oturup bir kez daha düşünsünler. Yıllarca gece gündüz çalışarak bu devlete hizmet veren emekçilere haklarını teslim etsinler.

İbrahim Garip: KTHY emekçilerine bunu mu layık gördüler? Hiçbir arkadaşımızın ne huzuru ne de düzeni kaldı. Elimizde avucumuzda kalan kocaman bir hiç ve sesimizi kimse duymuyor. Özet bu, sonuna kadar direneceğiz. 

Mehmet Mersinli: Tüm çalışanlar olarak büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Bugün bayram ve ne yazık bunu biz hissetmedik çocuklarımıza ve yuvalarımıza da hissettiremedik. Huzurumuz yok 21 gündür bu çadırda yatıp kalkıyoruz bize kim sahip çıkacak? Devletin bize sahip çıkmasını bekliyoruz.

Mehmet Yorgancı: Emekçinin emeğine saygı göstermeyenler, bizi bu hallere düşürenler utansın. Söyleyecek tek bir söz bile bulamıyorum. Bugün bayram kaç yetkili bizi düşündü ve çözüm üretmek için çabaladı? Diyecek hiçbir şey yok.

Seyit Kılgın: Yaptığımız eylemlere çağrılara sessiz kalan hükümet yetkilileri bizi nereye kadar mağdur edecek? Bayram geldi parasız ve mağduruz. Artık bir çözüm istiyoruz. KTHY’de 22 yıllık emeğim var bu mu olacaktı karşılığı.

Filiz Güler: KTHY’ye eşim 22 yıl emeğini verdi. Devlet bir avuç çalışana sahip çıkamadı, bu insanlar kaç kez mağdur olacak. Bizim sıkıntılarımızı yaşadığımız süreci kimse anlamaz. Biz açsak bu devletin umurunda mı? Neden imkânsızlık üstüne imkânsızlığı yarattılar. Ailelerin çektiği çile yeter artık, çocuklarımız perişan oldu evimizin huzuru yok oldu. Ellerini vicdanlarına koysunlar, kendilerini bizim yerimize koyarak harekete geçsinler.  

Şifa Sayman: Bugün bayram ve çalışan hakkını arayan tüm emekçilere destek vermek için çocuklarımızı da yanımıza alarak yataktan kalkıp buraya geldik. Benim oğlum daha 6 yaşında bugün bayramın mutluluğunu yaşaması gerekirken sabah babamıza destek olmak için yollara düştük.

Esra Alpergün: Eşim 9 yıldır KTHY çalışanlarından. 2010 yılında evlendik ve bir türlü düzenimizi kuramadık. İşten bir atılıp bir geri alındı. Gerginlik bizim evliliğimize de yansıyor ve evde geçimsizlik sorunu arttı. Yaşadığımız sürede streslerimiz çoğaldı, tek kişi çalıştığı için büyük bir mağduriyetimiz var.