Derya Aydoğan

Aşırı sıcakları nedeniyle 12.00-16.00 saatleri arasındaki çalışma yasağı, paket servis elemanlarını “güneş altında çalışmıyorlar” bahanesi ile kapsamadı.

Havanın cehennem sıcağına dönmesiyle, sivil toplum örgütleri, sağlıkçılar ve sendikaların çağrısına kulak veren İçişleri ve Çalışma Bakanlığı önceki gün yayımladığı genelge ile 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda çalışmayı yasaklayarak, yürekleri serinletecek bir karar aldı ancak uygulamada resmen çuvalladı. Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) gün boyu sürdürdüğü denetimlerde bir dolu aksaklık yaşandığını ve yasağa uyulmadığını tespit etti. Çalışma Bakanlığı'nın kendi koyduğu yasağı delerek ÇOGEM inşaatında işçi çalıştırılması vatandaşlara yuh artık dedirtti. Bakanlığın fiyaskoları bununla da sınırlı kalmadı.

Paketçiler gölgede mi çalışıyor?

ALO 102'yi arayarak restoranların paket servis elemanlarını çalıştırmasını şikayet eden vatandaşlar, "Yasak sadece güneş altında çalışanları kapsıyor" yanıtı aldı. Yeni Bakış'ın durumun ne olduğunu öğrenmek için aradığı İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ve Çalışma Dairesi yetkilileri, bu mantıksız açıklamayı tekrarlayan nitelikte "paket servis elemanları, güneş altında çalışıyor sayılmazlar, yasak genellikle inşaat ve belediye hizmetlerini kapsıyor" yanıtı verdi.  

Besim: Mantıklı bir açıklaması yok

Onlarca siparişi şehrin farklı noktalarına götürebilmek için motosiklet kullanmak durumunda kalan, can güvenlikleri için de kask takmaları zorunlu olan paket servis elemanlarının 47 dereceyi bulan sıcaklarda çalıştırılmalarının hangi aklın ürünü olduğunu anlaşılamasa da tam bir fiyasko haline gelen çalışma yasağı, "KKTC'de olsa olsa bu kadar" olur yorumlarına neden oldu. Konu hakkında görüşlerine başvurulan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, yasağın dışarıda çalıştırılan herkesi kapsaması gerektiğini söyleyerek, "Paket servis elemanlarının çalıştırılmasının" herhangi bir mantıklı açıklaması olamayacağının altını çizdi.

Kaynak: Yeni Bakış