Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Onurer, “Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için başlatılan müzakerelerde, masada, uluslararası askeri ittifak olan NATO’nun yıllar önce Kıbrıs’a biçtiği iki devletlilik tezinin savunucularının oturduğunu” iddia etti.

KSP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Onurer, Diyalog TV’de yayınlanan “Detay” programına katıldı.

“Dünya servetinin % 50'si, dünya nüfusunun % 1'ine çok yakın bir kesimin mülkiyetindedir. Bütün dünyada demokrasi havariliği yaparak, Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren politikaların temelinde bu %1'lik kesim vardır. Bunlar, bu büyük tröstlerin sahipleri ve onların oluşturduğu NATO, BM, IMF gibi kuruluşlar, dünyanın içinde bulunduğu durumu savunmaktadırlar” diyen Onurer, geçtiğimiz haftalarda Fransa'da gerçekleşen Charlie Hebdo olayında da değinerek, “hepimiz Charlie olduk ama Nijerya'da kaçırılan kızlarız diyemedik” dedi.

Onurer, “KSP'nin inatla bu gerçekleri, kral çıplaktır diye herkesin önüne koymakla mükellef olduğunu” belirtti ve Ortadoğu'yu “parçalayan” bu siyasetlerin Kıbrıslılara nasıl barış getirebileceğini sorgulamak zorunda olduklarını kaydetti. Onurer şöyle dedi:

“Dolayısıyla, onların Kıbrıs'ı birleştirebilecekleri hayallerinden vazgeçmeliyiz. Biz şu anki görüşme yöntem ve yollarıyla, Kıbrıslıların masada olmadığını, az önce bahsini ettiğim yüzde 1'in temsilcilerinin masada olduğunu iddia ediyoruz.  Kendi toplumuna, toprağına egemen olmayan bir yapının başkanı, masaya gittiğinde Kıbrıs Türkü masada değildir. NATO'nun yıllar önce Kıbrıs'a biçtiği, iki devletlilik tezinin savunucuları orada bulunmaktadır. Rum liderliğinin de aslında gidişatı aynı yöndedir. Bu ada birleştirilecekse ve halkı için daha özgür bir ülke yaratılacaksa, bu güçlerin inisiyatifiyle, onların gücüyle bu işin olmayacağı görülmelidir.”

Garantörlerin Kıbrıs'ı bölmek için çalıştığını ileri süren Onurer, amaçlarının halkı savundukları olgular temelinde ayağa kaldırmak olduğunu söyledi.