Kubilay KURÇER 

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, eserlerle ilgili detaylı ve titiz çalışma yapıldığını belirterek Projeye desteğin %75’inin TC Büyükelçiliği tarafından finanse edilen Çukurova Kalkınma Ajansı’nın “kısmi hibe destek programı” olduğunu söyledi. Vatandaşın doğumundan ölümüne kadar belediyeyle irtibatı olduğuna dikkat çeken Hayri Orçan, düz belediyecilik anlayışı yerine “sosyal belediyecilik” anlayışıyla turizm potansiyelinin gelişeceğini vurguladı. Tatlısu’daki en büyük sorunlardan birisinin Sosyal Konut sorunu olduğunu ifade eden Orçan, ADA TV’de Cansu Örmeci’nin sunduğu “Öğlen Ajansı” programına konuk oldu. 

“DETAYLI VE TİTİZ ÇALIŞMA YAPILDI” 

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, eserlerle ilgili detaylı ve titiz çalışma yapıldığını belirterek eserlerin dönemlere göre ayrıldığını söyledi. Müzede Selimiye Cami, Arapahmet Cami, Venedik dönemine ait Dikilitaş, Salamis Harabileri, Girne Kalesi ve Büyük Han gibi eserlerin minyatürü olacağını ifade eden Orçan, projede titiz çalışma gösteren heykeltıraşa teşekkürlerini sundu. 

“DESTEĞİN %75’İ TC BÜYÜKELÇİLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLDİ” 

Projeye desteğin %75’inin TC Büyükelçiliği tarafından finanse edilen Çukurova Kalkınma Ajansı’nın kısmi hibe destek programı olduğunu belirten Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, geriye kalan desteğin belediyenin öz kaynaklarından karşılandığını ifade ederek, İkinci Etap Projesi’nde, diğer bölgelerdeki tarihi eserlerin de yapılacağını kaydetti. 

“SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIYLA TURİZM GELİŞEBİLİR” 

Hayri Orçan, yolların asfaltlaması, aydınlatma, suyun sağlanması, çöp ve ilaçlama gibi hizmetlerin, belediyenin rutin hizmetleri olduğunun altını çizerek, üçüncü dönemde “halkın Kıbrıs kültürünü tanıtıcı eğitim alması” yönünde çalışmalara ağır vereceğini söyledi. 

Vatandaşın doğumundan ölümüne kadar belediyeyle irtibatı olduğuna dikkat çeken Orçan, düz belediyecilik anlayışı yerine “sosyal belediyecilik” anlayışıyla turizm potansiyelinin gelişeceğini vurguladı. Projelerin birçoğunu yurtdışı gezileriyle başladığını belirten Hayri Orçan, projelerin uyarlanabilme noktasında fikir alışverişiyle sağlandığını ifade ederek, projenin asıl kahramanlarının çevresindeki danışman arkadaşları olduğuna vurgu yaptı. 

“YETERİ KADAR TURİST YOK” 

İnsanların ürettiklerini yeteri kadar pazarlayamamasının nedenini “bölgelere yeteri kadar turist gelmemesi” olarak nitelendiren Tatlısu Belediye Başkanı Orçan, projelerle 25 bin turistle turizme katkı sağlanacağını açıkladı. 

Minia Projesi’nin yoğun ilgi görmesiyle ilgili mutluluğunu ifade eden Orçan, çevresinden ve sosyal medyadan gelen yorumların, projenin doğru olduğuna işaret ettiğini de sözlerine ekledi. Eylül ayının sonuna kadar “endemik bitkilerin sergileneceği müze” projesinin doğaya uygun ve doğal yapıyı bozmayacak şekilde yapıldığını vurgulayan Orçan, yapılacak projenin bölgenin turizm potansiyelini arttırmaya yönelik olduğunu ifade etti. 

“TATLISU İLKOKULU ALTYAPI NOKTASINDA ÖRNEKTİR” 

Hayri Orçan, gençlere yönelik halk dansları etkinliğiyle ilgili çalışmaların olduğuna dikkat çekerek eğitime yönelik projeleriyle ilgili “Tatlısu İlkokulu alt yapı noktasında KKTC’de örnek teşkil edecek bir okuldur” dedi. 

“KÜÇÜK HESAPLAR YÜZÜNDEN BÜYÜK DEĞERLER YOK OLUYOR” 

Orçan, Tatlısu’daki en büyük sorunlardan birisinin Sosyal Konut sorunu olduğunu ifade ederek, bu konuda siyasilerden yeteri kadar destek gelmediğinin altını çizerek “Vatandaşımın köyden kente göçmesini istemiyorum. Küçük hesaplar yüzünden büyük değerler yok oluyor” dedi. Ülkedeki herkesin Tatlısu’yu ve Minia Müzesi’ni ziyaret etmesi gerektiğini söyleyen Orçan, S tar Kıbrıs Medya Grubu’na projeleri kamuoyuyla paylaşma fırsatından dolayı teşekkür etti.