Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına göre Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar darbe girişimi istihbaratını MİT'ten 15 Temmuz'da saat 16.00'da aldı. 

Bu dakikadan sonra darbenin önlenebilmesi için alınan tedbirlerin önemli bir kısmı hava unsurlarının kontrol altına alınmasına yönelikti. Zira darbeci kadroların esasen Hava Kuvvetleri'ni konrol ettikleri, bu darbede Hava Kuvvetleri'nin rolünün önemli olabileceği biliniyordu. Zaten Ankara’daki Akıncı Üssü’nün cuntacıların merkezi konumundaydı. TBMM, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı çevresi, Gölbaşı’ndaki Polis Özel Harekât Merkezi F16’larca bombalandı. F16’lar, İstanbul ve Ankara’da alçak uçuşlar da yaptı. Bu uçaklara tanker uçaklar yakıt ikmâli yaptı. 

Buna rağmen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal 'a hiç bir bilgi verilmediği anlaşılıyor. Orgeneral Ünal, bütün bunlar olup biterken İstanbul'da bir düğündeydi. Darbecilerin İstanbul'da bu düğüne saat 23.22 civarında baskın yapıp kendisini derdest etmesine kadar da olup bitenlerin ayrıntılarına vâkıf olamadı.

Buradaki soru şu; madem Genelkurmay darbe girişiminden saat 16.00 itibariyle haberdar edilmişti, o halde bu ihbar Hava Kuvvetleri Komutanına neden haber verilmedi? Komutan neden Ankara’ya çağrılmadı?

Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar, Orgeneral Ünal'ı neden Ankara'ya çağırmadığını veya ona neden bilgi vermediğine dair herhangi bir açıklama henüz yapmadı.

Kaynak: Al Jazeera