Okul Müdürü Suna Elcil’in bu sene münhal ile öğretmen yardımcısı alacağını söyleyen Minifoğlu, “Yıllardır okulda görev yapan öğretmenler sınavı geçemedi ve yaklaşık 13 kişi mülakata çağırıldı” dedi.

Yardımcı öğretmenlerin ve ailelerinin Suna Elcil’e tepki göstermesi sonucu, Elcil okula polis çağırdı. Elcil, kapalı kapılar ardında dışarıda olup biteni izledi ve ne öğretmenlerle ne de basınla görüşmedi.

Melin Dobran

Lefkoşa Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Anaokulu’nda emek veren yardımcı öğretmenler, Eğitim Bakanlığı’nın haberi olmadan, Okul Aile Birliği’nin münhal kararı aldığını söyledi. Okul önünde dün eylem yapan öğretmenlerin sözcüsü Mahan Minifoğlu, dün yapılan mülakatın, bakanlık onayı olmadan geçerli olmayacağını dile getirdi. Her yıl Eylül ayında işe alınıp, Haziran ayında işten durdurulduklarını ifade eden Minifoğlu, bu yıl Okul Aile Birliği’nin münhal ile öğretmen alma kararı verdiğini söyledi. Geçtiğimiz Cuma günü sınava giren 9 Yardımcı Öğretmen’den sadece birinin sınavı geçtiğini söyleyen Minifoğlu, kendilerine okul müdürü tarafından, dilekçe olmadan sınav sonuçlarının gösterilmeyeceğinin söylendiğini iddia etti. Bir açıklama bekleyen yardımcı öğretmenler, mülakatın başladığı sırada gözyaşlarını tutamadı ve okul müdürünü alkışlarla protesto ettiler.

“Eşine güveniyor iddiası”

Haberal Kıbrıslı'ya konuşan ve ismini vermek istemeyen bir veli, “Suna Hanım kapı aralığından bize KTÖS Genel Sekreteri olan eşi Şener Elcil’e güvendiğini söyledi. Kimse ona bir şey yapamazmış. Ayrıca Okul Aile Birliği üyeleri, gazeteciler gelmeden önce bize tehditler yağdırdı. Organize işler mi yapıyorlar anlamadık” iddiasında bulundu.

“Görüşmeyi reddetti ve polis çağırdı”

Yardımcı öğretmenlerin yakınları da eyleme destek vermek için okula gitti. Suna Elcil, hakkını aramak için okula giden öğretmenlerle görüşmeyi reddetti. Okul önündeki haykırmalara dayanamayan Müdür Suna Elcil, okula polis çağırdı. Daha sonra okula giden Okul Aile Birliği Başkanı Soydan Sakallı ile öğretmenler arasında uzun süre tartışma yaşandı. Öğretmenler Sakallı’nın istifa etmesini istedi. Okul Aile Birliği Başkanı Soydan Sakallı, bir öğretmenin yakınıyla tartıştığı sırada, “5 Eylül’de açılan münhal vardı. Bakanlık geri adım attı. Bizim bu sınavla hiçbir alakamız yok. Biz olaya 19 Eylül’de dâhil olduk” dedi.

“İşimize geri dönmek istiyoruz”

Haberal Kıbrıslı'ya konuşan yardımcı öğretmenler, Eğitim Bakanlığı’nın sınavla öğretmen alma kararı verdiğini ve daha sonra geri adım attığını söyledi. Buna rağmen Okul Müdürü Suna Elcil’in kendine göre sınav yaptığını iddia eden öğretmenler, yapılan mülakatın iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Sözcü Minifoğlu, “Biz vakıf anaokulunda görev yapan 9 öğretmen yardımcısıyız. Her yıl Eylül’de işe alınırdık ve Haziran’da işten durdurulurduk. Bu yıl okul müdürü bize mesaj gönderdi. ‘Münhal açılacak, başvuru yapın’ diye. Biz de geçen Cuma, KTOEÖS’nın salonunda gerçekleştirilen sınava katıldık. Müdür Suna Hanım, bize kazananları telefonla arayacağını söyledi. Biz de aranmayınca okula gittik. Fakat bize sınav sorularını, DAÜ öğretmenlerinin hazırladığı söylendi. Bu sınavın gözcülüğünü ise Suna Hanım, müdür muavini ve 2 öğretmen yaptı. Bu da doğru değil. Aramızdan sadece 1 kişi mülakata çağırıldı. Biz bu okulda 7 yıl, 9 yıl, 11 yıl emek vermiş insanlarız. Nasıl olur da ‘sınavı geçemediniz’ diyor. Sınav sonuçlarını görmek istedik. Dilekçe olmadan göremeyeceğimizi söyledi. Biz işimize geri dönmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Geçerli sebebi yok”

Öğretmenler, geçerli bir sebep söylenmeden işten durdurulduklarını iddia etti. Müdür Suna Elcil’in bütün öğretmenlerden memnun olduğunu söyleyen Minifoğlu, kendilerine haksızlık yapıldığını savundu. Minifoğlu, “Mademki Suna Hanım bizden memnundu, neden bize geçerli bir sebep söylemiyor? Hepimiz okul öncesi öğretmenliğinden mezunuz. Bir sonuç alana kadar okul önünde bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Tartışmanın yaşandığı sırada, içeriden bir öğretmen çıktı ve “Bakanlık ile konuştuk. Bütün sınavlar iptal olacak. Sınav geçersizdir. Hukukçular ile bu konu görüşülecek” dedi. Yardımcı öğretmenler saatlerce, mülakatın yapıldığı bina önünde, mülakatın bitmesini ve Suna Elcil’in bir açıklama yapmasını bekledi.