Eski HDP milletvekili Sebahat Tuncel, "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılandığı davada beraat etti.

İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Sebahat Tuncel katılmazken avukatları hazır bulundu.

"GİZLİ TANIKLAR YENİDEN DİNLENİLSİN"

Duruşmada mütalaasını açıklayan Savcı Sait Ramazan Tiyek, gizli tanıkların tanık koruma kanunun 9. maddesi kapsamında yeniden dinlenilmesini talep etti. Savcı Tiyek, ayrıca 12 Haziran 2004- 20 Ağustos 2004 tarihleri arasında Irak'ta bulunan Sebahat Tuncel'in buradaki faaliyetlerinin bu ülkeden sorulmasını talep etti.

"GİZLİ TANIKLAR DİNLENİLMEK İSTEMİYOR"

Savcının talebine ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme gizli tanıkların şimdiye kadar dinlenmek istemediklerini emniyete bildirdiklerini bu nedenle gizli tanıkların dinlenilme talebinin reddedilmesine karar verdi.

"10 YILDAN FAZLA SÜRE GEÇMİŞ OLMASINDAN EVRAKLARI TOPLAMASI İMKANSIZ"

Mahkeme, Tuncel'in Irak'taki faaliyetlerine ilişkin buradaki adli makamlara yazı yazılarak sorgulama talebinin de reddine karar verdi. Mahkeme gerekçesinde Tuncel'in ziyaret ettiği bölgelesin Irak Devleti ile ayrı hareket ettiği, buraya yazılan müzekkerelere cevap alınamadığını ve 10 yıldan fazla süre geçmiş olmasından bu evrakların toplamasının imkansız olduğunu belirtti. Gerekçesinde uzun yargılamanın hak ihlali olduğuna vurgu yapan mahkeme, Irak adli makamlarına sorulacak soruların yargılamayı ayrıca uzatarak hak ihlali dışında bir sonuç doğurmayacağını belirtti.

"YETERLİ DELİL OLMADIĞINDAN BERAATİNE"

Mahkemenin kararının ardından Esas hakkındaki mütaalası için söz yeniden söz alan Savcı Tiyek, gizli tanıkların yeninden dinlenilmesi ve Irak'tan istediği belgelere ilişkin talebinin reddedildiğini, Terör örgütü üyeliğinden hakkında dava açılan sanık Tuncel'in bu suçtan cezalandırılmasına ilişkin yeterli kanaat oluşturan delil bulunmadığından beraatine karar verilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan Mahkeme, cezalandırılmasını gerektirecek her türlü şüpheden uzak delil elde edilemediğinden Tuncel'in beraatine karar verdi. Mahkeme ayrıca sanık avukatlarına hazineden alınarak 8 Bin Lira vekalet ücreti ödenmesini hükmetti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

'PKK terör örgütü üyesi olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Tuncel'in cezası Yargıtay tarafından onanmıştı. Tuncel'in avukatlarının Anayasa Mahkemesi'nde başvurması üzerine uzun tutukluluk ve hak ihlali kararı nedeniyle de yeniden yargılama kararı verilmişti. 2015 Genel Seçimleri'nde milletvekili adayı gösterilmeyen Tuncel'in vekilliği düştüğü için yargılanmasına yeniden başlanmıştı. Tuncel, 2007 yılında başlayan yargılamadan sonra 9 ay tutuklu kalmış, milletvekili seçilince, "milletvekili olarak Meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği" gerekçesiyle tahliye edilmişti.