Remzi SAMAR

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Başkanı İsmet Akim’in, yabancı ülkelere elektrik satılabileceği yönündeki açıklaması, KKTC’deki güçlü örgütlerin yöneticileri tarafından tepkiyle karşılandı. Diyalog’a konuşan Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş “dünyanın en pahalı ve kükürt oranı en kötü olan elektriği kullanıyoruz, onlar yabancılara elektrik satmaktan söz ediyor. Kel başa şimşir tarak” dedi.

Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi Başkanı İlker Züğürt, Akim’in iddialarını çok yadırgadığını söylerken, Genç İşadamları Derneği Başkanı Sayın Ceyhun Tunalı, İsmet Akim’in iddialarının çok vahim olduğuna dikkat çekti.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, elektrik fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir ülkede böylesi bir açıklama yapmanın halkla dalga geçmek, aley etmek olduğunu belirtirken, İsmet Akim’e tek destek KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’den geldi. Elcil “Aksa’nın bize sattığı gibi, KIB-TEK de başka ülkelere elektrik satabilir”dedi.

Kim ne dedi?

Özkardaş: Vatandaşı soymayı bırakın 

“ İnsanların evlerindeki elektronik cihazlar, elektriklerin kesilmesi ve akım dengesizliği nedeniyle sürekli bozuluyor. Benimde kaç defa bozuldu” diyen Kamu-Sen Başkanı Özkardaş şunları söyledi “Siz kaliteli bir hizmet sunmuyorsunuz; vatandaşı soyuyorsunuz. Biz bu maktu ücreti anayasa mahkemesine verdik. Ama 2 yıldır ses çıkmıyor. Onun için ben bu açıklamayı çok gülünç buluyorum. İnsanların ürettiği elektrik mahsuplaşamıyor. Bizim hakkımız yok mu bu güneşten yararlanalım. Havamız dünyamız kirlenmesin. İnsanlarımız kanser olmasın. Şimdi Kıb-tek yönetim kurulu başkanı gündemiz saptırmaya çalışıyor. Kıb-tek bana göre maalesef usulsüzlükleri ile gündeme geliyor. Nedir bunlar 2014 yılında Kıb-Tekin borçlanmaları ile ilgili 24 milyon dolar deniliyor. Bu borçlanmaların yarıya yakınının usulsüz olduğu yönetim kurulu olmadığı söyleniyor. Sayıştay denetçilerinin bunu araştırmak için gittiğinde yönetim kurulu defterlerinin istediğinde kapı dışarı çıkarıldığını görüyoruz. 

Halktan ne gizleniyor. Neler kaçırılmaya çalışılıyor.  Denetlenmekten neden korkuluyor. Bırakın oraya buraya elektrik satarız demeyi. KIB-tek bizim göz bebeğimizdir. Biz KTHY’nın başına gelenin Kıb-Tek’in başına da gelmesini istemiyoruz. Yarın bir gün özelleştirme gündeme geldiğinde halk bunları gördükten sonra desteğini çeker. Dolayısıyla bunu yapanlar KIB-Tek’in özelleştirmesine çanak tutar.” 

Elcil: Akim’in söyledikleri mümkün

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS) Başkanı Şener Elcil de Kıb-Tek Başkanı İsmet Akim’de destek vererek bunun çok zor olmadığını kaydetti. Geçtiğimiz yıllarda Kıb-Tek’in Rumlara elektrik sattığını hatırlatan Elcil, şunları aktardı:  “Dolayısıyla İsmet Akim’in söylemiş oldukları olmayacak bir şey değildir. AKSA gibi bir şirket bize elektrik satıyorsa KIB-TEK neden elektriği üretim başka ülkelere de satmasın…  Şu an için KIB-TEK’in böyle bir potansiyeli olduğunu düşünmüyorum ama daha ileride kapasitesini geliştirerek bunu gerçekleştirebilir. Güneş enerjisi vb. diğer potansiyellerde kullanılarak birtakım çalışmalarda bulunulabilir.  Şuan için bu mümkün olmayabilir; ama bu ülkenin bu potansiyele sahip olduğu da bir gerçek…  

Züğürt: Açıklamalar gülünç

Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi Başkanı İlker Züğürt de Akim’in iddialarını çok yadırgadığını ifade etti. Akim’in iddialarını doğru bulmadığını kaydeden Züğürt şu açıklamaları yaptı: “Daha çok kısa bir süre öncesine kadar Kıb-tek in borç içerisinde yüzdüğü söyleniyor. Şu anda elektrik satacak güçte olacağını iddia ediyor. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Elektrik satacak duruma geldiyse önce bizde aldığı faturalara yansıyan fazlalıkları kaldırın. Bir takım iyileştirme yapınca ekonominin daha iyi işleyebilmesi için elektrik fiyatlarında ciddi indirim yapar ondan sonra elektrik satmaya gider. Bence son derece gayri ciddi talihsiz beyandır.  Eğer bu konuda ciddiyse devletin ilgili denetleme kurumlarının kurumu denetlemesine izin vermesi lazım. Kendisini denetlemeye giden Sayışta memurlarını azarlamış,  bu gayri ciddi bir yaklaşım.  Şeffaf bir şekilde kendi hesaplarını devlete açmaları lazım ki bizi bu konuda ikna edebilsin. Kıb-tek şu anda ekonomik durumunun iyi olduğunu izah etmek için söylemiş olduğu bir beyanat olabilir. Ama öncelikle beyanatlarla değil ortaya konan icraatlarla bunu ispatlaması lazım.” 

Tunalı: Açıklamalar Kıb-Tek’e zarar veriyor

Kıbrıs Genç İşadamları Derneği Başkanı Sayın Ceyhun Tunalı da Diyalog’a yaptığı açıklamada, İsmet Akim’in iddialarının çok vahim olduğuna vurgu yaptı. 
“Daha Türkiye’ye bağlanamazken başka ülkelere basıl bağlanabilecek” diye soran Tunalı şunları söyledi: “İsmet bey bu konuda neye dayanarak bu yönde bir açıklama yaptı. Diğer bir konu da neden Türkiye değil de diğer ülkeler… Bu açıklamalar Kıb-Tek’e zarar veriyor. Orası kimsenin çiftliği değildir. Kurum başındaki insanların böyle açıklamalar yapması daha da vahimdir.”

Kaptan: Ucuz kahramanlıklar yapılıyor

Diyalog’a açıklama yapan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da elektrik fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir ülkede böyle bir açıklama yapmak halkla alay etmek olduğunu bildirdi. 
Kaptan, “Biz öncelikle elektriğin nasıl ucuzlatılacağı ve halkımıza daha ucuza elektriği nasıl temin edeceği yollarını aramız gerekir.” diyen Kaptan şöyle devam etti: “Ücretlerin açlık sınırının altına düştüğü bir ülkede biz fazla elektrik üretiyoruz derken insanların faturasının cep yaktığını bilerek söylüyorsa bu ciddi anlamda halkla alay etmektir.