Ormanda doğal dengenin iyileştirilmesi sonucu önümüzdeki yıl çam kese böceklerinin önemli ölçüde baskılanacağına işaret edilen Orman Dairesi açıklamasında, gerekmesi halinde, biyolojik mücadele yöntemleri uygulanarak 3 yıl içinde sorunun kontrol edilebilir sınırlar içine çekilmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Orman Dairesi, “çam kese böcekleri ormanları yok ediyor” yönündeki haberlerle ilgili yazılı açıklamasında, konuyla ilgili araştırmalar ve orman zararlılarına karşı verilen mücadeleye ilişkin bilgi verdi.

Dairenin konuyla ilgili uzman ekipleri tarafından şubat ayında ülke genelindeki ormanlarda yapılan incelemeler sonrasında çam kese böceğinin evrimini tamamladığı ve artık toprağa inmeye başladığı tespitinde bulunulduğuna işaret edilen açıklamada, Kızılçam ormanlarımızdaki kızıllıkların, çam kese böceğinin ağaç ibrelerini yiyerek beslenmelerinden kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, “Ağaçlarımız, çam kese böceğinden kaynaklı kurumamış olup, Nisan-Mayıs aylarında vejetasyon dönemi başladığında tekrar yeşilleneceklerdir. Çam kese böceğinin şu anki tek zararı insanlar üzerinde gerçekleşmesi muhtemel alerjik etkileridir” denildi.

“ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR”

Orman Dairesi açıklamasında, çevreyle ilgili sivil toplum örgütlerinin destek verdiği eylem planı kapsamında orman zararlılarıyla mücadele konusunda daha etkili ve doğru mücadele yöntemleri uygulamaya karar verildiği yinelendi.

Bu kapsamda, biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini de kapsayan entegre mücadele yöntemleri uygulandığı ve uygulanmaya devam edildiği kaydedildi.

Mekanik mücadele çalışmaları kapsamında adacıklar hazırlandığı, su anki 33 olan adacık sayısının 50’e çıkarılacağını ve bu sayede tırtıl paraziti çoğaltılması hedeflendiği belirtildi.

“GEREKİRSE BİYOLOJİK MÜCADELE”

Açıklamada, zararlılarla mücadelede yapılan şu şekilde sıralandı:

“Çam Kese Böceği ile beslenen kuşların artırılması amacıyla yapılan 400 adet kuş yuvası sayısı Şubat ayı sonuna kadar bin adete çıkarılacaktır. Bu arada geçtiğimiz gün kamuoyumuza duyurduğumuz gibi, Silvikültürel Orman Bakımı ile ormanlarımızdaki zayıf bireyler kesilip çıkarılmaya başlanmıştır. Böylece hem daha sağlıklı ormanlar yaratılacak, hem de orman zararlılarına karşı direnç sağlanacaktır.

Yine Çevre Örgütlerinin de tam destek verdiği plan kapsamında , 2016-2018 yıllarını kapsayan  mücadele programı hazırlamıştır.  Ormanda doğal dengenin iyileştirilmesi sonucu önümüzdeki yıl Çam kese böcekleri önemli ölçüde baskılanacak ve gerekmesi halinde de yine biyolojik mücadele yöntemleri uygulanarak 3 yıl içinde sorunun kontrol edilebilir sınırlar içine çekilmesi sağlanacaktır”.