Orman Dairesi Müdürlüğü, çam kese böceği konusunda açıklama yaparak, kimyasal mücadele yöntemlerini kesinlikle kullanmayacaklarını belirtti.

“Ormanlarımız yok oluyor” şeklindeki yorumların gerçeği yansıtmadığı ifade edilen açıklamada, çam kese böceğinin, her zaman ülke orman varlıklarını tehdit eden en büyük zararlı olduğu kaydedildi.

Çam kese böceğine karşı değişik mücadele yöntemleri denendiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

“SON YILLARDA BÖCEK ARTTI”

“Özellikle son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı çok etkili ve kapsamlı mücadeleler hayata geçirilememiştir. Bu nedenden dolayı son yıllarda böcek sayısında belirgin bir artış görülmüştür. Orman zararlıları ile mücadele konusunda yapılan uygulamaların, zamanlama ve yöntem olarak yeterli olmaması ve günümüzde ekolojik dengenin de bozulmasıyla çam-kese böceği ile beslenen kuş, böcek, parazit ve diğer canlıların sayısında ciddi bir azalma görülmektedir.”

“KİMYASAL MÜCADELE YÖNTEMLERİ KESİNLİKLE UYGUNLANMAYACAK”

Orman Dairesi’nin bozulan ekolojik dengeyi yeniden tesis etmek ve orman zararlıları ile mücadele konusunda daha etkili ve doğru mücadele yöntemleri uygulamaya başladığı dile getirilen açıklamada, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı ve Orman Dairesi’nin çam kese böceği ile kimyasal mücadelede yöntemlerini kesinlikle uygulanmama kararı aldığı vurgulandı.

2 YIL ENTEGRE MÜCADELE YÖNTEMİ UYGULANACAK

Kimyasal yöntemler uygulandığı takdirde biyolojik dengenin daha da bozulacağına ve bir0çok canlı türünün de yok olacağına işaret edilen açıklamada, “Biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini de kapsayan entegre mücadele yöntemi, böcek faaliyetinin başlangıcı olan Ağustos 2016 itibariyle koordineli olarak 2 yıl arka arkaya yapılarak böcek zararının kontrol edilebilir seviyeye çekilmesi hedeflenmiştir” denildi.

Orman sahalarında görülen kahverengi görünümlü ağaçların, nisan-mayıs aylarında yeni sürgün ve yaprak açımıyla yeşil renge dönüşeceği belirtilen açıklamada, bazı mecralarda yer alan “ormanlarımız yok oluyor” yorumlarının doğru olmadığı vurgulandı.