KIŞ GELDİ KATLİAMLAR BAŞLADI:  Havalar soğudu ve kış felaketi yine baş gösterdi. Ormanlara dalan ağaçları katlediyor. Ülkenin dört bir yanında izinsiz ve kaçak ağaç kesimleri devam ediyor. İzinsiz kesim ticari amaçla da yapılıyor

CEZA CAYDIRICI DEĞİL: Fasıl 60 Orman Yasası’na göre izinsiz bir şekilde ağaç kesen kişilere topladığı odunun Orman Dairesi’ndeki satış fiyatına eklenecek 200 TL’ye kadar para cezası uygulanıyor. Ayrıca bu kişilerin kestiği ağaçtan elde ettiği odunlara da el konularak kişi hakkında yasal işlem başlatılıyor

KOZALAK TOPLAMAK BİLE YASAK: Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, ormanda sadece ağaç kesmenin değil, izinsiz kozalak toplamanın bile yasak olduğunu açıkladı ve vatandaşların ormana girmeden önce Orman Dairesi’ne bildirmesi gerektiğini anlattı. Karzaoğlu aksi takdirde ormandan herhangi bir ürün toplayan kişi hakkında yasal işlem başlatılabileceğinin uyarısında bulundu

“MUTLAKA FATURA ALIN”: Karzaoğlu ayrıca vatandaşları herhangi bir oduncudan odun aldıklarında fatura, makbuz ya da fiş istemeleri konusunda uyardı. Evinin önünde yığınla odun görülen kişilerin daire yetkilileri tarafından denetlendiğini anlatan Karzaoğlu, fatura, makbuz ya da fiş bulunmaması durumunda vatandaşların sıkıntı yaşayabileceğini söyledi

Ceren ÖZBİL
Havanın iyice soğumasıyla birlikte ağaç katliamları da başladı. Ormanlarda dahil olmak üzere birçok yerde izinsiz olarak ağaçlar kesilerek, sobalarda şöminelerde yakılıyor.  Ayrıca bazı kişilerin izinsiz ağaç kesimlerini ısınmak için değil, odun ticareti amacıyla yaptığı iddia ediliyor.

Fasıl 60 Orman Yasası’na göre izinsiz bir şekilde ağaç kesen kişilere topladığı odunun Orman Dairesi’ndeki satış fiyatına eklenecek 200 TL’ye kadar para cezası uygulanıyor. Ayrıca bu kişilerin kestiği ağaçtan elde ettiği odunlara da el konularak kişi hakkında yasal işlem başlatılıyor.

Tonu 220 TL

Orman Dairesi odunun tonunu 220 TL’den satarken, özel şirketler ise ton başı olarak odunu 300 ile 500 TL arasında bir fiyata satıyor. Yani ağaç katliamı yaparak 10 ton odun alan bir kişi yakalanması durumunda 2 bin 200 TL ürün parası ile 200 TL’de ceza parasının toplamı olan 2 bin 400 TL’lik ödeme yaparken, yakalanmaması durumunda ise sattığı odunlardan 3 bin TL ile 5 bin TL arasında kazanç sağlıyor. 

Müdür onayı gerekiyor…

Orman Dairesi memurunun ormandan kaçak olarak ürün alan birini tespit etmesi durumunda kişiyle ilgili suç raporu düzenleniyor. Raporun Orman Dairesi Müdürü tarafından onaylanmasının ardından ise kişi hakkında yasal süreç başlatılıyor.

7 tür koruma altında

Orman Dairesi’nin kişilerin özel mülkü içerisinde bulunan ağaçlara müdahale yetkisi yok. Ancak çam, servi, çınar, meşe, ardıç, kavak ve okaliptüs ağaçlarının kesilmesi ya da budanması için mutlaka ve mutlaka Orman Dairesi’nden izin alınması gerekiyor.  Kişinin özel mülkünde bulunsa dahi bu 7 tür ağacın izinsiz bir şekilde kesilmesi suç olarak kabul ediliyor. 

Karzaoğlu: Tüzük değişikliği için hazırlanıyoruz…

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, izinsiz olarak ağaç kesildiğini tespit edilmesi durumunda o kişiye ormandan topladığı odunun Orman Dairesi’nin depo fiyatı ve buna ek 200 TL’ye kadar para cezası uygulandığını anlattı. İzinsiz ağaç kesimlerini daha da caydırıcı hale getirmek için tüzükte bir takım değişiklikler yapmak üzere çalışmalar başlattıklarını kaydeden Karzaoğlu, bu çalışmaları iki üç ay içinde tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.

“Personel sıkıntımız var”

Orman Dairesi’nin izinsiz ağaç kesimleriyle şu anda mücadele edememesinin tek nedeninin personel eksikliği olduğunu kaydeden Karzaoğlu, Dairesi’nin 16 mühendisi kadrosu olmasına rağmen şu anda çalışan 4 mühendisi olduğunu anlattı. Karzaoğlu ayni durumun orman memurlarında da olduğunu ifade ederek bu nedenle personelin mesai çalışmak zorunda olduğunu vurguladı. Fazla çalışmak zorunda kalan personele ek mesai ve meslek riski ödemeleri yapılmasının gerekliliğine işaret eden Karzaoğlu, dairenin araç gereç bakımından ise yeterli olduğunu söyledi.

“Dalları toplamak dahi yasak”

Karzaoğlu, sadece ağaç kesmenin değil, orman dal hatta kozalak bile toplamanın yasak olduğunu belirtti. Bu nedenle vatandaşların ormandan bir şey toplamadan önce mutlaka Orman Dairesi’ni bilgilendirmesi gerektiğini kaydeden Karzaoğlu şu ifadeleri kullandı:

Biz bu ekonomik şartlarda vatandaşların günün stresini atmak için ormana gittiğini farkındayız. Bu nedenle kozalak, dal gibi ürünler için insanlara ceza kesip stres yaratmak istemiyoruz. Ancak bu konuda vatandaşların ormana gidip bir şey toplamadan bizi bilgilendirmesi gerekiyor. Örneğin bir kişi arasında husumet olan bir kişinin orman dal topladığını gördüğünde daireyi arayıp ağaç kesiyor diye şikayette bulunabiliyor. Böyle olunca da  biz oraya gidip denetleme yapıyoruz. Ben bu konuda personelimi bilgilendirdim ve bu durumda gördükleri vatandaşlara yasayı hatırlatmalarını söyledim. Bizim 177 hattımız 24 saat devrededir. İster şikayetler için ister izin almak için bize ulaşabilirler.

“Sadece Orman Dairesi sorumlu değil”

Kaçak kesimlerden tek sorumlu olanın Orman Dairesi olmadığını kaydeden Karzaoğlu, bu durumun kaymakamlıkları, muhtarlıkları, belediyeleri ve polisi de ilgilendirdiğini söyledi. Karzaoğlu gerektiğinde tüm bu mercilerin bir biri ile dayanışma içinde çalıştığını anlattı.

“Bu serveti ücretsiz dağıtamazsınız”

Ormanlar içerisinde bulunan kozalakların, dalların hepsinin bir servet olduğunu kaydeden Karzaoğlu, “Kaçak kesimlerle bu serveti sağa sola satanlar var” dedi. Karzaoğlu, dalın bile Orman Dairesi’nde bir fiyatı olduğunu hatırlattı.

“Mutlaka fatura, makbuz ya da fiş isteyin”

Karzaoğlu evinde şömine ya da odun sobası bulunup odun ihtiyacı olan kişilerin odunculardan odun aldıklarında mutlaka ve mutlaka fatura ya da makbuz istemesi gerektiğini söyledi. Aksi halde evinin önünde yığınla odun görülen birinden daire yetkililerinin gidip fatura, makbuz ya da fişi görmek isteyebileceğini ve o kişinin zor durumda kalacağını belirtti. Karzaoğlu şu ifadeleri kullandı:

Odun satabilmek için öncelikle bir vergi sicili alınması gerekiyor. Fatura makbuz basacaksın. Ondan sonra kasa defteri oluşturacaksın. Kasa defterinde aldığın odunların listesini yapacaksın. Diğer tarafa da o sattığın odunların kaydını işleyeceksin. Herhangi bir yetkili oraya denetime geldiğinde ‘ambarımdaki stoklarım bunlardır. Bu stoklardan bu kadar sattım. Bu kadar depomda malım vardı’ diyebileceksin.

“İhaleye çıkıyoruz”

Odun üretimi ile ilgili ihaleye çıkma hazırlıklarına başladıklarını kaydede Karzaoğlu, bu ihale ile orman içerisindeki zayıf bireylerin toplanacağını ve böylece ormanların güçlendirilmesini hedeflediklerini anlattı. Toplanan odunların yakacak olarak kullanılacağını kaydeden Karzaoğlu, bu ihalenin ardından ise sosyal yardım maaşı ile geçim sağlayan yaşlılara odun yardımı yapacaklarını söyledi. Karzaoğlu bu kişilerin evlerine kadar odun ulaştıracaklarını anlattı.