Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni hükümetin Orta Vadeli Program'ı güncelleyebileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, A Haber kanalının canlı yayınına katıldı. Yılmaz, hükümet ve şartlarla birlikte Orta Vadeli Program'ın (OVP) güncellenebileceği, hükümet oluştuktan sonra bunu göreceklerini belirtti ama radikal güncellemeler de olmayacağını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kademeli olarak faiz artırımı kararının uzun zamandır gündemde olduğunu ancak gerçekleşmediğini, Aralık ayında faiz artırımı ihtimalinin kuvvetlendiğini söyledi. Bu durumun şimdiden piyasaları etkilediğini söyleyen Yılmaz, "Bu normalleşme göstergesi, kötü bir şey değil. Yani olağanüstü bir durumdan daha normal bir duruma geçiş. Piyasaların bunu nasıl yorumladığı çok önemli. Normalleşme olarak yorumlandığında daha az olumsuz etkileri olacaktır. Fed'in bu kararı hızlı bir karar olmayacak, çok yüksek artışlar olmayacak, küçük küçük geniş bir zamana yayılmış şekilde normalleşmenin gerçekleşeceğini ifade ediyorlar" dedi. Fed'in faiz arttırımı kararından sonra değişik etkilere karşı Merkez Bankası'nın ön hazırlıkları olduğunu açıklayan Yılmaz, "Merkez Bankası gelişmeleri dikkatle izliyor. Duruma göre gerekli tepkileri verilecektir" dedi.

"4 YILIN SONUNDA TÜRKİYE..."

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti:

"OVP'de gelecek yıl için yüzde 4 büyüme hedefliyoruz. Yeni ortam, hükümet ve şartlarla birlikte OVP güncellenebilir. Hükümet oluştuktan sonra bunu göreceğiz ama radikal güncellemeler de olmayacaktır. Şartlardan ve siyasi ortamın değişiminden dolayı bazı güncelleme ihtiyaçları olabilir. Bu yeni ortamda yüzde 4 büyümenin çok rahatlıkla gerçekleşebileceğine ve bunu da aşabileceğimize inanıyorum. Yeter ki reformlarımızı zamanında hızlı bir şekilde gerçekleştirelim. Siyasi istikrar, reformlar, dönüşümler bir araya geldiğinde bize çok güçlü bir ekonomik perspektif sağlıyor. Küresel ortam çok olumlu olmasa bile bu tür artılarımızla, birçok ülkeden pozitif yönde ayrışacağımızı düşünüyorum. Hükümet oluşmadığı halde kurlarda ciddi hareket ve faizlerde de yaklaşık 1,5 puan civarında aşağı yönlü bir hareketlenme gördük. Seçimden sonra finansal olumlu etkilerin yanında insanların psikolojisi de değişti. 4 yılın sonunda Türkiye'yi her alanda çok daha iyi bir noktaya taşıyabiliriz".

YAYIN ORGANLARINA KESİLEN CEZALAR

Yılmaz, seçim döneminde basın yayın organlarına kesilen cezalar ile ilgili, "Kamu yayını yapan kurumlarla ilgili daha farklı düzenlemeler her zaman olabilir. Sonuçta vatandaşın vergileriyle finanse ediliyor. Ancak özel yayın yapan kanallar ile ilgili çok daha esner bir çerçevemiz olmalı diye düşünüyorum. Çoğulcu bir yapı içerisinde özel kanallar çok daha rahat hareket edebilmeli. Türkiye demokratikleşmesini devam ettirdikçe bu sorunları da aşacağız" diye konuştu.

"EYLEM PLANLARI HAZIR"

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan hususlarla hükümet programı çıkaracaklarını, vaat ve reformlara ilişkin yol haritası hazırlayacaklarını söyleyen Cevdet Yılmaz, "3 ay, 6 ay, 1 yıl gibi periyotlarda değişik vaatleri kapsayan bir eylem planı planı oluşturulacağız. Seçim sürecindeki vaatlerini en kısa sürede ve etkin şekilde hayata geçirmek için tüm çalışmaları yapılacak" dedi.

İlk 3 ay, daha kısa vadeli, hemen yapılacak hususları kapsayacağını açıklayan Yılmaz, bunların idari kararlar ve somut vaatler olabileceğini bildirdi ve sözlerine şöyle devam etti: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Seçim beyannamemizde ortaya koyduğumuz vaatleri oraya taşıyıp, gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Emeklilere, gençlere, çiftçilere, esnafa dönük somut vaatlerimizi en kısa sürede gerçekleştirme yönünde hazırlık yapacağız"

TAŞERON İŞÇİLER

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili, kadroya alınacak işçi sayısının henüz belirlenmediğini söyledi ve "Bu Maliye Bakanlığımızın yürüttüğü bir çalışma. Kanuni düzenlemeyi yaptık. Şu anda Maliye Bakanlığımız, sendikalarla, bakanlıklarla, ilgili tüm kesimlerle çalışma yürütüyor. Bu çalışmayı tamamlar tamamlamaz bunlar netleşmiş olacak. Henüz benim bildiğim net bir rakam yok. Kadro çalışması 200 bin kişiyi ilgilendirdiği belirtiliyor. Rakamsal bir hedef yok, böyle bir hedef koymuş değiliz. Detaylar çalışılıyor. Sonuçta çıkacak liste bu rakamı tayin edecek" ifadelerini kullandı. Büyük ihtimalle bu yıl için geçici bütçe yapılacağını bildiren Yılmaz, gelecek yılın ilk aylarında da kalıcı bütçenin hazırlanacağını açıkladı.