Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, otellerin Ağustos ayında doluluk oranı ortalamasının yüzde 64 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

KITOB’un otel sınıfına giren ve 1’den 5'e kadar yıldız taşıyan otel ile turistik bungalow, tatil köyü, butik, apart ve özel belgeli otellerden oluşan üyelerinden ayda iki kez alınan verilere göre, 5 yıldızlı büyük tesislerin Ağustos ayı doluluk oranı yüzde 71, küçük otellerin oranı ise yüzde 56 oldu.

KITOB’tan yapılan açıklamada, özellikle İskele-Karpaz bölgesinde faaliyet gösteren küçük tesislerde doluluk oranlarının yerli turist talebi nedeniyle yüzde 100’e ulaştığı, diğer bölgelerdeki tesislerde ise daha düşük olarak gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Ağustos ayının turizm sezonu için önemli bir ay olmasına rağmen geçen yılın Ağustos ayında, kapalı, boş veya faaliyet dışı tesislerin sayısının bu yıl 6’dan 9’a çıktığı belirtilerek, yükselişin sadece turizm sezonuna bağlı olamayacağı gerçeği dikkate alınarak   doluluk istatistiklerine dahil edilmedikleri kaydedildi.

Bu oranın dahil edilmesi durumunda dolulukların daha düşük çıkacağı ve sonuç olarak iç turizmin etkisi ile doluluklarda az da olsa görülen artışın sürekli olmayacağına dikkat çekilen açıklamada, yabancı turist akışının sağlaması yönünde çalışmaların sürdürülebilir bir strateji çerçevesinde yürütülmesinin elzem olduğuna da vurgu yapıldı.

Açıklamaya göre, Ağustos 2016 ayına ilişkin üye oteller dolulukları şöyle:

“5 yıldızlı büyük tesislerin dolulukları Ağustos 2016 ayında %71 oranında olmuştur. Buna göre; 2015 yılının Ağustos ayına göre %7  lik bir düşüş yaşanırken, geçen Temmuz 2016 ayına göre yüzde 13 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Küçük otellerin Ağustos 2016 ayında doluluk oranı yüzde 56 olmuştur. Buna göre; geçen Ağustos ayına göre yüzde 9 oranında bir artış gözlemlenirken, geçen Temmuz  ayına göre  ise yüzde 7 lik bir artış yaşanmıştır. Tüm otellerde doluluk oranı ortalaması ise yüzde 64 olmuştur.  Bu oran geçen Ağustos ayına göre ayni kalırken, geçen Temmuz 2016 ayına göre de yüzde 11 oranında bir artış yaşanmıştır.”