Üst düzey ve geniş bir davetli kitlesinin katıldığı gecede ilk olarak Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum üyeleri, Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler temsilcileri birer konuşma yaptı.

Gecede ilk konuşmayı yapan UNDP yetkilisi Tiziana Zennaro, Othello Kalesi’nin yenilenip geliştirilmesiyle, geniş kültürel bir yapıya sahip olan Gazimağusa’nın bir değerine katkı koymaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Türk Temsilcisi Ali Tuncay da, Othello projesinin 2008 de başladığını ve birçok fikir fırtınasının bir araya gelerek yürütüldüğünü kaydederek, iki toplumun ortak çalışmalarıyla sürdürülen projenin geldiği noktada büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Rum Temsilcisi Takis Hadjidemetriou da, Othello Kalesinin yeniden hayat bulmasının önemine vurgu yaparak, tarihini anlattı ve iki toplumun birlikte çalışıp başarıyla sonuçlanan bir çalışmada buluşmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği Bileşik Devletler Topluluğu Bölgesel büro müdürü Cihan Sultanoğlu da, Gazimağusa için çok önemli bir yapının yeniden hayata geçirildiği belirterek, sürdürülebilir bir ekonomi ve sağlam bir işbirliği sayesinde tarihi yapının yeniden hayata geçirildiğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu Genel Müdürü Yardımcısı Normunds Popens ise, geniş bir tarihi olan Mağusa’da yapılan proje için ülkede bulunduğunu söyleyerek, birçok başarılı isimle birlikte yürütülen projede yer almanın kendisini mutlu eden bir duygu olduğunu ifade etti.

Gecede konuşmalardan sonra projeye destek veren yetkililer tarafından sembolik açılışı yapıldı.

Daha sonra iki toplumlu tiyatro ekibi tarafından dört yüz yıl önce yazılmış William Shakspeare’nin Othello isimli oyunu sergilendi.

Gecede son olarak projenin çalışmalarını özetleyen serginin açılışı da yapıldı.