Barışcan Şekerci

Dünyanın önemli kültür miraslarından olan Mağusa Kalesi’nde sorumsuzluk ve yıkım eski eserlerde çok büyük tahribatlar yaratmaya devam ediyor. Yaklaşık bir milyon Euro harcamayla tadil edilen Othello Kalesi bir yandan ülkeye kazandırılmaya çalışırken, Detay Gazetesi'nin yaptığı tespite göre duvarın diğer yanında ise tahribat her geçen gün büyüyor.

BİR YANDAN FİNSMAN ARARKEN KORUYAMIYORUZ

Kıbrıs’taki tarihi ve kültürel mirasların tamiri için çok ciddi finans arayışlarında uzmanlar yoğun çalışmalar yaparken ve fon bularak eski eserleri ülkeye kazandırmaya uğraş verirken sorumsuzluk ülkeye büyük zararlar veriyor. Finansman zorlukları nedeni ile bir yandan zaman ile tahribata  uğrayan birçok eski eserin tamiratı ertelenmek zorunda kalırken ne acıdır ki tamir olanları bile korumakta başarısız olduğumuz Mağusa’da yeniden ortaya çıktı

otello-(5).jpg

1 MİLYON EURO HARCANDI AMA…

2014 yılında tadilat çalışmaları başlayan Othello Kalesi’nin Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Avrupa Birliği finansmanıyla gerçekleştirilen tadilatı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ekipleri tarafından titizlikle yapıldı. Oysa kale duvarlarının liman tarafındaki başıboşluk ve otoritesizlik ise hem tarihi eserlere zarar verilmesine neden oluyor, hem de bir kültür mirasının yok olmasına.

Detay gazetesi'nin elde ettiği bilgiye göre tadilat için yaklaşık 1 milyon Euro para harcanmasına karşın bir yandan tadilat, diğer yandan ise tahribat yapıldığı göze çarpıyor.

LİMAN’DA BAŞIBOŞLUK

Mağusa Surları’nın, liman bölümünde, karada bulunan tekneler hem çok büyük bir çevre kirliliği, görüntü kirliliği ve tahribata neden oluyor. Tamir amacı ile teknelerin adeta tarihi bir hazine konumunda olan sur duvarlara dayanması Eski Eserler Dairesi, Çevre Koruma Dairesi tarafından gerekli yaptırımlarım yerine getirilmediğini gözler önüne seriyor. Öte yandan Liman Başkanlığı’nın yıllardan bu yana konuya duyarsız kaldığı göze çarpıyor.

Teknelerin tamiri için sur duvarlarından destek aldığı, yapılan bu sorumsuz çalışmaların ise sur duvarlarında ciddi tahribat yaratmasına neden olduğu göze çarpıyor.

otello-(6).jpg