Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Kariyer Haftası kapsamında Eğitim Fakültesi’nin davetlisi olarak etkinliğe katılan Biruni Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tuba Ceyhun Duman’ın ‘Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerin Dünyasını Anlamak’ konulu konuşması büyük ilgiyle izlendi.

Otizmin dünyadaki yaygınlık oranının her geçen yıl arttığından bahseden Duman, Türkiye’de 2003 – 2013 yılları arasında 90 bin çocukta otizm tespit edildiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Ayşe Ceyhun Duman, otizmin kızlara oranla erkeklerde daha sık görüldüğünü, doğumdan itibaren ilk 36 ayda anlaşıldığını, bununla birlikte daha sonradan da farkedilebildiğini söyledi. Yapılan araştırmalara göre otizmin tam olarak belirlenmiş bir nedeni olmadığından söz eden Duman, kimyasal, genetik veya biyolojik nedenlerin etken olabileceğini, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerde, sosyal ve iletişimsel alanda belirgin yetersizlikler, yineleyici davranışlar ve sınırlı ilgi alanları görüldüğünü ve belirtilerin şiddetinin kişiden kişiye değişebileceğini vurguladı. Otizm tanısı almış bireylerin en belirgin özelliğinin göz teması kuramamaları olduğunu vurgulayan Duman, otizmli bireylerin bazılarında zeka seviyesi yüksek olabilirken, bazılarında ise düşük olabildiğini belirtti. Otizmli bireylerin daha fazla farketme ve odaklanma özelliğine sahip olduklarını, bu bireylerin herhangi bir şeye odaklandıkları zaman etrafında olup bitenleri görmeyip, duymayabildiklerinden de söz eden Duman, bunu kırmak için otizmli bireylerle sosyal etkileşim yapmak gerektiğini söyledi.

img_0403.jpg

Otizm Spektrum Bozukluğunun bir hastalık olmadığını belirten konuşmacı, bu sebeple tıbbi bir tedavisinin de olmadığını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Ayşe Ceyhun Duman, eğitim programlarında taklit becerileri, dil ve iletişim, oyun ve sosyal etkileşim tekniklerini kullandıklarını belirtirken, eğitimde çalışılan ilk becerinin ‘dikkat’ olduğunu söyledi.

Konuşmasını, Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan bireylerin ailelerinin de eğitilmeleri gerektiğini vurgulayarak bitiren konuşmacıya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam tarafından bir anı plaketi takdim edildi.