Ceren Özbil

Yanlış yerlere yapılan otobüs durakları trafiği bir birine katıyor. Özellikle ülkede şehir içinde yer alan çift şerit yolların sol şeridi içerisinde bulunan duraklar sürücüler için ciddi bir tehlike. Bu duraklarda yolcu indirmek ya da almak için bir otobüsün durduğu esnada yolun sol şeridindeki trafik akışı duruyor. Ayrıca otobüsün ardından gelen araçlarında yolda beklememek için yolun sağını almaya çalışması sırasından birçok kez kaza olduğu biliniyor.
 
Trafik ışığının dibinde otobüs durağı…

Ayrıca yol içerisine yapılan otobüs duraklarının büyük bölümü trafik ışıklarına çok yakın mesafelerde bulunuyor. Özellikle yeşil ışık sönmeden geçmek isteyen sürücüler önlerinde bir otobüs durması durumunda panik yapıyor ve dikkatsiz bir şekilde diğer şeride geçmeye çalışırken kaza yapabiliyor.

Kaldırımları işgal ediyor…

Birçok otobüs durağı kaldırımları işgal eder durumda. Otobüs duraklarının kaldırımları işgal etmesi en çok engelli vatandaşları rahatsız ediyor. Kaldırımlar üzerine yapılan otobüs durakları nedeniyle engelli vatandaşlar kaldırımları kullanamıyor.

Avcı: Durak değil, reklam panosu

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ülkede bulunan otobüs duraklarının durak olmaktan çok reklam panosu olduğunu belirtti. Bir otobüs durağında otobüslerin ne zaman ne saat geçeceği ve hangi bölgeye gideceği yönünde bilgi veren levhalar bulunması gerektiğini kaydede Avcı, KKTC’de ise duraklar üzerinde sadece reklamlar bulunduğunu anlattı. Avcı, “Bizde bulunan otobüs duraklarına durak demek bin bir şahit ister. Durak değil reklam panosu. Otobüs duraklarından sadece belli kesimler para kazanıyor” dedi.

“Duraklarda yolcu indirilmiyor”

Avcı ayrıca bazı otobüs şoförlerinin  yolcuları durakta indirip almak yerine yol içerisinde indirdiğini ya da aldığını söyledi. Bunun da ciddi bir trafik tehlikesi olduğunu kaydeden Avcı, bu durumda otobüsten inen yolcunun hem de araçların kaza tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını anlattı.

“Geçit bile yok”

Avcı otobüs duraklarının bulunduğu birçok alanda ne yaya geçidi ne de üst ya da alt geçit bulunmadığına dikkatti çekti. Otobüsten inen bir yolcunun yürüyerek karşı şeride geçmek zorunda olduğunu kaydeden Avcı, “Hepimiz biliyoruz, özellikle öğrenciler otobüsten indikten sonra koşa koşa karşı şeride geçmeye çalışıyor ve aniden bir aracın önüne atlıyor. Bunun için bir önlem alınması gerekir. Otobüs durağı bulunan yerlerde mutlakla, yay geçidi, üst geçit ya da alt geçit olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Tek tek gözden geçirilmeli”

Avcı ülkede bulunan tüm otobüs duraklarının tek tek gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Otobüs duraklarının mevcut yapısı ile tehlike saçtığını belirten Avcı, “En kısa sürede gerekli düzenlemeler yapılmalı” dedi. Avcı şu ifadeleri kullandı:

Otobüs durakları kaldırımı içeri alarak yapılmalıdır ve otobüslerin yol içerisinde durması engellenmelidir. Aksi halde kazalar kaçınılmazdır. Ayrıca körüklü otobüslerde bu durakları kullanıyor. Böylece trafik daha da kilitleniyor.