Melin DOBRAN

Kamu Araçları ve Taşımacıları Birliği (Kar-İş) Başkanı Menteş Aytaç, kendilerine Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı’ndan gelen açıklamada 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren, tüm ada için mazot yerine Euro Dizel cinsi yakıt kullanılacağının söylendiğini ifade etti. 

Kendilerine sorulmadan alınan bu kararı tanımadıklarını ifade eden Aytaç, böyle bir uygulamanın yapılması için araç motorlarının ve sektörün yenilenmesi gerektiğini söyledi. Euro Dizel cinsi yakıtın kullanılması halinde araç pompalarında ve enjektörlerinde arıza meydana geleceğini belirten Aytaç, birçok kişinin bu uygulamayı uygun görmeyeceğini dile getirdi. 

“Sektörün yenilenmesi lazım”

Başkan Aytaç konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Çevre Bakanlığı tarafından bize 1 Ocak 2016’dan itibaren mazot kaldırılıp, yerine Euro dizel kullanılacağı söylendi. Bu bize hiç sorulmadı. Euro dizel 2000 yılından sonra çıktı. Aracın pompası, dizelden aldığı yağla yağlanır. Motorin kaldırıldıktan sonra araçların pompa ve enjektörlerinde arıza olacak. Motorların ömrü % 20 azalacak. Araçlar 100 litre mazot yakarsa, Euro Dizel ile 104 litre daha fazla yakıt tüketecek. Ayrıca motorun korunması için ekstradan yağ da katılacak. Yolculardan alınan ücret, mazota göre belirlenir.  Bu konuda büyük rahatsızlık duyuyoruz. Birçok arkadaş diğer yakıta geçmeyi uygun görmeyecek. Euro Dizelde egzozdaki karbondioksit salınımı daha azdır. Euro Dizel bu toplum için gerekli ve sağlıklı olabilir fakat sektörün ve araç motorlarının yenilenmesi lazım. Bu da zaman alan bir durumdur.”