Farklı gelişen bireyler için Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez düzenlenen OyaKamp- Kıbrıs 2014, 20 Eylül akşamı yapılan kapanış şöleniyle tamamlandı. Hedefi farklı gelişen bireylerin, tatil ortamında, sosyal entegrasyonu ve bağımsız yaşama geçişlerini desteklemek olan kamp 14-21 Eylül tarihlerinde Girne Onar Village’de yapıldı.

Doç. Dr. Biran Mertan, Uzman Psikolog Fatoş Özeylem, Sevgi Beyköylü ve Asaf Şenol’dan oluşan bir grup gönüllünün girişimi, Türkiye Otistikler Derneği’nin destek, katkı ve ortaklığı ile Vakıflar İdaresi sponsorluğunda yapılan kamp süresince, Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’den farklı gelişen bir grup kampçı Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu’na, Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulubü’nün etkinliğine ve Esentepe Sivil Savunma Tesisleri’nde su oyunlarına katıldı. Girne, Karpaz ve Lefkoşa’ya düzenlenen gezilerde de keyifli vakit geçiren kampçılar, kamp öncesi Klinik Psikolog Yard. Doç. Dr. Nevin Eracar ve uzman ekibi tarafından eğitilen kamp gönüllüleri ile birlikte müzik, resim ve sanat atölyeleri gibi çeşitli etkinlikler de yaptı.

Kapanış şöleninde konuşan Doç Dr. Mertan, gelişmiş sosyal devletlerde farklı gelişen tüm bireylerin toplum içinde insan onur ve haysiyetine yakışır bir şekilde yaşamlarını sürdürmekte olduklarını ve insan haklarına sahip olabildiklerini vurguladı. Kuzey Kıbrıs’ta da bazı girişimler yapıldığını ve OyaKamp-Kıbrıs’ın bu olumlu girişimlere örnek oluşturduğunu belirtti.

Doç Dr. Mertan, bir grup gönüllünün başlattığı örnek girişimin, 2008’de BM, 2009’da Türkiye ve 2010’da Kuzey Kıbrıs’ta onaylanan Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi’ne uygun olarak “Tüm engelli insanların temel özgürlüklerinden ve bütün insan haklarından tam ve eşit bir şekilde faydalanmasını teşvik etmek, sağlamak, korumak ve insan olmaktan ileri gelen haysiyetlerine yönelik saygıyı arttımaktır” felsefesiyle yürütüldüğüne vurgu yaptı.

Spastikler Derneği eski Başkanı Sevilay Ereksel’in hayatını kaybetmesinin ardından (Türkiye) Otistikler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nevin Eracar ve ekibinin teklifi üzerine, OyaKamp’ı Kuzey Kıbrıs’a taşıma projesi için hızlı bir şekilde çalışıldığını anlatan Doç. Dr. Mertan, 9 farklı gelişen, 10 gönüllü genç ve 6 uzmandan oluşan toplamda 25 kişi ile kampın yapıldığını belirtti.

Doç. Dr. Mertan, farklı olana karşı önyargı, ayırımcılık, etiketleme gibi tutumların azaltılması ve böylece farklı gelişen bireylerin yaşamın her alanında daha görünür olmasının önemine dikkat çekti ve “Tüm farklılıklarımızla biraraya gelmek dileğiyle” dedi.

Yard. Doç. Dr. Nevin Eracar da yaptığı konuşmada, her kamp sonrasında hayallerinin ve umutlarının üzerine yenilerini eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Farklı gelişen çocukların da arkadaşları olmalı diye düşünüp 1995 yılında kamplara başladık. O günlerde bu günlere gelebileceğimizi pek umut edemiyorduk. Son yıllarda Türkiye dışında kamplar yapmaya başladık ve bizi asıl umutlandıran bu yıl Kıbrıs’ta kampı yapabilmek oldu” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Eracar, büyük ülkelerde kalıcı ve sürdürülebilir bir yapıyı oluşturmanın zor olduğunu ancak Kuzey Kıbrıs’ın kalıcı bir yaşam köyü kurabilmek adına umut verici bir yer olduğunu vurguladı. 

Konuşmaların ardından gönüllülere ve katılımcılara belgelerinin verilmesiyle devam eden etkinlik farklı gelişen gençlerin gösterileriyle sona erdi.