Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Osman Oymacı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle gerçekleştirdikleri ziyaretler kapsamında Toplumcu Demokrasi Partisi’ni ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Dernek Başkanı Osman Oymacı, 20 Kasım Cuma günü DAÜ’de Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin sponsorluğunda Kıbrıs Diyabet Çalıştayı düzenleneceğini kaydetti.

Aralık ayında da liseler arası bilgi yarışması yapılacağını kaydeden Oymacı, kan şekeri ölçümlerinin ise bölgelerde sürdüğünü ifade etti.

Diyabetin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı bir şekilde artmakta olduğuna dikkat çeken Oymacı, 2008’de yapılan taramada yüzde 12.20 diyabetli, yüzde 18 de gizli şeker saptaması yapıldığını anlattı.  Gizli şekeri olan kişilerin kendisini kontrol etmemesi, hareketli bir yaşam sürmemesi ve beslenmesine dikkat etmemesi halinde diyabetli olacağını ifade eden Oymacı, bu şekilde bakıldığında diyabetli oranının yüzde 30’lara varacağını ve bunun çok yüksek bir rakam olduğunu vurguladı.

Kontrol altına alınmazsa diyabetin gözde, böbreklerde, ayak damarlarında ve kalp damarlarında ciddi sorunlar yaratabileceği uyarısında da bulunan Oymacı,  bir problemden dolayı doktora gidildiği zaman çok geç olunduğunu, dolayısıyla erken teşhis edilmesi gerektiğini belirtti.

Bir diyabet politikası oluşturulmasına katkı sağlama yönünde çalışmalar yaptığını ifade eden Oymacı, siyasi partilerin de zorlayıcı ve destekleyici olmasını istedi ve TDP’den de yardım talep etti.

Sağlık Bakanlığı ile hükümet yetkililerinin yürüttükleri politikalarda daha çok tedavi edici yönde çalışmalar yaptığını dile getiren Oymacı, sadece bunu değil koruyucu hekimliğin de öne çıkarılması gerektiğini belirtti ve korumanın hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi edilmesinden çok daha ucuz olduğunu belirtti.

1447752191.jpg

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de diyabet gibi uzun zamanda sinsi bir şekilde vücuda yerleşip bekleyen bir hastalığın tespitinin son derece önemli olduğunu kaydetti ve korunma ile yakalandıktan sonra bu hastalıkla nasıl yaşam sürdürülebileceği konusunda önemli çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Bu konuda herkesin duyarlı olması ve gereklerini yapması gerektiğini dile getiren Oymacı, “Bu konuda TDP olarak biz gerek meclis içinde gerekse meclis dışında arzu ettiğiniz desteği sonuna kadar vermeye hazırız” diye konuştu.