Ceren Ercih

Gazeteci Levent Özadam, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Kıb-Tek ve Sayıştay arasındaki anlaşmazlığa değindi. İki kurumunda çok değerli olduğunu ifade eden Özadam, Başbakan’ın İsmet Akim’i eleştirme hakkı olmadığını söyledi. Kalkınma Bankası’nın Kuzey Kıbrıs için çok önemli bir kurum olduğunu ifade eden Özadam Kalkınma Bankası’nın istihdam sınavının şaibeli bulduğunu belirtti. 

“ÖYLE BİR İMAJ VAR” 

Kalkınma Bankası’nın önemine değinen Özadam, şunları kaydetti; “Kalkınma Bankası birçok devlet kurumundan çok daha değerli bir kurumdur. Çünkü bu ülkenin iş adamına, esnafa, öğrenciye, Türkiye’den buraya gelip yatırım yapmak isteyene çok düşük faizle kredi veriyor. Kalkınma Bankası’nın hizmet şemasına baktığınızda mükemmel bir şey. Ama biz bunu ne yapmışız? Tepe tepe kullanmışız. Kalkınma Bankası deyince artık insanların kafasında ne oluşuyor biliyor musun? Parayı al ödeme. Öyle bir imaj var.” 

“KALKINMA BANKASI’NIN SINAVI ŞAİBELİDİR” 

‘Bu memlekette iddia ediyorum hem CTP için hem DP için istihdamları örgüt başkanları yapmaktadır. Örgüt başkanlarının istediği kişiler işe alınmaktadır. Sınavmış, mülakatmış bunların hepsi hikaye. Bu gençliğin hepsine yazık. 20 sene önce istihdamlar daha adildi. Şimdi bakıyorsun Bakan ile şoförü meyhanede kadeh tokuşturuyor. Bunlar çok ciddi konular’ diyen Özadam sözlerini şöyle tamamladı; “Bu sınav adil olmadı, fırsat eşitliği olmadı, bana göre Kalkınma Bankası’nın sınavı şaibelidir. Bu sınavı kazanamayıp da şaibe hissedenler gidip şikayet edecekler. Şu anda polis ara emri olarak şikayet bekliyor ve bu istihdamları için ara emri alacaklar. Gazeteye ilan verdin, ben işsizim gittim müracaat ettim ama sen isimleri önceden belirledin. Üç kağıtçılık var burada. UBP’de popülizm uğruna partizanlık yaptı ama başkalarının umuduyla oynamadı.”

“İSABETLİ TARTIŞMA OLDU” 

Kıb-Tek ve Sayıştay arasındaki anlaşmazlığa da değinen Özadam, “Ülkemizin içerisinde bulunduğu bu karmaşık durumu da gözler önüne seriyor. Bence isabetli bir tartışma oldu ama bu Sayıştay çok önemli bir kurum. Yıpratmamak lazım. Ama Kıb-Tek’te çok önemli bir kurum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “CTP’li Bakan Önder Sennaroğlu borçlanmalar konusunda bir konuşma yaptı. Bu borçlanmalar yasal değildir dedi. Bunu yapan CTP’li bir bakan ve Kıb-Tek bu bakanlığa bağlı. Aynı gün eski Maliye Bakanı Ersin Tatar, buna benzer bir açıklama yaptı ve Sayın Osman Korahan’da bunu ihbar kabul edip 17 Aralık tarihinde soruşturma açtı.” 

“YASALAR YORUMA AÇIK” 

Yasaların yoruma açık olduğunu da belirten Özadam, “Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun ir defteri vardır. Her yönetim kurulunun aldığı bir karar defteri vardır. Bir karar alırız ve altına da imza atarız. Denetçiler bu karar defterini isteyince kıyamet koptu. Kıb-Tek’in şu anda ne olduğu belli değil. Kimin eli kimin cebinde kim denetler nereye bağlı? Çünkü yasalar yoruma açık” dedi. 

“ÖZKAN YORGANCIOĞLU’NUN İSMET AKİM’İ ELEŞTİRME HAKKI YOKTUR” 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun İsmet Akim’i eleştirmeye hakkı olmadığını savunan Özadam, bu tartışmanın kimseye yararı olmayacağına dikkati çekti. 
Özadam şu ifadeleri kullandı: 

“Atamayı Başbakan’ın kendisi yapmaktadır. İsmet Akim’e bir yazı gönderirsin, Dersin ki; ‘İsmet Akim’in görev süresi dolmuştur onun yerine şunu atadık’ İsmet Akim kalkıp da bu konuda hiçbir şey diyemez. Atayan Başbakan, kurumun bağlı olduğu yer Tarım Bakanlığı, Önder Sennaroğlu kürsüden topa tutuyor, kendi partisini. Başbakan meclis kürsüsünden konuşma yapıyor, ‘yanlış yapmıştır’ diyor. Ben bunu anlayamam. Bu tartışma kime yarar? Kuruma , topluma, bize yarar mı?” 

“BU KAVGAYI BİTİRİN DİYECEKSİN” 

Levent Özadam, Kıb-Tek ve Sayıştay arasındaki sorunun giderilmesi için bir çözüm yolundan bahsetti ve sözlerine şöyle devam etti; “Burada yapılması gereken şu; şu anda DP-CTP hükümeti vardır. CTP’nin Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’dur. Böyle kurumlar birbirlerine laf atacak, tartışacak, değil. Alacaksın Osman Korahan’ı, alacaksın İsmet Akim’i konuşturacaksın. Uzlaşın diyeceksin bu yasayı yorumlayacaksın ve bu kavgayı bitir diyeceksin.”