Girne Belediyesi’nin düzenlediği geleneksel Ozanköy Pekmez Festivali cuma günü başlıyor.

Ozanköy’ün turistik tanıtımına katkı yapmak, harnup üretiminin devamını sağlamak ve pekmez tüketimini teşvik etmek amacıyla Ozanköy Muhtarlığı’yla birlikte düzenlen festival, 28 Ağustos’ta  sona erecek.

8’ncisi düzenlenen Ozanköy Pekmez Festivali’nin tanıtımı amacıyla Ozanköy Spor Kulübü’nde bugün basın toplantısı düzenlendi.

Girne Belediyesi’nden verilen bilgiye göre toplantıya, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun, belediye meclis üyeleri ile festivalin organizasyon komitesinden temsilciler katıldı.

Köy meydanında gerçekleşecek festivalin cuma günkü açılışı saat 19.00’da başlayacak. Açılışta pekmez şırası ikramı yapılacak. Çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak festival, 28 Ağustos’ta Hikmet Kurtarıcıoğulları’nın saat 21.00’da köy meydanında vereceği  konserle sona erecek.

OSMAN TÜRKAY’IN MAKETİ TANITILACAK

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, toplantıda yaptığı konuşmada, harnup ve pekmeziyle ünlü Ozanköy’ün Akdeniz bölgesinde önemli bir köy olduğuna dikkat çekerek, Nobel ödülüne aday gösterilen ve “uzay şairi” olarak çağırılan Osman Türkay’ın da bu köyden yetiştiğine işaret etti.

Güngördü, eski adı “Kazafana” olan köyün Osman Türkay nedeniyle “Ozanköy” adını aldığını anlatarak, festivalde Türkay anısına hazırlanan ‘3 boyutlu Anıt Projesi’nin sunulacağını aktardı. Güngördü, Osman Türkay’ın gelecek yıl heykelinin dikileceğini belirterek, bu yıl maket şeklindeki anıtının tanıtılacağını dile getirdi.

Doğal güzellikleri yanında turizm potansiyeline sahip köyde çok sayıda yabancının yaşadığını anımsatan Güngördü, festivali düzenlemekteki amaçlarının, harnup ve pekmezin sağlığa olan faydalarına dikkat çekmek, Ozanköylülerin ürettikleri ürünlerin ekonomik olarak değer bulmasını sağlamak ve köyün tanıtımını yapmak olduğunu kaydetti.

“HARNUP VE PEKMEZ KÖYÜN SİMGESİ”

Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun, festival sayesinde harnup ve pekmez ürünlerinin üretilmesinin devamını sağlamak yanında köyün turistik tanıtımını da yapmaya çalışacaklarını söyledi. Uzun, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyacak Girne Belediyesi ve emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

FESTİVAL PROGRAMI

Festival, 26 Ağustos Cuma günü saat 19.00’da açılacak. Konuşmalar- Stantların Gezilmesi ve Şira İkramının ardından Osman Türkay Anıt Projesi ‘3 boyutlu çalışma’ sunumu, 19:30’da Girne Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Gösterisi, 19:45’te Dikmen Gençlik Merkezi Folklorik Kıbrıs Müzikleri Konseri, 20:45’te Ağır Adımlar Kültür ve Sanat Derneği Halk Dansları Gösterisi ve 21:00’da Konser Kıbrıs Havaları Derneği Konseri yer alacak.

27 Ağustos Cumartesi saat 19:00’da Phoenix Line Dance Club Modern Dans Gösterisi, 19:15’te Erce Güner müzik dinletisi, 20:15’te  Çatalköy Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Halk Dansları Gösterisi, 20:30’da Osman Türkay'ın Hayatı ve şiir dinletisi olacak. Aynı gece 21:00’da Sultan Durusular konseri yapılacak.

28 Ağustos Pazar saat 19.00’da Orak Kültür& Sanat Merkezi Halk Dansları Gösterisi, 19:15’de Pekmezli Tatlılar Yarışması & Pekmezin sağlığımıza faydaları konulu sunum, 20:30’da Friends Lines Dancer Dans Gösterisi, 20:45’te Pekmezli tatlılar yarışmasının sonuçlarının açıklanması ve 21:00’da Hikmet Kurtarıcıoğulları final konseri gerçekleştirilecek.