Rahme Çiftçioğlu

22 Kasım Diş Hekimliği Günü. Diş hekimleri hafta boyunca halka ağız ve diş sağlığı konusunda bilgi verecek, sorunları dile getirecek.

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Ahmet Özant, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Diş Hekimliği Haftası nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

Hafta kapsamındaki etkinliklerin duyurulduğu ve diş hekimlerinin sorunlarının aktarıldığı basın toplantısında basın mensuplarının soruları da yanıtlandı.

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant, bir soru üzerine kamu hekimlerinin çalışma saatleri ve 2011 sonrası işe başlayan hekimlerin maaşlarıyla ilgili değerlendirme yaparak, “Tabipler Birliği de bizler de hekimlerin tam gün hastanede çalışmasından yanayız ancak bugünkü şartlarda hekimleri tam gün hastanelere kapatamayız. Bir hekimi 3 bin 500 TL’ye hastanede tutabilir misiniz? Bunu herkes kendi vicdanına danışsın, öyle cevap versin” dedi.

“DİŞ HEKİMİ KADROLARI DOLDURULMADI”

Basın toplantısında diş hekimliği kadrolarının doldurulmadığını, terfi ve tayinlerin yapılmadığını, tüzüklerin eksik olduğunu da söyleyen Özant, “Bu sorunları çözecek olan bizler değil, siyasilerdir” şeklinde konuştu.

“FAKÜLTELERİN AÇILMASINA KARŞI DEĞİLİZ ANCAK....”

Diş hekimi sayıları ve ülkedeki fakültelerle ilgili de açıklama yapan Özant, Diş Tabipleri Odası’nın 195 üyesi olduğunu, ülkede iki diş hekimliği fakültesi bulunduğunu söyledi.

Özant, “Üçüncü, dördüncü, hatta beşinci fakültenin açılacak olduğunu biliyoruz. Fakültelerin açılmasına karşı değiliz ancak fakültelere KKTC vatandaşı olarak girecek öğrenci sayısının ülke nüfusuna ve ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerek” dedi.
 
Söz konusu iki fakültede 90 KKTC vatandaşı öğrencinin eğitim gördüğünü bilgisini veren Özant, “Her açılan fakülteye 40-50 kontenjan ayrılırsa yakında her yıl şimdiki üye sayımız kadar mezun diş hekimi olacak” şeklinde konuştu.

“KONTENJANLARIN BELİRLENMESİNDE MESLEK ÖRGÜTLERİNİN GÖRÜŞLERİ ALINSIN”

Ahmet Özant, yeni açılan ve açılacak diş hekimliği fakültelerine KKTC vatandaşlarına ayrılacak kontenjanların belirlenmesinde meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasını talep ettiklerini kaydetti.

“Uzun ve meşakkatli eğitim dönemini tamamlayan yeni mezun genç hekimlerin başka kliniklerde stajyer, asistan veya sekreter konumunda çalışmalarına göz yumamayız” diyen Ahmet Özant, “Genç meslektaşlarımızın hekim olmanın gururunu taşımalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“TERFİLERİN NEDEN YAPILMADIĞINI ANLAMIYORUZ”

Ahmet Özant, hastane ve sağlık ocaklarında bulunan boş diş hekimliği kadrolarının münhaller açılarak doldurulmasını talep etti.

Özant, “Yıllardır yapılmayan terfilerin yapılması hem kamuda hiyerarşinin sağlanması hem de çalışan hekim arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunun artmasını sağlayacak. Terfilerin neden yapılmadığını anlamıyoruz ” ifadesine yer verdi.
 
2012’de değişikliği yapılan Özel Hastane, Özel Klinik, Özel Dispanser, Özel Muayenehaneler Denetim Yasası’nın uygulanabilmesi için gerekli tüzüklerin hala çıkarılmadığını belirten Özant, diş teknisyenlerinin laboratuar açması ve izinlendirilmesi için gereken ve çalışması yapılan tüzüğün kısa zamanda çıkarılmasını istediklerini vurguladı.

Ahmet Özant, “Yeni açılan diş hekimi muayenelerinin ve kliniklerin tüzükler olmadan kişilerin inisiyatifine göre denetlenmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

ÖZANT SORULARI YANITLADI...

Basın toplantısında soruları da yanıtlayan Ahmet Özant, doldurulması gereken boş 4 diş hekimi kadrosu ile uzman kadroları olduğunu kaydetti.

Diş hekimlerinin bu sorunları yıllardır dile getirdiğinin belirtilmesi üzerine Özant, sağlıktaki çözümsüzlüğün nedenini “siyasiler” olarak gösterdi ve “Bu sorunları çözecek olan biz değil, siyasilerdir” dedi.

“DİŞ HEKİMLERİ DEVLETE ‘PRATİSYEN HEKİM’ OLARAK ALINIYOR”

Yine bir soru üzerine, diş hekimlerinin 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdamı konusunda değerlendirmede bulunan Ahmet Özant şunu ekledi:

“Bu yasadan sonra kamuda çalışan hekimlerin maaşlarının arasında ciddi bir uçurum oluştu. Ancak diş hekimleri devlete ‘pratisyen hekim’ olarak alınıyor. Dolayısıyla diş hekimlerin maaşlarında ‘yeni’ ve ‘eski’ uzman hekimlerinki kadar uçurum yok. Sizi temin ederim, 4 diş hekimliği kadrosu ilan edilsin, pek çok diş hekimi arkadaşımız buna müracaat edecek.”

“BAKANLIK KADRO AÇMIYOR, HİZMET ALIMINA GİDİYOR”

Kadroların açılmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın hizmet alımına gittiğini de sözlerine ekleyen Özant şöyle devam etti:

“Kadrolar münhal ilan edilip, açılacağına, hizmet satın alma yoluna gidiliyor. Bu da ayrı bir trajedi. Sözleşmeyle hizmet satın alınan hekim çalıştığı gün ödeniyor, bayramda, işe gidemediği günlerde maaşı kesiliyor. Kesintiler ve yatırımlar yapılınca hekime 2 bin TL gibi komik bir maaş kalıyor.”

Sağlık Bakanlığı’nı göreve geldikten sonra ziyaret ettiklerini ve bu konudaki kaygılarını dile getirdiklerini belirten Özant, bakanlığın önümüzdeki yılı işaret ettiğini söyledi.

“HİÇ KİMSE SAĞLIKTAKİ BU DURUMUN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLDUĞUNU KABUL ETMİYOR”

Kamuda ve özelde çalışan hekimlerle ilgili bir soru üzerine, Ahmet Özant şöyle devam etti:

 “Hiç kimse sağlıktaki bu durumun sürdürülebilir olduğunu kabul etmiyor. Hem hekim saat 13.00’e kadar hastanede çalışsın, 13.00’ten sonra da özel muayenesinde oldun, hem de maaşlar iyileştirilsin. Bunun olabileceğini kimse düşünmüyor. Tabipler Birliği de bizler de hekimlerin tam gün hastanede çalışmasından yanayız. Bunu yıllardır bildiriyoruz. Pek çok arkadaşımız buna karşı çıksa da çoğunluğun arzusu ve düşüncesi bu yöndedir. Ancak bugünkü şartlarda hekimleri tam gün hastanelere kapatamayız. 10-12 yıllık uzun ve zor bir eğitim döneminden sonra bir hekimi belirtilen maaşla, 3 bin 500 TL’ye hastanede tutabilir misiniz? Bunu herkes kendi vicdanına danışsın ve öyle cevap versin.”

“HERKES KLİNİĞİNİ KAPATSIN DİYEBİLECEK Mİ SİZCE?”

Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin davasının ‘ikinci işi’ yasaklayacak şekilde sonuçlanması halinde ne olacağı yönündeki görüşünün sorulması üzerine Ahmet Özant, “Bunun önlemini iktidar ve bakanlık alacak. ‘Bu kanun mahkemede kabul edildi, herkes kliniğini kapatsın demesi gerekecek. Diyebilecek mi sizce?” değerlendirmesinde bulundu.

TOPLUMU BİLİNÇLENDİRME, AFİŞ, POSTA-KAŞE BASIMI VE DİĞER ETKİNLİKLER

Öte yandan Diş Hekimliği haftasında izlenecek program da basın toplantısında açıklandı.

Diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı hakkında toplumu radyo ve televizyon programları aracılığıyla bilgilendirecek, mesleğin toplum için önemi ve diş hekimlerinin sorunları da buralardan aktarılacak. Önceki yıllara ait kamu spotu televizyon kanallarında yer alacak.

2015 Afiş Yarışması birincisi, Oğuz Veli Ortaokulu öğrencisi Leyla Alkan’ın eseri afiş olarak okullara, dişhekimlerine, kurum ve kuruluşlara dağıtılacak.

Dişhekimliği Günü’ne dikkat çekmek üzere 22 Kasım günü Diş Tabipleri Odası yönetimin hazırlattığı kaşe Posta Dairesi tarafından gelen ve giden ulaklar üzerine vurulacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesindeki Çocuk Yuvası 23 Kasım Çarşamba günü saat 15.00’te ziyaret edilecek, yuvanın eksikliklerine katkıda bulunulacak.

Arabahmet İlkokulu 23 Kasım Çarşamba günü ziyaret edilerek, tüm öğrencilerin ağız taramaları yapılacak.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği konferans salonunda, 26 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Hişam Demirköprülü, “Laminate Veneer Restorasyonlar” konulu konferans verecek.

Konferansın ardından Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği lokalinde müzikli kokteyl düzenlenecek.

COLGATE sponsorluğunda ortaokullara yönelik geleneksel olarak düzenlenen Afiş Yarışması’nda bu yıl da dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtılacak. Jüri tarafından seçilen eserler de sergilenecek

Yine jüri tarafından belirlenen eserler albüm haline getirilerek öğrencilere,  tüm diş hekimlerine kurumlara ve kuruluşlara dağıtılacak.